Comunitat Valenciana

AMP.- Emarsa.- Fiscalia creu que Crespo (PP) evitava "qualsevol tipus de control" sobre la gestió de l'entitat

  • VALÈNCIA, 28 (EUROPA PRESS)
Cas Emarsa imatge d'arxiu
Cas Emarsa imatge d'arxiu
Europa Press
Cas Emarsa imatge d'arxiu

La Fiscalia de València considera que l'expresident d'Emarsa, ex vicepresident de la Diputació de València i exalcalde de Manises, Enrique Crespo, evitava "qualsevol tipus de control" sobre la gestió de l'empresa pública Emarsa. A ell li sol·licita una pena de 20 anys de presó -sis més dels quals li reclamava inicialment- per prevaricació, falsedat en document oficial i malversació de cabals.

El ministeri públic ha començat este dilluns a exposar les seues conclusions en el juí de la peça principal del cas Emarsa, en el qual s'ha investigat el saqueig de 24 milions d'euros en la gestió de la depuradora de Pinedo (València), i que suma 24 acusats. La fiscal ha advertit que ha modificat el seu escrit respecte a l'inicial davant algunes conformitats pactades amb les defenses i per l'increment de penes per a alguns acusats.

Sobre Crespo, el ministeri públic ha advertit que "gràcies a la seua condició de conseller delegat, va evitar qualsevol tipus de control sobre la gestió de l'empresa". Així, com justificació d'un desequilibri patrimonial, l'acusat "feia creure als funcionaris de l'Entitat Metropolitana de Servicis Hidràulics (Emshi) i membres del consell d'administració d'Emarsa que el problema portava causa d'un finançament insuficient per part de l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals (Epsar), explicació que no s'ajustava a les dades que reflectien els comptes de l'empresa", ha dit.

Així mateix, considera que l'exgerent d'Emarsa Esteban Cuesta i l'ex director financer Enrique Arnal, previ concert amb l'exgerent de l'Epsar, José Juan Morenilla, i l'ex cap de de el Departament d'Explotacions d'esta última entitat, Ignacio Bernácer, "valent-se tots ells d'una posició de domini i control", van dissenyar un pla consistent a incrementar el preu unitari amb el qual l'Epsar finançava el cost de la gestió agrícola dels fangs produïts en l'estació de Pinedo.

"El pla defraudatori consistia que l'empresa o empreses intermediàries buscades pels acusats es col·locarien artificiosament entre la facturació que Emarsa havia de rebre del verdader gestor dels fangs, emetent la seua pròpia facturació mentidera i incrementada injustificadament, simulant la prestació del servei gestió agrícola dels famgs al preu establit des de l'Entitat de Sanejament, aproximadament", ha exposat.

Abonades pels responsables d'Emarsa les factures que rebien de la intermediària -ha prosseguit-, "el responsable d'esta mercantil pantalla procediria al cobrament de les mateixes, havent d'entregar la diferència del preu cobrat i el cost real del servei als acusats, previ descompte de l'oportuna comissió", ha asseverat.

VIATGES I MENJADES

La fiscal també s'ha referit a un desviament de fons per a viatges particulars i menjars, i ha narrat que Cuesta i Arnal, "fent un ús abusiu dels càrrecs que ocupaven en l'empresa pública, en el període comprès entre 2004 i 2010 van contractar amb la mercantil Viatges Benimàmet SL múltiples viatges personals, que gaudien en unes ocasions sols i, en altres ocasions, acompanyats d'amics i familiars".

"Estos viatges van ser abonats amb els fons públics que Epsar i Emshi ingressaven a l'empresa pública Emarsa per a fer front a les despeses d'explotació i manteniment de l'EDAR de Pinedo, fet que era plenament conegut per estos dos acusats". Xifra estos costos totals en 262.934,11 euros.

LES PENES

Fiscalia requereix un increment de la pena per a Esteban Cuesta -de 12 a 24 anys de presó- i per a Enrique Crespo -de 14 a 20 anys-. A estos dos acusats els reclama més pena en dividir en dos els delictes de prevaricació, falsedat en document oficial i malversació de cabals. Açò és, els atribueix els mateixos delictes dos vegades perquè es van cometre en dos llocs diferents: Emarsa i l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües residuals (Epsar).

Per a José Juan Morenilla, rebaixa la pena de presó de 14 anys a 10, mentre que per a l'ex cap d'Explotacions de la mateixa entitat la deixa en tres anys i sis mesos després que este admetera els fets que se li atribuïen i retornara part dels diners desviats.

Altres acusats que han aconseguit una rebaixa en la pena requerida per la fiscal són Santos Peral, ex cap de comptabilitat i que tenia responsabilitat polítiques en el PP de València, per al qual reclama nou mesos i un dia de presó substituïble per una multa de 3.360 euros; i Ignacio Martínez Maiques, ex cap de compres i igualment membre del PP, que s'enfronta a la mateixa pena que Santos Peral.

Enrique Arnal, exdirector financer d'Emarsa, s'enfronta a 10 anys de presó; Adolfo Polo, ex cap de l'àrea mediambiental, a dos anys i mig; i Sebastián García Martínez 'Chanín', exinformàtic de l'entitat, a cinc anys de presó.

Per a Enrique Sena i Vicente Ros Bartual, relacionats amb Notec, la Fiscalia sol·licita huit anys de presó; per a María Paz García Martínez, germana de 'Chanín', dos anys i mig; per a l'administradora del Grup Mas, Eva Marsal Gil, cinc anys; per a Juan Manuel García, administrador d'Arrima Centre d'Estudis, 10 mesos i tres dies de presó; per a Juan Carlos Gimeno, que va ser encarregat de gestió ambiental de la planta i posteriorment administrador d'Area Este i CRM Adecua, set anys; i per a Vicente Tomás Benlloch, administrador de Viajes Benimàmet, 11 mesos de presó.

Per la seua banda, Ana María Ríos Solaz, periodista contractada per Emarsa, s'enfronta a 11 mesos de presó; igual que Leonor Moreno, advocada de l'entitat i Luis Antonio Botella, advocat i primer tinent alcalde de Montcada. Així mateix, Rafael Quiles, assessor del grup d'empreses de 'Chanín', s'enfronta a cinc anys de presó; Daniel Calzada, de la mercantil Llar Calzada, a set anys; i José Ramón Cuesta, germà de l'exgerent, a un any i nou mesos.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento