Comunitat Valenciana

F La UDEF constata la "construcció" d'un expedient entre CMPD i l'adjudicatària dels sistemes de comunicació

  • Una anàlisi de la Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) al jutjat d'Instrucció número 2 de València, que investiga presumptes irregularitats en l'organització del Gran Premi de la Fórmula 1, revela que en la contractació del servei de sistemes de comunicació digital-transmissors es "va construir" l'expedient per part d'una persona del departament jurídic del Circuit del Motor, de Valmor i de l'empresa adjudicatària -D-Tetra- "amb posterioritat al que formalment figura en els diferents documents", mitjançant la generació de cartes d'invitació, de l'informe tècnic de les ofertes i del contracte ad hoc.
Una De les 20 Graderies Que del València Street Circuit
Una De les 20 Graderies Que del València Street Circuit
VALMOR SPORTS
Una De les 20 Graderies Que del València Street Circuit

Així figura en un informe de la UDEF, al que ha tingut accés Europa Press, en el qual ha estudiat aquesta contractació, després d'un estudi inicial del procés on ja es posava de manifest la generació dels documents de l'expedient amb posterioritat a l'adjudicació formal.

En aquest procediment figuren com investigats l'expresident de la Generalitat Francisco Camps -que declararà el 24 de gener-; l'exconsellera d'Esports Lola Johnson; l'expilot Jorge Martínez 'Aspar'; Belén Reyero, que va ser responsable del departament d'Esdeveniments de la Societat Projectes Temàtics de la Comunitat Valenciana i persona de confiança de l'expresident i Nicolás Figueras, exdirector d'aquesta entitat.

Per a la celebració del GP de 2008, les raons per a la contractació dels sistemes es van establir per l'obsolescència del material, les creixents necessitats del circuit en organitzar competicions esportives de major complexitat. En eixe any es va justificar la utilització d'un procediment negociat sense publicitat per la urgència, atés que va ser el 26 de març quan Circuit va tindre coneixement de la seua participació en l'organització de l'esdeveniment després de la firma amb Valmor i no va ser fins a maig quan va saber dels serveis concrets a contractar.

Segons la UDEF, no existeix un document que garantisca l'existència de disponibilitat de crèdit per a fer front a la despesa del contracte; no s'estableix cap tipus de ponderació o pes que s'atribuïsca a cadascun dels criteris que ha de servir per a avaluar els mateixos ni en el cas de l'oferta econòmica qual seria la fórmula matemàtica usada per a assignar la puntuació a cada oferta "limitant-se a una mera descripció del contingut exigit de cadascun dels criteris".

L'informe reflecteix que les cartes d'invitació per a participar en la licitació es van cursar a tres societats el 26 de maig de 2008 i que es té el justificant de recepció de l'endemà. Entre tots dos dies es van produir comunicacions entre la persona del departament jurídic del Circuit i la de l'empresa, on la primera li indica sobre correus enviats prèviament que les dates "tant del justificant de recepció com de les ofertes han de ser reals, és a dir, les actuals (justificant de recepció de hui i l'oferta el dia que la presenten)".

El mateix dia del justificant de recepció, des de l'empresa adjudicatària es remeten dos ofertes. La mateixa persona del Circuit va manar eixe dia un mail a una altra de Valmor on s'assenyalava que en el contracte de subministrament del sistema de comunicació digital l'adjudicatari seria D-Tetra.

"OFERTES FICTÍCIES"

Una situació similar es produeix amb el subministrament de sistema de control de carrera i seguretat post, amb el que, segons la UDEF, es "generen unes ofertes fictícies a tres empreses del sector prèviament convingudes, quan ja s'ha negociat l'adjudicació directa" en tots dos casos.

Es tracta, assenyala "d'adequar els documents en dates i contingut perquè es conforme un expedient que oferisca davant l'exterior una imatge que s'ha complit amb la tramitació d'un expedient de contractació negociat sense publicitat" com exigeix la llei.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento