Comunitat Valenciana

Un Joan Miró "sorprenent", el feminisme d'Annette Messager i el Mediterrani, protagonitzen el 2018 de l'IVAM

  • VALÈNCIA, 14 (EUROPA PRESS)
Femme dans la nuit (1970) Joan Va mirar MACBA
Femme dans la nuit (1970) Joan Va mirar MACBA
REMITIDA
Femme dans la nuit (1970) Joan Va mirar MACBA

Una gran exposició dedicada a un "sorprenent" Joan Miró, la reivindicació feminista d'Annette Messager -primera dona que rep el Premi Julio González- i un extens recorregut per les arrels del Mediterrani són tres dels principals atractius del 'menú' que proposarà l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) per al pròxim any 2018. Un exercici en el qual el museu continua i consolida el seu "gir" per a recuperar la seua posició de referència internacional i que presentarà una programació més escarida -un total d'11 exposicions- per a realitzar obres de millora en l'edifici.

Així s'ha destacat en la roda de premsa oferida per a donar els detalls de l'agenda expositiva de l'IVAM de 2018, un acte en el qual han participat el conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, i el director del centre cultural, José Miguel G. Cortés.

Dels 11 projectes seleccionats per a la temporada 2018, Cortés ha destacat "tres grans exposicions" que, a més, en alguns casos solucionen buits "incomprensibles". Un exemple serà 'Miró. Orde i desorde', la primera exposició dedicada a este creador en l'IVAM. La mostra, que s'inaugurarà al febrer i de que el seu comisariat s'encarrega Joan M. Minguet, serà la més àmplia que s'ha fet mai a València sobre un dels màxims representants de la pintura espanyola del segle XX.

D'esta manera, la ciutat acollirà més d'un centenar d'obres procedents d'una quinzena de museus i institucions nacionals iinternacionals, com el Museu Regna Sofia, el Thyssen Bormemisza, Fundació Juan March de Madrid, el MACBA, Fundació Joan Miró, Fundació La Caixa de Barcelona, Es Baluard i Fundació Pilar iJoan Miró de Palma, o el Museu Boijmans Van Beuningen de Róterdam. Es tracta d'un projecte que, per la seua envergadura i cost econòmic, no podria haver-se realitzat fa uns anys, ha fet notar Cortés.

També "incomprensible" per al responsable de l'IVAM és que en els seus 15 anys d'existència el Premi Julio González no haguera recaigut en una dona. Eixe oblit se soluciona amb la concessió del guardó a Annette Messager, que tindrà la seua pròpia monogràfica. En ella es podrà apreciar com l'autora francesa fa de l'art una via per a donar eixida a les reivindicacions feministes i al treball artesanal, la manualitat, aquell territori històricament associat al món femení, per a donar-li la volta i desplaçar-ho a un territori de significat i eloqüència.

La tercera gran cita de l'any serà 'Habitar el Mediterrani', que donarà una visió sobre les formes de vida en este àmbit cultural i geogràfic mediterrani centrant la seua atenció en els grans assentaments humans: les ciutats. Per a la mostra, s'ha realitzat una elecció d'obres que van des de peces arqueològiques del British Museum o el Louvre fins a contemporànies perquè l'art és "un contínuum", ha asseverat el director.

Completaran el llistat d'exposicions 'Rodchenko', 'Ignacio Pinazo i la València del canvi de segle', 'Representació de la dona en la col·lecció de l'IVAM', 'Federico Guzmán. Prop del món', 'Patricia Gómez i María Jesús González', 'Anna Malagrida', 'Sudqueer' i 'Dones i avantguarda a València. 1930-1980'. A açò se sumaran unes jornades sobre el còmic i una sèrie de taleres, visites guiades i propostes didàctiques

que seguiran sent "un senyal d'identitat de l'IVAM", ha subratllat Cortés.

"HI HA IVAM PER A ALMENYS 30 ANYS MÉS"

Preguntat per si este quart projecte que presenta completa el gir que volia imprimir-li a l'IVAM, Cortés ha manifestat que "seria acomodatici dir que ja s'ha aconseguit". "Estem treballant -ha dit- perquè la programació de l'any 2019 (quan el museu celebrarà el seu trenté aniversari) siga encara millor que la de 2018 perquè volem que marque un punt d'inflexió perquè hi ha IVAM per a 30 anys més almenys i estem treballant pel futur".

AUGMENT DEL PRESSUPOST

El conseller d'Educació i Cultura ha subratllat el suport del seu departament a esta institució amb un increment del pressupost per a 2018 fins als 7,3 milions d'euros, un 37% més que abans d'entrar el govern del Botànic i ho ha contrastat amb l'infrafinançament" que pateix al Comunitat Valenciana en general i l'IVAM en particular per part de l'estat, que aporta 170.000 euros. Els recursos del museu es completen amb uns 200.000 euros que s'ha aconseguit comprometre de patrocinadors privats, una xifra que quan Cortés va accedir al càrrec era "zero euros".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento