Comunitat Valenciana

La Llotja de València acull l'acte de lliurament dels Premis Rei Jaume I

  • Puig, "davant la crisi que patim", afirma que "cap veritat de part és definitiva" i, per tant, ha dit, "mai pot justificar la ruptura de la convivència".
  • Letizia, qui ha pronunciat part del seu discurs en valencià, ha afirmat que és una "alegria" tornar a València per a "reconéixer l'esforç, el talent i l'excel·lència".
  • La reina ha recordad que els guanyadors van expressar el seu desig d'emprar la dotació del guardó a millorar el contracte d'algun becari o a arreglar el laboratori.
SM Soña Letizia en els Premis Rei Jaime I
SM Soña Letizia en els Premis Rei Jaime I
TWITTER CASA REAL
SM Soña Letizia en els Premis Rei Jaime I

La reina Letizia ha afirmat este dilluns a València, en l'entrega dels Premis Rei Jaume I, que Espanya "és terra de ciutadans disposats a millorar i a conviure amb els millors valors". En la seua intervenció ha excusat la presència del rei Felip VI, "a qui li encantaria estar ací", ha dit, i ha traslladat als presents "tot el seu afecte".

Després de pronunciar estes paraules s'ha escoltat un fort aplaudiment en la sala i la Reina s'ha compromés a traslladar-ho al cap d'Estat. "Quan torne, li contaré com ha sigut vostre càlid aplaudiment", ha assegurat. Des de la Casa Reial no s'havia confirmat que a este acte fóra a acudir el Rei, però sí ho havien avançat els organitzadors. No obstant açò, Felip VI no ha programat cap acte públic per a esta setmana, igual que va fer en els dies posteriors a la votació de l'1-O a Catalunya.

La reina Letizia ha arribat sobre les 11.30 hores a la Llotja de València on l'esperaven el president de la Generalitat, Ximo Puig; l'alcalde de València, Joan Ribó; el president de la Fundació Premis Rei Jaume I, Santiago Grisolía, i el vicepresident d'esta entitat, Vicente Boluda. En l'acte ha estat acompanyada també pel delegat del Govern a la Comunitat, Juan Carlos Moragues; el president de Les Corts, Enric Morera; a més de la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra; i altres consellers del govern valencià.

Letizia, qui ha pronunciat part del seu discurs en valencià, ha afirmat que és una "alegria" tornar a València per a "reconéixer l'esforç, el talent i l'excel·lència", i ha agraït als valencians el seu "compromís" amb l'esperit emprenedor, l'impuls a la ciutat, a la tecnologia i a la innovació. "Espanya és terra d'homes i dones capaços, de ciutadans disposats a millorar i a conviure amb els millors valors", ha postil·lat.

La Reina, qui ha ressaltat que la Comunitat "està decidida a avançar per a enfortir, entre tots, el nostre país", ha indicat que li agradaria impulsar la idea "que el coneixement, la ciència, l'educació, la cultura, la innovació, esta idea, és el que ens seguirà conduint al lloc en el qual, cadascun des de la seua responsabilitat, continuarem creixent com a país en una Espanya millor i més justa".

Així mateix, s'ha referit als premiats en esta edició i ha ressaltat alguns dels seus assoliments. Ha recordat que els sis guardonats, després de ser informats que la seua tasca era reconeguda enguany pels premis, van expressar el seu desig d'emprar la dotació del guardó a millorar el contracte d'algun becari, a arreglar el laboratori o reinvertir el guanyat a seguir fent ciència, a continuar investigant, en no deixar d'emprendre.

"Cap veritat de part és definitiva"

Per la seua banda, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha advocat per aprendre de la ciència i dels seus protagonistes, els qui creuen que mai han arribat a la meta definitiva. Així, ha aprofitat per a, davant la "crisi que patim", afirmar que "cap veritat de part és definitiva" i, per tant, ha dit, "mai pot justificar la ruptura de la convivència".

En esta línia, ha demanat "raonar, dubtar, respectar". "No ens donem per vençuts. Aconseguim, com en altres moments històrics de la nostra democràcia, modelar sentiments compartits. Acceptem la diversitat en un marc d'igualtat per a totes les persones", ha reclamat.

I ha agregat: "Fa 40 anys vam començar a constatar que viure junts implica sumar intrahistòries, significa disputar a l'emoció l'hegemonia de la raó. Fa més de 30 anys vam començar a compartir un projecte que esborrava els límits entre països per a substituir-los per una realitat conviscuda de pau, progrés i democràcia. Eixa Espanya que suma, eixa Europa conviscuda ens ha fet millors a tots els pobles, a totes les persones que la formem", ha asseverat.

Pel que fa a la ciència, el 'president' ha demanat alçar la "insuficient" xifra de el 1,2% que inverteix hui Espanya en investigació i ha reclamat un Pacte d'Estat per la Ciència. "Un pacte urgent -ha afegit- perquè ara correm el risc d'invertir totes les energies polítiques a resoldre els grans problemes conjunturals oblidant les qüestions determinants del nostre futur".

Davant els reptes, Puig ha sol·licitat reivindicar l'Espanya que "som capaços de ser", la que "aprofita tot el seu talent, la que incorpora totes les seues realitats. Ha agregat que la Comunitat vol formar "part activa" del pacte per la ciència, "exemple d'una nova lleialtat institucional en un Estat compost on la diversitat ens permet sumar la gran intel·ligència que, afortundament, este segle XXI tenim distribuïda de llarg al llarg del país".

"Els valencians -ha afegit- volem reivindicar un país de raons enfront de la confrontació d'emocions. Un país de ciència que aposte pel seu talent. Un país que sume racionalitat i sentiment", ha dit.

Reconeixement del talent

D'altra banda, l'alcalde de València, Joan Ribó, ha destacat que estos premis converteixen València en un lloc de reconeixement del talent, del treball que mou el progrés social, de l'avanç de la humanitat, de l'esforç que ajuda a tractar malalties, a crear oportunitats.

"València -ha afegit- ha fet una aposta clara per mostrar al món que és una ciutat acollidora, plena de valors i interessada a participar en el bé comú". "Volem continuar sent referent mundial en l'àmbit alimentari a través del desenvolupament d'un pla trienal i la creació de Centre Internacional d'Alimentació Sostenible. Una causa global per la qual comptarem amb la complicitat d'institucions sensibilitzades a fer cada dia un món millor", ha asseverat.

El primer edil ha conclòs destacant que València és una ciutat "emprenedora, acollidora i diversa, sempre oberta al diàleg, que és l'única manera de construir un futur millor entre tots".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento