Comunitat Valenciana

València aborda en un any 157 casos d'absentisme escolar, la majoria en instituts públics

  • Tres de cada quatre alumnes que pateixen aquest problema cursen els seus estudis en centres educatius de Secundària.
  • Marítim i Orriols són els barris amb taxes més altes en la ciutat.
  • La Fiscalia de Menors manté oberts 79 expedients de absentistes en situació activa.
  • Un nou servei de l'Ajuntament posa a la disposició dels centres escolars més educadors i tècnics.
Una imagen de un aula escolar vacía.
Una imagen de un aula escolar vacía.
FORBES
Una imagen de un aula escolar vacía.

Els serveis municipals han abordat en l'últim any, entre setembre de 2016 i el mateix mes de 2017, un total de 157 casos d'absentisme escolar en la ciutat de València, davant els quals han desenvolupat programes de seguiment i intervenció. Segons les dades de la Regidoria d'Educació als quals ha tingut accés 20minutos, la gran majoria dels expedients s'han concentrat en els instituts de Secundària (119 casos, el 75% del total), enfront dels 38 registrats en els col·legis d'Infantil i Primària.

L'anàlisi de l'estadística també llança diferències per sexe, amb major nombre de xics que de xiques, i per titularitat del centre educatiu, amb prop del 70% dels casos registrats en col·legis i instituts públics i la resta en centres concertats. D'altra banda, la Fiscalia de Menors manté oberts expedients a 79 menors per absentisme.

Aquestes xifres han fet replantejar-se tota l'estratègia de detecció i seguiment d'aquest fenomen a l'Ajuntament de València. Des de l'àrea d'Educació, consideren que l'anterior programa, iniciat pel Govern del PP i que va finalitzar al juliol d'enguany, "no donava resposta a les necessitats reals" dels centres. De fet, els mitjans humans estaven conformats per dos educadors socials i un monitor d'integració social, que al costat del cap de secció municipal havien d'atendre els 387 expedients d'alumnes absentistes oberts i els 126 casos derivats a la Fiscalia de Menors.

A més, havien de treballar amb els 186 col·legis públics i concertats i amb els 31 instituts de Secundària de la ciutat. "Òbviament, aquest equip era insuficient", afigen des de la Regidoria d'Educació, que posen l'accent en el desequilibri entre el pressupost d'aquest programa i el nombre d'habitants de València en relació a altres municipis d'Espanya.

Per açò, el Consistori ha posat en marxa un nou servei de prevenció, detecció i tractament de l'absentisme escolar, amb dues diferències fonamentals: la dotació pressupostària i de personal, i una filosofia basada en la prevenció enfront de la judicialització dels casos.

Així, des d'aquest curs escolar, el servei compta amb un equip de set educadors i quatre tècnics d'integració social, la contractació de la qual es destinaran 300.000 euros. Aquests equips actuaran en dues àrees: una conformada per les zones de Portal Nou, Russafa i Patraix, i una segona per a Orriols, Benimaclet i Marítim.

Cada àrea comptarà amb un educador de referència, excepte Marítim, que “per les característiques de la seua població escolar”, tindrà dos. Aquest departament valora la possibilitat de reforçar l'equip de tècnics per a pròxims anys per barris, en funció de les necessitats.

Més recursos per barris

En aquesta línia, la titular d'Educació, María Oliver, explica que tenen detectades dues zones, Marítim i Orriols, com les més problemàtiques. "Entenem que sense judicialitzar els casos tindrem una visió més ajustada a la realitat", afig. En aquest sentit, la nova estratègia tractarà de donar resposta als problemes d'absentisme "des de l'àmbit socioeducatiu i escolar, tractant d'evitar acudir a instàncies judicials", ja que en la majoria de casos "no és necessari si es realitza un treball previ ben planificat" i amb els recursos adequats, segons el full de ruta de l'Ajuntament.

Oliver també destaca la necessitat que el servei contra l'absentisme treballe de forma coordinada amb la Policia Local i els Serveis Socials, ja que aquest fenomen "és un símptoma d'un problema que en ocasions s'origina en les famílies". El pla que acaba d'entrar en vigor també tractarà de detectar casos derivats de situacions d'assetjament escolar o de maltractament, abandó o abusos en l'àmbit familiar.

Casos ocults per a evitar la "judicialització"

Els tècnics que treballen per a eradicar l'absentisme han detectat una borsa de casos "ocults" que no ixen a la llum per a evitar la judicialització. Segons expliquen, alguns docents eviten que afloren per a no victimitzar al menor.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento