Colomer manté la seua "ferma convicció" contra la taxa turística i diu que el turista "no vé de gorra"
Colomer manté la seua "ferma convicció" contra la taxa turística i diu que el turista "no vé de gorra" CORTS/FLICKR

El secretari autonòmic de l'Agència Valenciana de Turisme (AVT), Francesc Colomer, s'ha mantingut este dimarts en la seua "ferma convicció" contra de la taxa turística encara que ha volgut deixar clar el seu "respecte a aquells que pensen d'una altra manera". "El turista ja paga per tot, no vé de gorra", ha indicat en la Comissió d'Indústria i Comerç, Turisme i Noves Tecnologies de les Corts, on ha comparegut a petició del PP.

Colomer ha eludit opinar sobre la la posició del PSPV -el seu partit- que la setmana passada es va abstindre en les Corts davant la possibilitat d'aplicar este impost als allotjaments turístics de la Comunitat Valenciana: "Això no seria ètic ni estètic perquè hi ha divisió de poders i no he de creuar la frontera d'opinar sobre el debat parlamentari".

Colomer creu que la taxa turística "redueix el sector turístic al subsector de l'allotjament", alguna cosa que "no respon la realitat", i ha expressat els seus "dubtes" sobre qual ha de ser l'objecte gravable, atés que el sector és molt ampli.

En este sentit, ha defès que "el turista ja paga per tot, no vé de gorra" i la taxa suposa "traslladar-li nostres incapacitats històriques per a ordenar el territori, els seus usos, preservar la identitat, etc".

"ES MARXARÀ VOSTÉ A CASA?"

Des del PP, el diputat Fernando Pastor li ha enlletgit que no haja comparegut per a parlar de la taxa turística a petició pròpia sent la primera autoritat en matèria de turisme de la Comunitat Valenciana i ha acusat els partits del 'Botànic' de provocar una situació "poc seriosa, incoherent, rocambolesca, que genera incertesa, malestar i confusió" després de dos anys donant "bandades com una baldufa" en la seua posició respecte a la taxa turística.

A més, ha acusat els socialistes d'"amagar la seua responsabilitat darrere del PP" i "no donar la cara" amb la seua abstenció i s'ha preguntat què ocorreria si en el pròxim ple dia 19, el PP, "en un joc polític legítim", s'absté i la taxa turística tira avant: "Es marxarà vosté a casa?", ha inquirit.

També el diputat de Ciutadans Antonio Woodward li ha interrogat sobre "si se'n va a seguir estudiant esta taxa o no i si té fil directe amb el Consell per a imposar el seu criteri o no".

80 MILIONS A AFLORAR ALLOTJAMENTS IL·LEGALS

Per la seua banda, el diputat socialista Vicente Arques ha defès la necessitat de comptar amb el "consens" del sector que hui en dia no existeix en este tema pel que no veuen raonable aplicar la taxa ara, "no és interessant en este moment ni és la forma més adequada".

A més, ha subratllat que segons els seus càlculs amb esta taxa es recaptarien uns 30 milions d'euros en un pressupost de 20.000 milions, un "percentatge molt reduït".

Per la seua banda, el diputat de Podem David Torres ha recriminat a Colomer que està "incomplint" el mandat de les Corts que instava a "impulsar l'impost a l'activitat turística", una taxa que segons ha recordat, van recomanar experts tant en estudis encarregats per la Conselleria d'Hisenda com pel ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro.

NI APOCALIPSI NI PANACEA

Des de Compromís, el diputat Fran Ferri ha llançat un missatge de tranquil·litat respecte a la taxa turística: "No estem davant cap apocalipsi", ha dit, i ha instat a "fer pedagogia i teixir complicitat". Des del seu grup, ha recordat, veuen esta possibilitat com una mesura "interessant" que ja tenen altres CCAA i la majoria de ciutats europees i advoquen per un "model eminentment municipalista, d'implementació gradual i avaluable".

"No és la panacea ni soluciona tots els problemes, -ha admès-, molts heretats del PP que tenia molts plans però mai es complien" però Ferri ha defès que el turista "pot fer una xicoteta aportació" perquè "no paguen tot els valencians".

Consulta aquí más noticias de València.