Comunitat Valenciana

Batalla de farina i sàtira del poder en una nova edició dels 'Enfarinats' d'Ibi (Alacant)

  • Les Festes d'Hivern d'Ibi (Alacant) viuran el seu dia més emblemàtic dijous que ve amb la celebració de la tradicional 'Ballata dels Enfarinats' que arriben a la seua edició número 36 des de la recuperació d'aquesta costum en 1981.
Imatge dels Enfarinats d'Ibi (Alacant)
Imatge dels Enfarinats d'Ibi (Alacant)
FRANCISCO GIL
Imatge dels Enfarinats d'Ibi (Alacant)

Com cada any, 'Els enfarinats' començarà a les 08.00 hores amb l'eixida del sol del dia dels Sants Innocents i la Justícia Nova assumirà el poder municipal. A les 09.00 hores, en el carrer Les Eres una carrera preparada decidirà qui és el nou alcalde dels Enfarinats i l'autèntic primer edil, Rafael Serralta, li cedirà "protocol·làriament" la vara d'alcalde, tal com s'explica en el programa de festes.

Així mateix, el 'Jutge', el 'Fiscal', el 'Secretari' i els 'Aguatzils', prendran el seu càrrec i junts aniran a la plaça de l'Església on, ja com a nou consistori, aplicaran "la força de la llei" amb simbòliques multes i amb penes de presó.

Finalment, es produirà una "batalla" entre els 'Enfarinats' i l'oposició. Primer amb una batalla d'ous i farina -d'ací el nom d''enfarinats'- que cobrirà el municipi d'un mantell blanc, i després amb petards i pólvora. Està previst que la batalla i la festa acaben entorn de les 12.00 hores.

"Els enfarinats" formen part de les Festes d'Hivern que es perllonguen fins al pròxim 6 de gener. La festa es va celebrar de manera ininterrompuda des de mitjans del segle XIX fins a l'inici de la Guerra Civil en 1936, que la va paralitzar, es va reprendre en la dècada dels 50 i no s'ha recuperat definitivament fins el 1981.

PROHIBIT L'ALCOHOL

Des del consistori s'ha recordat que es prohibirà participar en els 'Enfarinats' a qualsevol persona "sota els efectes de l'alcohol o qualsevol substància estupefaent".

S'ha incidit que els qui participen han de vestir roba no inflamable i que cobrisca tot el cos, amb els pantalons ficats en les botes, jaquetes cordades i ús de precinte per a "tapar qualsevol buit que impedisca l'entrada de petards en l'interior de la roba".

A més, s'aconsella cobrir el cap amb barrets o cascos i usar ulleres que protegisquen els ulls "tipus esquí". Així mateix, recorden que l'ús de material gràfic -càmeres i càmeres de vídeo- també haurà d'anar protegit per a evitar danys.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento