Comunitat Valenciana

Els Premis Rei Jaume I adverteixen: "Un país que no investiga té les portes tancades al pervindre"

  • VALÈNCIA, 30 (EUROPA PRESS)
Entrega dels Premis Rei Jaime I 2017
Entrega dels Premis Rei Jaime I 2017
CASA REAL
Entrega dels Premis Rei Jaime I 2017

La Premi Jaume I en Economia, Carmen Herrero, ha constatat este dilluns que la investigació a Espanya s'ha vist afectada per "les retallades" en el finançament públic i "l'escassa contribució" de la iniciativa privada i, sobre este tema, ha advertit que un país que no investiga "té les portes tancades al pervindre".

Herrero, durant la seua intervenció en nom de tots els guardonats en l'acte d'entrega dels premis, que s'ha celebrat este dilluns en la Llotja de València amb la presència de la reina Letizia, ha reconegut en eixe sentit que a Espanya "històricament" el finançament ha sigut "substantivament públic".

No obstant açò, ha evidenciat que les "retallades" dels últims temps han "afectat doblement" la investigació: "Per la reducció efectiva de pressupostos i la falta de criteris en la seua distribució", ha precisat.

A més, ha lamentat que, a diferència d'altres països, la inversió privada segueix contribuint de "forma molt escassa a la generació del coneixement". "Estes són molt notícies roïnes perquè el coneixement, la investigació, i la innovació constitueixen arrel del nostre futur", ha recalcat.

Per açò, ha advertit: "Un país que no investiga, que no innova, que no crea producte i que no és capaç de posar-ho en el mercat tenen les portes tancades al pervindre que ens escapa". Herrero ha reclamat així mateix que la investigació "no s'ha de generar només en la Universitat" sinó que el treball científic i tecnològic ha de tindre també "cabuda substancial en les nostres empreses".

En este sentit, ha apuntat que els sis guardonats en esta edició són "la punta de l'iceberg" de "molts i continuats esforços" que són "solament possibles gràcies a la dedicació, la il·lusió, el dur treball i la col·laboració de molts altres que, d'alguna manera, són també hui premiats simbòlicament en el nostre nom i amb els quals ens enorgulleix compartir este premi".

De la mateixa manera, ha felicitat els promotors i creadors d'estos premis per la seua "saviesa a conjunyir totes les facetes de creació i transmissió del coneixement" i "si la seua intel·ligència a plasmar-ho en

estos premis".

"Investigació, desenvolupament, innovació i emprenedoria formen el quartet R+D+i+i que resumix el llarg camí que parteix del descobriment científic, passa per la seua posada en valor per a l'accés i utilització del mateix de manera sostenible i acaba traslladant-se a la iniciativa empresarial capaç d'arriscar en incorporar-ho en el producte a l'abast del públic", ha postil·lat.

Els premiats en este edició són per primera vegada majoria dones. Així, han resultat guardonats Fernando Martín, premi en Investigació Bàsica; Carmen Herrero, Premi en Economia, Josep Dalmau, Premi Medicina Clínica; Anna Travesset, Premi Noves Tecnologies; i Alicia Asín, Premi Emprenedor.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento