Comunitat Valenciana

Un jutjat confirma la sanció de 30.000€ a Homeaway per no incloure el número de registre de les vivendes

  • VALÈNCIA, 21 (EUROPA PRESS)
Apartamentos en la playa de Benidorm
Apartamentos en la playa de Benidorm
Europa Press
Apartamentos en la playa de Benidorm

El jutjat del Contenciós-Administratiu número 2 de València ha confirmat la sanció de 30.000 euros imposada per la Generalitat Valenciana a Homeaway Spain per no incloure en la publicitat dels allotjaments turístics publicitats en la seua plataforma el número d'inscripció en el Registre d'empreses, Establiments i Professions Turístiques, una obligació que és "de tipus formal" i "perfectament controlable" per la companyia de serveis.

Així consta en una resolució de data 23 de novembre en la qual la magistrada desestima el recurs interposat per la mercantil Homeaway SL, en el qual sol·licitava la nul·litat de la resolució sancionadora interposada per l'Agència Valenciana del Turisme davant la negativa de l'empresa a sol·licitar als seus usuaris el número de registre de les vivendes que publicitan a través d'esta plataforma de lloguer.

La resolució, contra la qual cap recurs, estableix que per a complir amb eixa obligació "n'hi ha prou amb incloure-la com a camp obligatori a omplir pels usuaris que pretenguen publicitar els seus allotjaments en la seua plataforma", alguna cosa que no vulnera el règim establit en l'article 16 de la Llei 34/2002, perquè no exigeix que la companyia "supervise la veracitat de la dada confirmada".

Homeaway havia recorregut contra la sanció en entendre que l'administració autonòmica valenciana no era competent per a dictar-la i al·legava que el seu paper era el de prestador de serveis de la societat d'informació, segons eixa Llei 34/2002, que sostenia que eximia de responsabilitat pels continguts aliens al fet que donen accés i que gestionen. En aquesta línia, insistia que era un "mer intermediari tècnic", sense ser responsable dels continguts sinó que únicament es limitava a albergar-los.

Per la seua banda, l'administració demandada va al·legar que sí era competent per a sancionar ja que la multa es va imposar en l'àmbit d'aplicació de la Llei 3/1998 de Turisme, la competència del qual ostenta d'acord amb l'Estatut d'Autonomia, un extrem en el qual la jutgessa li dóna la raó.

La magistrada considera que Homeaway actuaria "com a intermediari" i ja que la seua activitat se centra en la publicitat d'allotjaments turístics, sí li seria aplicable la Llei 3/1998 que estableix en el seu articulat que tindran la consideració de servei turístic la prestació mitjançant preu d'una sèrie d'activitats, entre elles la d'intermediació.

En eixa norma s'estableix també que el nombre d'inscripció en el registre "hi haurà de constar en tot tipus de publicitat que els anuncie" i es tipifica com a infracció molt greu l'incompliment de les obligacions de publicitat.

16 SANCIONS

Des del departament que encapçala el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, s'ha obert 16 expedients sancionadors a aquest tipus de plataformes que comercialitzen a través d'internet apartaments turístics sense sol·licitar als seus propietaris el nombre de registre "que garanteix que operen amb totes les garanties legals".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento