Les grans obres als carrers superen els límits de soroll

  • 70 decibels és el màxim permès a la majoria de zones de Barcelona, però a Gràcia, Sants o Poblenou se sobrepassa.
  • L’Ajuntament permet fer excepcions.
  • CONSULTA MÉS NOTÍCIES DE BARCELONA.
En aquesta plaça, de la que s’ha anunciat que patirà un any més d’obres, una medició de 10 minuts feta a les 14 h marcava de mitja 85,7 dB(A).
En aquesta plaça, de la que s’ha anunciat que patirà un any més d’obres, una medició de 10 minuts feta a les 14 h marcava de mitja 85,7 dB(A).
En aquesta plaça, de la que s’ha anunciat que patirà un any més d’obres, una medició de 10 minuts feta a les 14 h marcava de mitja 85,7 dB(A).
Martelleig, soroll d’excavadores, acceleració de camions pesants... són els sons amb els que molts barcelonins han de conviure cada dia amb la quarantena de grans obres que hi ha en marxa, sobretot, a Gràcia, Sants i Poblenou.

El nivell de soroll pot arribar a ser perjudicial quan sobrepassa el límit permès de 70 decibels. Una situació que és força habitual, com ha pogut comprovar 20 minutos en una ruta per la ciutat, sonòmetre en mà, amb el Dr. Atansi Jornet, enginyer industrial.

L’Ajuntament afirma que aquest límit que fixa l’ordenança es pot sobrepassar en casos com les grans obres.

La plaça Lesseps és un dels indrets on menys es repecta el límit fixat pel consistori. Aquí, no es pot passar dels 70 decibels, però en 10 minuts de medició, el sonòmetre marca de mitjana 84 dB(A) i arriba, en alguns moments, a mesurar-ne fins a 90.

Segons el Dr. Jornet, quan es passa dels 85 dB(A) cal una protecció acústica de la que no disposaven els treballadors. Tampoc els vianants i veïns que veuen com un gran descans quan els operaris marxen a dinar.

Les obres a la plaça dels Països Catalans, a l’Estació de Sants, tampoc respecten el màxim de 70 dB(A). Aquí, en un moment de tranquil·litat, el sonòmetre marca 73,7 dB(A), però amb puntes de fins a 85 dB(A).

Tampoc el 22@ se salva. Al carrer Llacuna amb Tànger s’arriba, de mitja, als 71,4, quan no es pot passar de 70.

Medicions exteriors fiables

Perquè una medició de soroll sigui fiable ha de complir uns requisists bàsics. Primer, l’aparell, el sonòmetre, ha de passar una revisió anual per constatar la seva precisió i fiabilitat. Després, depèn del tipus d’espai en què ens trobem, la mesura ha de durar un temps determinat. "En exteriors, el mínim són 10 minuts i, en interiors, cinc", explica el Dr. Jornet.

Pl. Lesseps. En aquesta plaça, de la que s’ha anunciat que patirà un any més d’obres, una medició de 10 minuts feta a les 14 h marcava de mitja 85,7 dB(A). En alguns moments, l’aparell arribava als 90 dB(A), una intensitat que pateixen els comerciants que treballen a peu d’obra.

Llacuna. A la confluència entre aquesta via i Tànger, en un moment de calma, el sonòmetre marcava, de mitjana, 71,4 dB(A), tot i que en ocasions, com en la de la foto, passava d’aquest xifra.

Sants. A la pl. dels Països Catalans, la mitjana de soroll estava en 73,7 dB(A). Tot i que també hi havia moments (foto) en què el sonòmetre marcava 84 dB(A). fotos: eros albarrán

Mostrar comentarios

Códigos Descuento