Comunitat Valenciana

Una app desenvolupada en la UV permet reduir entre un 6 i un 25% el sexisme entre adolescents

  • 'Liad@s' busca detectar i treballar el sexisme i els mites de l'amor romàntic, "dos aspectes que causen violència contra les dones", han apuntat els creadors.
  • L'aplicació, articulada en format de joc interactiu, s'ha provat en un total de 1.100 adolescents d'entre 12 i 18 anys i presenta una ruleta "estil triviados".
  • Els resultats arreplegats després de provar l''app' en col·legis i centres d'acolliment mostren que l'ús d'este joc ha permés reduir el sexisme dels adolescents.
Presentació de resultats de l'app 'Liad@s' de la UV
Presentació de resultats de l'app 'Liad@s' de la UV
UV
Presentació de resultats de l'app 'Liad@s' de la UV

La Universitat de València (UV) ha desenvolupat una aplicació per a mòbils dirigida als més joves que, a través de diferents jocs i proves, aconsegueix reduir entre un 6 i un 25 per cent el sexisme entre adolescents. Els seus creadors han assegurat que és una "medicina" que promou relacions de parella saludables, igualitàries i respectuoses en estes edats i redueix actituds sexistes que condicionen comportaments agressius i violència de gènere.

Així ho han manifestat este divendres l'investigador principal d'este projecte i professor del departament de Treball Social i Servicis Socials de la UV, José Javier Navarro, la responsable de metodologia i professora d'este departament en el camp de les Ciències del Comportament, Amparo Oliver, i la tècnica d'investigació adscrita a esta iniciativa Àngela Carbonell en la roda de premsa de presentació de l''app'.

Els responsables del projecte han assenyalat que 'Liad@s' busca detectar i treballar el sexisme i els mites de l'amor romàntic, "dos aspectes que causen violència contra les dones", han apuntat.

L'aplicació, articulada en format de joc interactiu, s'ha provat en un total de 1.100 adolescents d'entre 12 i 18 anys durant dos anys (2016-17). Així, l'aplicació presenta una ruleta "estil triviados" que, en girar-la, selecciona diferents proves a superar per l'usuari, com a captures de whatsapp en els quals cal determinar si els missatges inclouen contingut inadequat; cançons en les quals s'ha d'identificar el missatge que transmet, o una sopa de lletres en la qual trobar paraules positives i negatives sobre les conductes en parella.

Resultats en col·legis i centres d'acolliment 

Els desenvolupadors han destacat que els resultats arreplegats després de provar l''app' en col·legis i centres d'acolliment de la província de València mostren que l'ús d'este joc ha permés reduir el sexisme dels adolescents i "afavorir actituds prosocials contra la violència de gènere i que situen en una posició equilibrada a homes i dones".

A més, s'ha aconseguit reduir en més d'un terç de la mostra els mites de l'amor romàntic que són "menys visibles i més ofensius i perillosos" perquè "implícitament reprodueixen situacions que recreen falsos ideals de l'amor", com per exemple, que s'ha de perdre la intimitat en les relacions de parella; que la gelosia és bona per a mantindre la flama de l'amor encesa; o la necessitat d'estimar i ser estimat o estimada per a arribar a la completa felicitat, han ressaltat en la roda de premsa.

Els objectius que s'han desenvolupat amb el treball amb els adolescents han sigut relacionats amb "el sexisme, la percepció d'actituds agressives i els mites de l'amor romàntic". Així, el treball s'ha centrat en, d'una banda, identificar l'estat de salut afectiva dels adolescents; crear una ferramenta "interactiva i entretinguda"; "desmuntar els falsos mites de l'amor romàntic"; previndre comportaments sexistes: Sexisme Hostil i Sexisme Benvolent i, finalment, integrar competències en relacions afectives sanes.

D'esta manera, l'aplicació mòbil s'articula en funció de dos dimensions que treballen les actituds sexistes. D'una banda, la 'Teoria del Sexisme Ambivalent', és a dir discriminació de persones d'un sexe per considerar-ho inferior a l'altre ("Sexisme hostil") i 'Posicionament protector - patriarcal de l'home' que posa en desequilibri de gènere a la dona ("Sexisme benevolent").

I d'altra banda, els 'mites de l'amor romàntic', que són "falsos ideals del que ha de ser l'amor, generant expectatives irreals que inculquen un prototip de relació 'ideal' i que moltes vegades condicionen la llibertat individual i les relacions de parella positives".

Violència de gènere en l'adolescència

La violència de gènere en l'adolescència té una freqüència 2/3 major que en parelles adultes, per la qual cosa han considerat que és "una qüestió alarmant que colpeja les noves societats". "Es manifesta d'una forma més subtil, en la forma d'un amor més possessiu, obsessiu i controlador que genera perjuí psicològic, emocional i la disminució de la presència en grups de socialització", han assenyalat.

En esta línia, han posat en relleu que estudis recents com el de la Fiscalia General de l'Estat, el CIS o la Macroenquesta de Dones apunten que la violència de gènere en adolescents ha crescut un 25% durant l'any 2015 i s'ha incrementat un 10,6% en 2016.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento