La central de Cofrentes inicia una parada programada per a activitats de manteniment en un sistema hidràulic
La central de Cofrentes inicia una parada programada per a activitats de manteniment en un sistema hidràulic Europa Press

La central nuclear de Cofrentes (València) ha iniciat una parada programada per a realitzar activitats de manteniment en el sistema hidràulic d'accionament de barres de control, segons informa la instal·lació.

Els treballs a desenvolupar en aquesta parada, iniciada dissabte passat, s'han preparat prèviament i es preveu una durada estimada d'una setmana, després de la qual es procedirà novament a l'arrancada i connexió del grup a la xarxa elèctrica nacional.

No obstant açò, la plataforma Tanquem Cofrents ha exigit en un comunicat el tancament de la central nuclear per a "salvaguardar la seguretat de les persones i el medi ambient" ja que veu "sospitosa" i "incomprensible" aquesta nova parada, que assegura que és "no programada", ja que la instal·lació portava "menys d'un mes" en funcionament, després de mantindre's sense activitat durant 75 dies consecutius abans de desembre per una "parada programada que es va encadenar amb l'avaria d'una vàlvula".

La plataforma sosté que l'"única explicació possible" és que "haja pesat més la urgència d'engegar la central que la seguretat de les persones i el medi ambient" i critica que Iberdrola, propietària de la central, prioritze "el seu benefici econòmic a curt termini".

Tanquem Cofrents assegura que "no és la primera vegada" que la central nuclear valenciana té problemes amb els elevadors hidràulics i sosté que la de Cofrentes és l'única del món que ha hagut de substituir tots aquests dispositius, alguna cosa que va fer en 2007.

La plataforma exigeix una "explicació pública i completa" de les circumstàncies de la nova avaria i considera que la "reiteració" en les incidències és la causa d'una "falta de cultura de seguretat mínimament adequada per part dels gestors d'una instal·lació tan perillosa com és una nuclear".

De la mateixa manera, denuncien que aquesta acumulació d'avaries demostra que les instal·lacions estan "envellides i deteriorades", per la qual cosa és una "irresponsabilitat" mantindre la central en marxa després de 2021, quan expira el seu permís de funcionament, pel que exigeixen el seu "tancament definitiu ja".

Consulta aquí más noticias de València.