Detinguts set metges vinculats a la xarxa de clíniques avortistes

Hi ha dos psiquiatres sospitosos d’haver falsejat informes, entre ells un facultatiu de Can Brians, a més de ginecòlegs i anestesistes.
La seu central del grup de clíniques investigades, ahir al matí, amb les oficines tancades (Miquel Codolar / ACN).
La seu central del grup de clíniques investigades, ahir al matí, amb les oficines tancades (Miquel Codolar / ACN).
La seu central del grup de clíniques investigades, ahir al matí, amb les oficines tancades (Miquel Codolar / ACN).
La investigació de la presumpte trama de clíniques avortistes de Barcelona va fer ahir una passa més, després que la Guàrdia Civil detengués set metges vinculats a la xarxa. Entre els detinguts hi ha dos psiquiatres sospitosos de fer informes mèdics sense haver visitat la pacient o falsificar-los per justificar mèdicament la interrupció de l’embaràs en avançat estat de gestació atenent al risc per a la salut mental de la mare.També hi ha detinguts tres ginecòlegs acusats de signar el segon informe mèdic preceptiu que estableix la llei per justificar un avortament en un embaràs en avançat estat de gestació, ja que l’actual legislació estipula la necessitat que un ginecòleg extern ratifiqui el primer informe d’un altre col·lega. Un dels ginecòlegs és vocal del Col·legi de Metges de Barcelona, que assegura que «no tenia funcions representantives».

També hi ha arrestats dos anestesistes que estan acusats d’haver intervingut en els avortaments i d’haver falsificat en alguns casos els informes posteriors a l’operació. Tots eren col·laboradors de les quatre clíniques del doctor Carlos Morín investigades.

Entre els detinguts hi ha un psiquiatra que feia «guàrdies puntuals» a la presó de Can Brians. La consellera de Justícia, Montserrat Tura, va assegurar ahir que aquest psiquiatradel centre penitenciari «ha estat apartat de les funcions que efectuava» i que es reduïen a col·laboracions esporàdiques.

Actuació contundent

La consellera de Justícia va justificar que s’actuï de forma «contundent» en casos com aquest en què se sospita de clíniques que efectuaven avortaments il·legals. Sobre les dones interrogades per la Guàrdia Civil per haver avortat fora del termini legal, Tura va explicar que «si estan citades» és perquè possiblement van «vulnerar la llei», una legislació que «en el seu moment va ser imporant i que fa una funció social importantíssima».

La consellera de Salut haurà d’explicar al Parlament l’actuació de la Generalitat. Ahir, no es veia activitat des de l’esterior de les principals clíniques investigades.

Més informació a la pàgina 8

No reconeixen la seva signatura

Se sospita que els metges arrestats ahir falsejaven els riscos de l’embaràs o deien que tenien tendències suïcides. Hi ha dones que no haurien reconegut la seva firma en aquests informes. Les primeres detencions, a finals de novembre, van permetre la incautació de documents que han dut a fer, ara, noves detencions. Primer, va ser detingut el doctor Morín, com a màxim responsable, i cinc persones més. També s’ha actuat a altres clíniques de Madrid.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento