Comunitat Valenciana

La radiotelevisió valenciana 'assaja' per al seu retorn quan es compleixen 4 anys del tancament

  • La ràdio arrancarà al desembre, sense informatius encara, i la televisió està previst que inicie les seues emissions al primer trimestre de 2018.
  • Recentment, el Tribunal Suprem dictaminava que l'acomiadament col·lectiu dut a terme en 2014 en Ràdio Televisió Valenciana (RTVV) va ser "ajustat a dret".
  • La Unió de Periodistes Valencians i l'Associació de la Premsa d'Alacant han interposat un recors de reposició contra les borses de treball temporal de la nova radiotelevisió.
Micròfon amb el logo d'À Punt
Micròfon amb el logo d'À Punt
À PUNT
Micròfon amb el logo d'À Punt

El 29 de novembre de 2013 Ràdio Televisió Valenciana (RTVV) se n'anava a fos a negre després de la decisió del Consell, en aquell moment governat pel 'popular' Alberto Fabra, de clausurar la cadena per motius econòmics. Quatre anys després d'eixe tancament, la nova radiotelevisió pública de la Comunitat Valenciana treballa en el seu renaixement amb un projecte capitanejat per la seua directora, Empar Marco.

Este procés, no obstant açò, no està escapant a les crítiques, ja que, d'una banda, diversos sectors lamenten l'excessiu retard de la posada en marxa d'estos mitjans de comunicació, mentre que uns altres han expressat els seus dubtes sobre l'equitat en els procediments d'accés per a formar part de la plantilla arribant, fins i tot, a la via judicial.

El passat mes de setembre, el nou espai públic de comunicació valencià presentava la seua renovada imatge davant els valencians. A partir del nom triat, À Punt, s'identifica amb una 'a' minúscula que porta una titla oberta dins d'un punt negre en una aposta per "la senzillesa, la humilitat, el rigor i la transparència" i l'objectiu de "reunir a milers de valencians al mateix temps per a compartir interessos comuns en la llengua pròpia", segons explicaven els responsables de la marca.

La reobertura

Ja amb nom i cara pròpia, la radiotelevisió valenciana ha donat al llarg d'enguany, i des que Empar Marco fóra triada directora general al febrer mitjançant un procés de selecció obert, successius passos per a la seua reobertura: licitació de continguts i serveis per a les instal·lacions, elecció d'un equip directiu que constitueix el 'nucli dur' de la directora, creació de borses de treball i emissions en proves en la ràdio.

Com a resultat, s'ha anunciat que la ràdio arrancarà al desembre, sense informatius encara, però amb un magazín cultural que comptarà amb la periodista Jèssica Crespo, que, d'esta manera, es convertirà en la primera veu d'À Punt. Per a la tele caldrà esperar un poc més i es baralla, encara que sense tancar dates definitives, el primer trimestre de 2018.

De forma paral·lela, l'entramat judicial format al voltant del tancament de RTVV ha anat posant punt i final als seus últims punts. Recentment, el Tribunal Suprem dictaminava que l'acomiadament col·lectiu dut a terme en 2014 en Ràdio Televisió Valenciana (RTVV) va ser "ajustat a dret".

L'alt tribunal acordava per unanimitat desestimar els recursos presentats contra la sentència de l'Audiència Nacional que ja havia rebutjat la demanda de CGT sobre l'ERO i considerava que l'extinció de RTVV i la seua deficient situació econòmica "allunya l'ombra del frau" i és "causa vàlida" per a eixe acomiadament col·lectiu.

Recursos

No obstant açò, la nova radiotelevisió també té la seua pròpia deriva judicial. El jutjat del contenciós administratiu número 5 de València ha admés a tràmit el recurs interposat per Pere Valencià -un dels candidats que va concórrer al procés de selecció per a la direcció general de la nova radiotelevisió pública valenciana- contra l'acord del Consell Rector de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC) pel qual es va desestimar el seu recurs de reposició contra l'acord d'este mateix òrgan pel qual es va proposar Empar Marco per a ocupar el lloc. El jutge ha fixat la vista per al pròxim 8 de maig de 2018.

Un altre front és el recurs de reposició -ja rebutjat per la CVMC- presentat la Unió de Periodistes Valencians i l'Associació de la Premsa d'Alacant contra les borses de treball temporal de la nova radiotelevisió autonòmica valenciana per considerar que el barem establit "vulnera el principi d'igualtat i tanca la porta en la pràctica al conjunt de periodistes que no han sigut antics treballadors de RTVV".

En una recent assemblea del col·lectiu majoritari de periodistes de la Comunitat Valenciana, es va acordar demanar la suspensió cautelar de la borsa de treball temporal de la nova radiotelevisió, petició que es faria efectiva en el moment d'interposar el recurs contenciós administratiu contra la convocatòria d'esta borsa. Este fet va provocar que l'antic comité d'empresa de RTVV retornara el Premi Llibertat d'Expressió que li va concedir la Unió en considerar-ho com "una burla" en l'actual context.

"Falta de rigor, transparència i austeritat"

També hi ha divergència d'opinions en les files polítiques. Bastant crític amb la marxa de la reobertura s'ha mostrat Podem, el soci del govern del Botànic, que integren PSPV i Compromís. El diputat de la formació morada Antonio Montiel assegurava fa unes poques setmanes en les Corts que hi ha hagut "una estratègia pròpia" per part dels partits que "van basar la seua campanya electoral, entre altres coses, en dates de reobertura i contractacions que no podien complir, la qual cosa ha portat al fet que bona part dels esforços de Presidència haja estat a allunyar el problema social" amb els extreballadors.

Així mateix, retreia la "passivitat" i "full de ruta propi" del Consell a l'hora d'activar el que ha qualificat d'"operació d'Estat", a causa de la importància de la nova RTVV en un "sector econòmic punter" i a l'"autoestima" del poble valencià. "Hi ha hagut coses en les quals no s'han donat passos; és impresentable que no s'haja liquidat almenys l'ens; no hi ha hagut lleialtat en la col·laboració ni amb les Corts, ni amb els liquidadors" i "anem a assistir el 29 de novembre a una altra aniversari del fos a negre", lamentava.

Des de l'oposició han arribat altres retrets: Ciutadans ha enlletgit a la nova corporació la seua "falta de rigor, transparència i austeritat", mentre que el PP ha reprovat, entre altres qüestions, que no s'haja elaborat encara el contracte programa, com marca la norma, per a, en la seua opinió, "poder fer i desfer el que vulga sense eixe control".

Activitats en record

Este dimecres, 29 de novembre, es recordarà el quart aniversari del tancament amb diverses iniciatives. A les 12.00 hores el comité d'empresa de l'antiga RTVV ha convocat una concentració en la plaça de Manises, davant el Palau de la Generalitat.

D'altra banda, Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i les universitats públiques valencianes realitzaran a les 19.00 hores un acte en La Nau en el qual reclamaran "l'inici urgent de la nova ràdio i televisió valencianes", així com la recuperació de les emissions de Tv3 i Catalunya Ràdio en territori valencià.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento