Comunitat Valenciana

El Pacte del Botànic avalua els comptes per a 2018 pendent de Podem

  • La formació morada confia a arribar a un acord i recolzar-los en el tràmit parlamentari.
  • La Generalitat comptarà amb 19.956 milions d'euros, un 12,6% més.
  • Sanitat i Educació tornen a ser les carteres amb major dotació, i Igualtat puja un 14%.
  • U de cada quatre euros del pressupost anirà per al pagament d'interessos i amortitzacions.
Mónica Oltra i Vicent Soler presenten el Pressupost 2018
Mónica Oltra i Vicent Soler presenten el Pressupost 2018
GVA
Mónica Oltra i Vicent Soler presenten el Pressupost 2018

La comissió de seguiment de l’Acord del Botànic, integrat pel PSPV, Compromís i Podem, es reuneix aquest dijous després de convocar-la aquesta última formació i, entre altres assumptes, avaluarà el projecte de Pressupostos de la Generalitat de 2018, presentat el passat dimarts. El portaveu de Podem en Les Corts, Antonio Estañ, va mostrar la “predisposició” de la seua formació a arribar a acords per a traure avant els comptes públics. “Hauria de donar-se'ns molt mal per a votar que no i prorrogar els pressupostos, que és un escenari que no volem en absolut”, va assegurar.

Estañ va afirmar que el seu partit està “satisfet” amb algunes mesures reflectides en els pressupostos però unes altres “no s'han dut a terme tot el que ens agradaria”, va manifestar. Per açò, espera que es puga arribar a un acord en el tràmit parlamentari.

La vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, va dir en la roda de premsa de presentació del projecte de llei que no té “cap dubte” que els comptes públics tiraran endavant i va afegir que en aqueix projecte “100% Botànic estan incloses les reivindicacions de Podem”. Segons Oltra, el document arreplega algunes de les qüestions en les quals Podem “ha fet més èmfasi” com el parc públic d'habitatges o la dotació per a acabar amb el repagament farmacològic.

Un 12,6% més

El pressupost autonòmic per a 2018 se situa en 19.956 milions d'euros, la qual cosa suposa un increment del 12,6% respecte als comptes de 2017, dels quals 15.224,1 milions (un 6,7% més) són per a despesa no financera. Un any més, els comptes arrepleguen els 1.325 milions “reivindicatius” per a mantenir la qualitat dels serveis públics fonamentals i acostar-se a la mitjana d'altres comunitats.

El projecte pressupostari per al pròxim any està marcat per l'augment de passius financers en un 38,2%, fins a 4.649,3 milions d'euros. Les operacions de refinançament creixen en 1.285 milions i un de cada quatre euros del pressupost (el 25,8%) anirà a amortitzacions i interessos de deute. En la despesa per departaments, se situa al capdavant un any més la Conselleria de Sanitat, amb 6.390,69 milions (+4,6%).

Darrere està el denominat Servei del Deute, amb 5.157,20 milions (+34,5%), que continua com la “segona conselleria” en dotació, seguida d'Educació, amb 4.720,24 milions (+4,5%) i Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives, amb 1.194,70 milions (+13,8%).

Diferències amb la taxa turística

El conseller d'Hisenda, Vicent Soler, va dir el dimarts que la possibilitat d'incorporar la taxa turística que demana Podem és un tema que “no està ni des de lluny tancat en un sentit o un altre”. També va demanar no “demonitzar” l'impost, però tampoc actuar contra el criteri del sector.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento