Comunitat Valenciana

'Imatges de mort' recupera el retrat funerari com a instrument de "memòria i record familiar"

  • L'exposició, que es podrà visitar fins al mes de juny de 2018, recupera 80 fotografies independents i tres àlbums, amb un trentena d'imatges cadascun.
  • Es tracta s'instantànies realitzades entre 1840 i 2017, encara que aquesta pràctica van deixar d'exercir-la fotògrafs professionals als anys 80.
  • Per a algunes famílies aquesta era "la primera i única foto que tenien dels fills" i volien "conservar la seua imatge i preservar la seua memòria".
Fotografia de Norma Grau. Barcelona 2017.
Fotografia de Norma Grau. Barcelona 2017.
EUROPA PRESS
Fotografia de Norma Grau. Barcelona 2017.

El Museu Valencià d'Etnologia exposa per primera vegada més d'un centenar de fotografies originals postmortem encarregades pels familiars com a "record familiar" per a mantindre viva la "memòria" dels seus sers estimats. La mostra 'Imatges de mort.

Representacions fotogràfiques de la mort ritualizada' reuneix instantànies inèdites realitzades entre 1840 i 2017, encara que aquesta pràctica, habitual a tot el món durant anys, van deixar d'exercir-la els fotògrafs professionals en la dècada dels 80.

L'exposició, que es podrà visitar fins al mes de juny de 2018, recupera 80 fotografies independents i tres àlbums, amb un trentena d'imatges cadascun.

La comissària, que aquest dimecres ha presentat esta selecció acompanyada del director del Museu Valencià d'Etnologia, Francesc Tamarit, i el diputat de Cultura de la Diputació de València, Xavier Rius, ha explicat que aquesta tradició es va vincular amb el ritu funerari de forma quasi natural i espontània, buscant conservar l'última imatge d'un ser estimat.

Recuperar una tradició

Segons la comissària, els retrats postmortem han sigut tradició a tot el món i de fet, en la mostra recupera instantànies realitzades a la Comunitat Valenciana, en països europeus, asiàtics i americans.

És constant la "inquietud per no oblidar el rostres d'un ser estimat i incorporar-ho a l'àlbum familiar" i fins i tot hi ha llocs en els quals es fa un reportatge del funeral. Per a algunes famílies, ha assenyalat, aquesta era "la primera i única foto que tenien dels fills" i volien "conservar la seua imatge i preservar la seua memòria".

Amb les guerres mundials i la Guerra Civil Espanyola, els fotògrafs professionals van deixar de fer-les. Ara, la fotògrafa i psicòloga Norma Grau, que treballa a Barcelona, intenta recuperar aquesta tradició per a portar-la als hospitals espanyols.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento