Comunitat Valenciana

Rus nega en la comissió de Les Corts sobre Ciegsa haver cobrat 'mossegades'

  • "Jo robaria per la meua família si fóra necessari perquè estigueren morint-se, però per un partit polític, van apanyats, mentida", ha declarat.
  • S'ha desentés totalment al no tindre res que veure ni amb les seues adjudicacions ni amb els seus àmbits d'activitat, que se centraven en Xàtiva i en la Diputació.
  • Sobre la gravació en la qual s'escolta el recompte de diners procedents suposadament del cobrament de comissions, ha reiterat que no era la seua veu.
Alfonso Rus en Corts Valencianes
Alfonso Rus en Corts Valencianes
I.CABALLER/CORTS VALENCIANES
Alfonso Rus en Corts Valencianes

L'expresident de la Diputació de València i del PP provincial, Alfonso Rus, ha negat este dilluns haver rebut 'mossegades' a canvi d'adjudicacions i ha assegurat que en la seua casa li han ensenyat "a ser honrat", mai a robar. "Jo robaria per la meua família si fóra necessari perquè estigueren morint-se, però per un partit polític, van apanyats, mentida", ha dit, assegurant que mai des del partit se li va donar cap orde de cobrar res: "El regional no m'ha utilitzat mai, pose la mà en el foc per Paco Camps, mai en la vida m'han dit que recaptara. Que hagen fet qualsevol cosa, seran responsables ells, però jo no".

Així s'ha pronunciat Rus durant la seua compareixença en la comissió d'investigació en les Corts Valencianes sobre l'empresa pública per a la construcció de col·legis Ciegsa, de la gestió dels quals s'ha desentés totalment al no tindre res que veure ni amb les seues adjudicacions ni amb els seus àmbits d'activitat, que se centraven a Xàtiva com a alcalde i en la corporació provincial. "Què pintava ací? No he anat mai, no sé ni com es fa un projecte. No sé on està, no he anat mai, ni conec a ningú", ha asseverat.

Rus ha començat la seua compareixença assegurant que "mai en la vida" ha cobrat comissions i negant que el partit li diguera de cobrar-les en cap moment, diga el que diga la UCO, que "haurà de demostrar" les seues acusacions. Sobre la gravació en la qual s'escolta el recompte de diners procedents suposadament del cobrament de comissions, ha reiterat que no era la seua veu però el que va quedar en l'opinió pública és que era ell i "ja pots desmentir el que vullgues".

Així, ha indicat que ja contestarà a la UCO en el seu moment i ha lamentat que fa l'efecte que va entrar en política per a fer-se ric. "Jo ja era ric", ha admés, posant com a exemple que amb 30 anys tenia un Porsche i posant l'accent que segons consta en les seues declaracions totes les seues propietats menys una les tenia ja abans de ser alcalde. "Estava en política perquè volia estar, res més", ha incidit.

Al PPVAL "No li feia falta res"

També ha posat en valor la salut econòmica del PP de la província de València amb la seua direcció: "No li feia falta res, zero, érem capaços d'amb el que teníem jugar". Sobre les campanyes electorals, ha defés l'austeritat en el provincial, perquè ells mateixos "tiraven el córner, remataven i es posaven de porters", ha relatat usant un símil futbolístic.

"Ja no em sent res"

Preguntat pels diputats sobre si s'ha sentit desemparat pel PP, ha dit que "en la política, com en els diners, quan un té és un fenomen i quan veuen que pot passar qualsevol cosa, com deia Chiquito de la Calzada 'hasta luego Lucas' i ja està". Així mateix, sobre si es considera una víctima, ha indicat: "Jo ja no em sent res, m'han pegat per baix, per alt, el tema personal ho deixe a part perquè si no, és per a tornar-se boig". No obstant açò, ha indicat: "Si m'agarra un infart, Déu no vullga, algú tindrà la responsabilitat moral del que ha dit o està fent".

Caturla, "espectacular" en la Diputació

Sobre la seua relació amb les adjudicacions realitzades per Ciegsa, arran de les converses sobre comissions entre el qual fóra màxim responsable de l'organisme, Màxim Caturla, i l'exgerent d'Imelsa, ha indicat que l'empresa pública encarregada de la construcció de centres escapava de les seues competències i ell no ha adjudicat ni ha donat ordes sobre este tema mai, al mateix temps que ha indicat que en tot cas en cada projecte havia d'haver-hi tècnics que firmaren i avalaren la legalitat dels fets, i en l'honestedat dels quals confia.

De Caturla, ha destacat que -encara que "no era l'alegria de l'horta"- com a responsable d'Hisenda de la Diputació la seua gestió va ser "impoluta, immillorable, un 10, espectacular" durant "l'etapa més gloriosa econòmica, de gestió i d'honradesa", mentre que en Ciegsa s'ha limitat a contestar amb un "no sé".

Sobre Benavent, ha assumit la "culpa política", no econòmica, d'haver-ho proposat com responsable d'Imelsa perquè "el que governa s'equivoca" però quan va saber el que ocorria va actuar. També ha negat que coneguera irregularitats perquè en els consells d'administració, que duraven "un quart d'hora i a jugar" tot estava "perfecte".

"Tarambanes hi ha a tot arreu"

També s'ha referit als suposats treballadors 'zombis' en Imelsa, i ha dit que les contractacions "les faria el gerent" i ell només assumeix les que ha fet, del seu assessor o cap de gabinet, però ha assenyalat que en la Diputació "de 3.500 empleats que cinc o sis no vagen a treballar" ell "era el Superman, però a tant no arribava" i era responsabilitat de l'encarregat de personal o la gerència tindre coneixement de si algú no acudia al seu lloc i volia cobrar.

Ha recordat que de 2007 a 2017 va baixar la despesa en personal en 91 milions d'euros i s'ha preguntat si li consideren aleshores "capaç de contractar una persona que no vaja a treballar". "Jo anava de 8 del matí a 11 de la nit tots els dies, perquè era la meua obligació i devoció. Tarambanes hi ha a tot arreu, però que jo ho sabera", ha agregat.

Presos polític i Olímpics de Xàtiva

Abans de la seua compareixença en el parlament valencià, l'exdirigent 'popular' ha realitzat algunes declaracions als mitjans, que li han preguntat per la situació a Catalunya i per si creu que hi ha "presos polítics a Espanya". A açò, Rus ha respost: "A mi el que més m'agrada és la crema catalana, però la crisi catalana l'han creat ells; no crec que que hi haja presos polítics a Espanya perquè som democràtics".

D'altra banda, ha manifestat a preguntes dels periodistes que la Diputació de València "mai" li va pagar la nòmina a jugadors de l'Olímpic de Xàtiva -l'equip que ell mateix presidia- però preguntat per si va poder pagar a un jugador algun organisme de la institució provincial ha replicat: "Pot ser" però "treballaria", ja que en els equips amateurs de tercera divisió els futbolistes treballen "en la Diputació, de periodista, venent roba o anant-se a l'horta". "Estem parlant d'un equip de tercera divisió, no de primera, no són professionals", ha assenyalat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento