Comunitat Valenciana

Escola Valenciana reivindica en el 34 aniversari de la LUEV una escola "plurilingüe, crítica i gratuïta"

  • VALÈNCIA, 23 (EUROPA PRESS)
34 Aniversari De la LUEV
34 Aniversari De la LUEV
ESCOLA VALENCIANA
34 Aniversari De la LUEV

Escola Valenciana reivindica, quan es compleixen 34 anys de l'aprovació de la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV), que el model d'escola "òptim" és aquell "plurilingüe i intercultural, democràtic, obert i participatiu, arrelat al medi i obert al món, crític, creatiu i innovador, únic, públic, gratuït i laic i inclusiu".

L'entitat cívica aprofita l'efemèride per a remarcar el paper "fonamental que van desenvolupar els Moviments de Renovació Pedagògica -MRP- del País Valencià i les comunitats educatives en el model de l'escola valenciana actual".

D'una banda, assenyalen, els MRP van crear continguts per a eliminar d'arrel "tot vestigi franquista de l'ensenyament i, d'altra banda, van ser decisius en la introducció del valencià com a llengua vehicular en l'escola des de l'arrelament al medi".

"Escola Valenciana i els professionals de l'educació que hui fan ensenyament de qualitat i en valencià són hereus de les idees dels MRP. Tots estos docents s'esforcen dia darrere dia per a oferir una educació en valors a les nostres filles i els nostres fills. I ho fan amb passió perquè saben que només es pot motivar l'alumnat des de l'estima a la tasca d'ensenyar", ha declarat, en un comunicat, el president de l'entitat, Vicent Moreno.

Per esta raó, el portaveu d'Escola posa de manifest que "les acusacions d'adoctrinament per part de la ultradreta, l'atac als mestres i a l'ensenyament en valencià és un insult, una total i absoluta ignorància del treball dels docents que eduquen en el model d'escola òptim: plurilingüe i intercultural, democràtic, obert i participatiu, arrelat al medi i obert en el món, crític, creatiu i innovador, únic, públic, gratuït i laic, inclusiu, compromès amb l'entorn local i global, coeducador, humà".

"Totes estes característiques que defineixen l'escola valenciana del segle XXI fan que l'ensenyament en valencià siga essencial per a donar continuïtat als valors democràtics i, a més, contribuïsca en la creació d'un món més just amb igualtat d'oportunitats", afig.

HISTORIA

La LUEV, recorda el col·lectiu, es va promulgar el 23 de novembre de 1983 pel Govern de la Generalitat Valenciana. "Partia de zero, -apunten- ja que fins a aquell moment no hi havia cap reglament aprovat que regulara el dret de la ciutadania a usar el valencià amb normalitat i l'obligació de les administracions perquè este dret fóra efectiu".

Ara, "tal dia com hui fa 34 anys, Escola Valenciana s'alegra que el valencià siga la llengua vehicular del funcionariat, gràcies a l'entrada en vigor del Decret 61/2017, que regula els usos institucionals i administratius de les llengües oficials en l'administració de la Generalitat Valenciana".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento