Comunitat Valenciana

21 Oltra adverteix Rajoy que amb "imposició i humiliació" no farà canviar l'opinió dels independentistes

  • La vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, ha advertit este dilluns al Govern de Mariano Rajoy que per la via de la "imposició, la força i la humiliació" no farà canviar l'opinió dels més de 2 milions d'independentistes que hi ha a Catalunya, sinó que estos canviaran d'opinió "en la mesura que se sàpia portar una negociació política des de la generositat, escoltar a l'altre, i en un marc en el qual ningú pot eixir vençut o humiliat".
Mónica Oltra en una imatge d'arxiu
Mónica Oltra en una imatge d'arxiu
GVA
Mónica Oltra en una imatge d'arxiu

Oltra, després de presentar els comptes de la seua Conselleria en les Corts, ha recalcat sobre este tema: "A través d'humiliació o de la imposició no se'n va a arreglar i quan el Govern d'Espanya entenga açò es poden posar les vies de solució del problema polític i el tema judicial seguirà amb la seua llera".

En este sentit, ha apuntat que la maquinària judicial en un Estat de dret "té els seus funcionaments propis i els seus temps però hi ha una altra part, que és la política, que depèn del Govern d'Espanya".

Per açò, considera que el que ha de fer un Executiu "responsable" és respectar òbviament l'Estat de dret i la separació de poders, "el judicial d'una banda i el polític per un altre, i dedicar-se a arreglar el tema polític que és la seua competència i asseure's a parlar, a dialogar i veure com gestiona el conflicte polític i social que hi ha a Catalunya".

"Hi ha més de 2 milions de persones a Catalunya que estan reivindicant la independència i un pot estar d'acord o no amb açò, però no se'n va arreglar amb resolucions judicials perquè no va a haver-hi bastants presons per a tanta gent". "Açò no és la solució", ha remarcat.

CONFLICTE POLÍTIC I SOCIAL

Així, ha insistit que el que passa a Catalunya és "un conflicte polític i social" que "cal abordar des de la política" encara que "òbviament els tribunals hauran d'aplicar les lleis" i "veure on s'ha infringit la llei i aplicar les conseqüències jurídiques". "Però açò no s'arregla jurídicament i o el Govern de Mariano Rajoy comença a abordar el tema del debat territorial a Catalunya i amb la resta de comunitats o anem a seguir tenint problemes", ha vaticinat.

En este sentit, ha apuntat que cal arreglar el finançament autonòmic i que el Govern "respecte" les decisions polítiques de les comunitats que estan en compliment de la Constitució, ha assenyalat en referència als recursos al Constitucional per part del Govern de les lleis valencianes de pobresa energètica i funció social de l'habitatge. "Ens enfrontem a un problema global que té un punt d'inflexió molt greu a Catalunya i que s'arregla amb la negociació política", ha postil·lat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento