Comunitat Valenciana

Una iniciativa del Ministeri ofereix visites guiades a la restauració del castell romà de Sagunt

  • Els interessats poden inscriure's en el web www.abiertoporrestauracion.es seleccionant el monument, el dia i l'hora en la qual volen realitzar la visita.
  • El Govern, a través de l'Institut del Patrimoni Cultural d'Espanya, ha invertit 993.821,40 € en les obres que està executant en el castell.
  • Les actuacions d'emergència pretenen pal·liar els danys que van causar les extremes inclemències meteorològiques de finals del passat any 2016.
Visites restauració castell romà.
Visites restauració castell romà.
Ajuntament de Sagunt
Visites restauració castell romà.

L'Institut de Patrimoni Cultural d'Espanya continua amb el seu programa de visites guiades a béns culturals que es troben en procés de restauració. Així, s'oferix la possibilitat d'accedir a les obres de conservació del castell de Sagunt, entre altres monuments com són les muralles d’Albaicín en Granada, el Monasterio de Santa María del Parral a Segòvia i la Catedral de Sigüenza a Guadalajara.

Les visites, de caràcter gratuït, tenen una durada de 50 minuts i podran realitzar-se fins al pròxim 26 de novembre en horari de matí i vesprada els divendres, dissabtes i diumenges. Els interessats poden inscriure's seleccionant el monument, el dia i l'hora en la qual volen realitzar la visita. Tota la informació és pot trobar en www.abiertoporrestauracion.es, on també es poden fer les inscripcions.

El Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, a través de l'Institut del Patrimoni Cultural d'Espanya, ha invertit 993.821,40 € en les obres que està executant en el castell. Des de l'any 2011, este projecte compleix amb el seu objectiu i ja ha donat a conéixer més d'una vintena de projectes de conservació de béns culturals.

Tal com ha explicat el regidor de Patrimoni municipal de la localitat, Pablo Abelleira, Abierto por restauración “és una iniciativa del Ministeri de la qual ens sentim molt complaguts perquè el castell de Sagunt està entre els quatre monuments triats enguany. Es basa en una sèrie de visites per a tothom, per a totes aquelles persones que, d'alguna manera, estiguen vinculades a la restauració, a l'arquitectura, o simplement que siguen grans aficionades a la cultura clàssica, perquè puguen aprendre les noves tècniques de restauració. És interessant perquè s'estan rehabilitant zones de construcció romana i, sobretot, zones de construcció àrab, i la veritat és que és realment interessant i anime a totes aquelles persones que vulguen assistir a les visites”.

El castell de Sagunt ha patit importants transformacions al llarg dels segles, la qual cosa fa que el seu traçat original es trobe desvirtuat i mostre una gran complexitat. A més de la seua progressiva destrucció, que ja es va incrementar amb la Guerra d'Independència, ja que el castell complia amb la seua funció militar, les actuacions d'emergència pretenen pal·liar els danys que van causar les extremes inclemències meteorològiques de finals del passat any 2016 i començaments d'enguany.

Restauració

Els criteris d'intervenció seguiran les pautes establides pel Pla Director elaborat en 2001, emprant materials similars i compatibles amb els existents. En la porta d'Almenara, un dels elements més singulars del castell, la rehabilitació del qual està pràcticament finalitzada, els treballs s'han centrat a garantir l'estabilitat estructural de les fàbriques, arc, volta i altres elements, així com en la correcta evacuació de les aigües.

D'altra banda, en la zona d'accés als calabossos en l'extrem sud de la plaça d'Armes, la intervenció cerca la seguretat estructural, talant-se els arbres i executant-se la recollida d'aigües de vessament, la seua canalització i evacuació, a més del drenatge del mur. En les places de la Ciutadela i del Dos de Maig, i en la façana sud del castell, entre el Museu Epigràfic i les bateries de l'oest de la plaça de Sant Ferran, els treballs en els murs afectats tenen com a finalitat assegurar l'estabilitat estructural de tots els elements.

Durant el període de restauració s'han instal·lat temporalment baranes i s'han senyalitzat les zones de major perill, a fi de garantir que, durant estes obres, el castell puga ser visitable en condicions de seguretat i accessibilitat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento