Comunitat Valenciana

Investiguen presumptes irregularitats en l’Ivacor amb la restauració d'obres privades

  • Es tractaria de 12 llibres antics, així com de la contractació d’unes 50 treballadores autònomes sense procés selectiu entre 2011 i 2012.
  • Segons CGT, l'import dels recursos humans utilitzats podria ascendir a la quantitat de 100.000 euros, sense explicar els costos dels tallers ni els materials emprats.
  • El Jutjat d'Instrucció número 4 de València ha obert una causa i ha citat a diversos testimonis després de demanar-ho el ministeri públic.
Ciudad de la Justicia
Ciudad de la Justicia
EUROPA PRESS
Ciudad de la Justicia

El Jutjat d'Instrucció número 4 de València està investigant presumptes irregularitats en l'Institut Valencià de Conservació i Restauració de Béns Culturals (Ivacor) amb la restauració d'obres privades i contractacions d'obra o servei.

En concret, l'òrgan judicial indaga sobre la restauració per part de l’Ivacor -empresa pública- de 12 llibres antics amb un valor considerable sense pressupost ni contraprestació econòmica; i la contractació des de l'entitat d'unes 50 treballadores autònomes sense procés selectiu algun.

La causa parteix de la denúncia que va interposar la Confederació General del Treball (CGT) al juliol d'enguany en Fiscalia per presumptes irregularitats entre els exercicis 2011 i 2012 en l’Ivacor, entitat de dret públic de la Generalitat que va tenir encomanades fins a la seua extinció -al gener de 2013- competències directes de política cultural del Consell relatives a la gestió en matèria de conservació i restauració de béns culturals de naturalesa moble.

El ministeri públic, després d'estudiar-la, va decidir remetre-la al jutjat i va demanar que s'obrira una investigació judicial en veure possibles delictes de prevaricació i de malversació de cabals públics. El procediment ha recaigut en el Jutjat d'Instrucció número 4 de València, que ha obert una causa i ha citat a diversos testimonis, segons ha pogut saber Europa Press.

Denúncia de CGT

En la denúncia de Fiscalia, també es requeria al jutjat que citara a declarar en qualitat d'investigats tant a l'auditor propietari dels 12 llibres, Luis Caruana, com a Gemma Contreras -excap del Departament d'Obra gràfica i material d'arxiu d l’Ivacor i actual subdirectora- i a Carmen Pérez -exdirectora-gerent de l'entitat-.

CGT va denunciar en el seu moment que Luis Caruana hauria sol·licitat la restauració de dotze llibres antics procedents de la seua col·lecció particular a Ivacor i que la mateixa es va realitzar amb mitjans tècnics i recursos humans de l'administració pública -amb treballadores de plantilla i autònomes contractades ex profeso- sense que intervinguera pressupost ni contraprestació econòmica o conveni de col·laboració o qualsevol altre tipus de suport contractual que justificara la realització dels treballs.

Les restauracions -sempre segons el mateix escrit del sindicat- es van fer "per ordre directa" de Contreras i "amb l'aprovació" de Carmen Pérez. Van durar almenys 15 mesos, des de desembre de 2011 fins a sempre de 2012. S'entén que l'import dels recursos humans utilitzats podria ascendir a la quantitat de 100.000 euros, sense explicar els costos dels tallers ni els materials emprats.

Contractacions sense procediment selectiu

Així mateix, des de CGT es va denunciar que els contractes laborals d'obra o servei per a realitzar aquestes restauracions van ser formalitzats per la llavors directora sense intervenir procediment selectiu algun.

"No va haver-hi un procediment de selecció del personal amb convocatòria pública, quan la legislació obliga a contractar mitjançant borses de treball per al cas de contractes temporals per acumulació de tasques o convocatòria pública de places per a adjudicar la interinitat de places vacants", exposa.

Als pocs mesos de culminar-se la restauració, Luis Caruana va ser el responsable d'elaborar un informe pericial sobre l'estructura de costos i ingressos i la viabilitat operativa de CulturArts, que engloba a quatre entitats de dret públic i que forma part l’Ivacor, segons es reflecteix en l'escrit de denúncia tant de CGT com de Fiscalia.

Més llibres i expurgació

D'altra banda, el sindicat va denunciar que almenys altres sis llibres de Caruana que van ser presentats en el Congrés del ICOM-CCtambé van poder ser restaurats per l’Ivacor. Al costat d'això, es denuncia una "expurgació massiva" de documents en l'empresa pública duta a terme suposadament per un grup de treballadors de la Subdirecció de Conservació i Restauració "seguint ordres directes" d'un empleat d'una empresa.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento