Comunitat Valenciana

Ximo Puig anuncia mesures després de la retallada del Govern al finançament

  • El president de la Generalitat convoca la comissió mixta amb agents socials i experts després de no renovar-se el sistema.
  • El Govern central ha retallat en 353 milions d'euros el finançament previst per a la Comunitat Valenciana en 2018.
  • Puig critica que el procés secessionista paralitze la reforma territorial.
Ximo Puig en imagen de archivo
Ximo Puig en imagen de archivo
Europa Press
Ximo Puig en imagen de archivo

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha convocat per al dilluns la comissió mixta de seguiment a favor del finançament just de la Comunitat per a analitzar la situació actual després que, segons ha dit, no s'haja complit el «compromís» del president del Govern, Mariano Rajoy, de renovar el model de finançament autonòmic en 2017.

A més, el Govern ha retallat en 353 milions el finançament compromés per a la Comunitat Valenciana per a 2018, després de modificar mitjançant una carta remesa a la Generalitat les xifres comunicades a la fi de juliol per Hisenda i que van servir per a elaborar els Pressupostos autonòmics 2018, ja aprovats.

En la missiva, el Ministeri justifica la retallada «donada l'actual situació de pròrroga del pressupost de 2017» i afig que el nou càlcul basat en els pressupostos de l'any passat serà aplicable «als pagaments mensuals dels lliuraments a compte a partir de gener de 2018 en tant no es dispose d'un nou pressupost aprovat per a aquest exercici».

El cap del Consell ha subratllat que la situació d’infrafinançament de la Comunitat Valenciana és un fet «reconegut i conegut perfectament pel Ministeri d'Hisenda», per tant creu que «no té cap sentit aquest joc que es porten entre mans, que finalment l'única cosa que crea és desafecció i confrontació estèril dins de les institucions».

"Compromís que no s'ha complit"

Puig va recordar que prompte farà un any que es va reunir la Conferència de Presidents que, a proposta de la Comunitat Valenciana, va decidir que durant 2017 es renovaria el model de finançament autonòmic. «Va ser un compromís del president del Govern que no s'ha complit», va dir.

Així, va afirmar que en aquests moments hi ha una situació en la qual «evidentment nosaltres hem de prendre alguna decisió», per la qual cosa va anunciar la convocatòria de la comissió integrada pels grups parlamentaris, patronal, sindicats, universitats i la Federació de Municipis «i, amb l'assessorament del comité d'experts, analitzarem la situació d'aquest moment», va puntualitzar.

El cap del Consell va assegurar no entendre per què ara «es vol introduir Catalunya com un subjecte paralitzador del que s'havia fet durant enguany». «És evident que el Ministeri d'Hisenda i el Govern han de saber que estan jugant amb foc i que no és bo per a la convivència mantenir aqueixa situació en la qual no et pots fiar de l'interlocutor», va afegir.

Puig ha insistit que tot açò és «més que un xantatge, és un enorme despropòsit». Precisament, la vicepresidenta, Mónica Oltra, va asseverar que el president del Govern, Mariano Rajoy, i el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, «han passat de l'amenaça al xantatge» en la negociació dels Pressupostos de l'Estat.

PP: «Mes treballar i menys queixar-se» 

La presidenta del PP valencià, Isabel Bonig, va demanar aquest dijous al cap del Consell que tinga «altura de mires» perquè el PSOE recolze els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) de 2018 en aquest moment «excepcional». «Més treballar i menys queixar-se», va manifestar.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento