Comunitat Valenciana

Transparència invertirà més en cooperació en 2018 i lamenta que enguany ha recuperat només 820 euros del cas Blasco

  • VALÈNCIA, 8 (EUROPA PRESS)
Alcaraz presenta els pressupostos en les Corts
Alcaraz presenta els pressupostos en les Corts
CORTS
Alcaraz presenta els pressupostos en les Corts

La Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació impulsarà en 2018 el nou model de cooperació valenciana "net de la deshonra del passat" i per a açò ha consignat en els pressupostos 22,6 milions d'euros a cooperació internacional al desenvolupament, un 20,8% més que en 2017.

Segons ha indicat el seu titular, Manuel Alcaraz, es manté el compromís de destinar cada euro recuperat dels fons sostrets pel cas Blasco a cooperació, però ha lamentat que la quantitat pressupostada en este bloc arreplega la xifra "lamentable i miserable" recuperada en 2017, de 820 euros.

Ha matisat que una part dels diners recuperats d'este cas de corrupció va al Tribunal de Comptes directament i espera que es puga saldar els comptes amb la Generalitat en este sentit al llarg de l'any que vé. Encara que "tampoc serà una xifra extremadament alta, té valor simbòlic", ha assegurat.

Així ho ha assegurat durant la seua compareixença en la Comissió d'Economia, Pressupostos i Hisenda en les Corts Valencianes, on ha detallat els comptes de Transparència per al pròxim any, amb 39,61 milions d'euros, 4,78 milions més que en 2017, la qual cosa suposa un increment del 13,7%.

Este augment es deriva principalment, ha explicat, de les subvencions del programa de cooperació al desenvolupament, que es porta 4 dels 4,78 milions d'augment pressupostari. De fet, el programa de cooperació internacional al desenvolupament representa el 57,1% del pressupost de Transparència i el 0,11% dels comptes totals de la Generalitat.

"A ningú se li pot ocultar la importància d'este fet en termes de solidaritat, dignitat i millora de la imatge global de la Comunitat Valenciana. No renunciem al compromís de seguir avançant cap al 0,7%", ha assegurat Alcaraz.

TERCERA COMUNITAT EN APORTACIÓ

Ha precisat que amb els 22,6 milions del programa de cooperació internacional al desenvolupament la Comunitat Valenciana és la tercera regió que més destina a esta matèria en termes absoluts, alguna cosa que ha posat en valor tenint en compte les dificultats per l'infrafinançament. El seu augment pressupostari respon el compromís de "normalitzar la cooperació valenciana, vista la situació catastròfica en la qual es trobava" quan van accedir al Consell.

Així, en termes d'Ajuda Oficial al Desenvolupament (AOD), la Comunitat destinarà a la cooperació 4,58 euros per habitant, quan en 2015 es destinaven 0,78 euros.

Alcaraz ha destacat que el gruix del pressupost va a ajudes i subvencions, atés que les despeses "d'estructura" sumen un 7,5% del total, i s'inclouen aportacions a ONGD; accions de sensibilització o ajuda humanitària (2,45 milions, un 32% més) amb convenis, entre unes altres, amb Creu Roja, Farmamundi, UNICEF o UNRWA, entre altres.

De totes les línies de subvenció, les que es concediran amb convocatòria pública de lliure concurrència suposen 18,35 milions, prop del 88% de la dotació total.

TRANSPARÈNCIA COM A "SIGNE D'IDENTITAT"

Un altre dels eixos de la conselleria en 2018 serà l'aposta per la transparència com "un signe d'identitat de la Generalitat Valenciana del segle XXI". Així, el programa de transparència en l'activitat pública i participació compta amb una dotació de 3,9 milions (+21,2%) per l'augment de quasi un 58% en les ajudes previstes, fins a un poc més de 2 milions d'euros.

Inclou subvencions per a la realització de projectes en matèria de transparència i participació per part dels ajuntaments (que passa de 250.000 a 750.000 euros) amb una nova línia per a xicotets consistoris que són "un autèntic punt negre de desenvolupament de les polítiques de transparència" en el conjunt d'Espanya.

També se subvencionarà a entitats ciutadanes i per a la promoció de l'associacionisme (amb 945.000 euros, un 40% més) en la qual figuren línies per a cases regionals i federacions d'associacions d'altres comunitats, als CEVEX i una línia per a un conveni amb la Fundació Horta Sud, i subvencions per a la formació i investigació en transparència, amb convenis amb les universitats per un total de 300.000 euros.

CONSELL DE TRANSPARÈNCIA I BON GOVERN

El programa de Consell de Transparència, accés a la informació pública i bon govern té 155.000 euros, 65.000 més, que cobreix les despeses de l'oficina de suport, integrada per quatre funcionaris, així com les dietes i indemnitzacions dels membres del Consell i l'organització i difusió d'activitats.

Per la seua banda, el programa d'atenció al ciutadà, qualitat i inspecció de serveis creix un 1,4%, fins el 6,4 milions i en ell s'inclou una línia directa per a la UPV amb 70.000 euros per al desenvolupament dels algoritmes per als sistemes d'alertes sobre roïnes pràctiques en l'administració, i una altra de 60.000 euros de concurrència competitiva per a entitats sense ànim de lucre especialitzades en la prevenció del frau.

BAIXEN LES DESPESES DE FUNCIONAMENT

El conseller ha subratllat l'"eficiència en l'ús dels recursos públics" com a premissa dels comptes i ha destacat la "reducció significativa" de les partides destinades a les despeses de funcionament i a l'estructura administrativa.

Així, les despeses de personal sumen 12,7 milions (el 32% del total de la conselleria) amb un augment de el 1,2%, "pràcticament el mínim imprescindible per a fer front als canvis de grup de carrera professional i als nous triennis dels funcionaris adscrits". La compra de béns i gastos de funcionament sumen 2,5 milions, igual que en 2017.

PP: "SUPÈRFLUA, VACUA I SOBREDIMENSIONADA"

El diputat del PP Víctor Soler ha resumit la conselleria de Transparència com a "supèrflua, vacua i completament sobredimensionada", ja que les seues competències podrien gestionar-se des d'altres departaments. Així, ha assegurat que es tracta de "l'Aneguet lleig del Consell" en termes pressupostaris.

Ha criticat que el pressupost de 39 milions queda "lluny" dels 55 milions per a la radiotelevisió i s'ha preguntat per a què serveix augmentar la seua quantia quan amb les dades d'execució de l'exercici 2017 a 30 de setembre té el "dubtós honor" d'haver executat el 26,39%, un nivell que "no és acceptable". A més, ha censurat l'"eixam" d'organismes creats per a gestionar la transparència.

Tant el 'popular' com la diputada de Ciutadans Rosa García han celebrat la desaparició de la línia nominativa per a la Fundació Baltasar Garzón, encara que la diputada de la formació taronja ha valorat l'esforç en cooperació.

El diputat de Podem David Torres ha criticat les 16 línies nominatives que figuren en els comptes i també ha qüestionat que s'estiga davant un nou model de cooperació, assegurant que veuen "poques diferències" respecte a 2007 i lamentant que ni tan sols s'haja arribat al 0,25 marcat com a compromís. També ha defès la creació d'una Agència Valenciana de Cooperació.

Marian Campello (Compromís) i Ana Barceló (PSPV) han valorat estos pressupostos "modests però ambiciosos" i han recordat que "l'Aneguet lleig al final es convertix en cigne", davant el que el diputat del PP ha assegurat que ocorrerà quan "torne a governar el PP".

LA CONSELLERIA "EXISTEIX PEL PP"

En el seu torn de rèplica, el conseller ha recordat al PP que la Conselleria existeix "gràcies a ells" i per a que algú done explicacions sobre transparència. També ha posat l'accent que els 'populars' no parlen de cooperació pel seu passat i ha indicat que a 31 d'octubre l'execució de la despesa legalment compromesa és del 41,16% i s'espera tancar l'any per damunt del 90%.

També ha enlletgit al diputat de Podem que es compare l'estat actual de la cooperació valenciana amb el de fa 10 anys.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento