Comunitat Valenciana

Una concentració reclama davant la Delegació de Govern la "llibertat dels Jordis" i "diàleg"

  • Desenes de persones participen en la manifestació, convocada per Acció Cultural, Esquerra Republicana, Escola Valenciana i diverses plataformes.
  • És el "moment de parar aquesta escalada repressiva", ha declarat el secretari d’Acció Cultural, Toni Gisbert, als mitjans durant l’acte.
  • Els participants han mostrat pancartes amb la imatge dels dos dirigents empresonats i el lema de la protesta, 'Llibertat Jordis!'.

Una concentració silenciosa ha reclamat aquest dimarts davant la seu de la Delegació del Govern a València "llibertat per als Jordis" i el "inici d'un diàleg real" entre el Govern central i l'Executiu català, en protesta per la decisió de l'Audiència Nacional d'enviar el dilluns a la nit a presó sense fiança als presidents de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i d'Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, respectivament.

Desenes de persones s'han congregat al voltant de les 19 hores en el carrer Colón, enfront de la Delegació del Govern, en resposta a la convocatòria subscrita per col·lectius com Acció Cultural del País València, les plataformes 'Va de Democràcia' i Dret a Decidir, Esquerra Republicana o Escola Valenciana, entre altres entitats. La concentració ha comptat també amb la presència del diputat de Compromís Josep Nadal.

“El Govern espanyol agredeix a la societat catalana"

Els participants han mostrat pancartes amb la imatge dels dos dirigents empresonats i el lema de la protesta, 'Llibertat Jordis!', a més d'altres rètols amb consignes com "'Llibertat dels pressos polítics' (Llibertat dels presos polítics)", que "la llibertat és una obligació" i que "els republicans són els vertaders defensors de la democràcia", entre unes altres.

Els manifestants han guardat cinc minuts de silenci per a expressar, segons ha explicat el secretari d’Acció Cultural, Toni Gisbert, "l'alarma social per la deriva autoritària" del Govern central", així com per a reivindicar "la fi de l'escalada repressiva" i el "inici d'una vegada per sempre d'una negociació real".

Així mateix, l'escriptora Gemma Pasqual ha llegit un manifest en el qual ha reclamat "la llibertat dels Jordis i la defensa dels drets civils, llibertats individuals i idees democràtiques", perquè "una vegada més el Govern espanyol agredeix a la societat catalana".

"Un intent d'imposar la força"

Gisbert ha afirmat en declaracions als mitjans que la detenció de Sànchez i Cuixart "no expressa una voluntat de diàleg ni de negociació, expressa un intent de victòria, un intent d'imposar la força, d'imposar la majoria de l'Estat", ha recriminat.

Per açò, ha lamentat una "situació que en una societat moderna i avançada hauria de resoldre's per la via del diàleg, per la via de la negociació", al mateix temps que ha defensat que "els interlocutors d'aquest diàleg i negociació, en una situació normal, haurien de ser el Govern espanyol i el Govern de Catalunya"

En aquesta línia, ha recalcat que Sánchez i Cuixart són els dirigents "de dues organitzacions que han sigut les que han protagonitzat multitudinàries manifestacions durant anys sense cap tipus de violència i que, precisament, han sigut la garantia que una situació que podria, en un altre tipus de context, derivar en un potencial incident, no haja derivat" en ell.

“És una equivocació”

Gisbert ha recriminat que la seua entrada a la presó "és una equivocació". "Açò és una opinió pràcticament unànime en la societat catalana, fins i tot entre partits o dirigents que no són partidaris del procés d'independència, i que han qualificat les detencions de provocació o de desproporcionades", ha agregat.

"Se'ls hauria d'alliberar de forma immediata, s'hauria d'iniciar un procés de diàleg, la situació és tan greu en l'Estat espanyol que fins i tot el que parla de diàleg és titllat des del Govern espanyol o les seues forces partidàries pràcticament d'anticonstitucional", ha lamentat.

Al seu judici, és el "moment de parar aquesta escalada repressiva", ja que "la Policia no és solució, la via judicial no és solució, les detencions no són solució quan hi ha un problema polític". "Demanem la llibertat de Jordi Sánchez i Cuixart, i l'inici de diàleg, de la democràcia, d'avançar cap a la resolució dels conflictes", ha resolt.

Crítiques a l'empresonament des del Botànic 

D'altra banda, aquest dimarts al matí, els grups parlamentaris que formen el Acord del Botànic-PSPV, Compromís i Podemos- han criticat que la decisió de decretar presó sense fiança per a Sánchez i Cuixart no afavoreix un clima de diàleg i crea la figura del màrtir.

Mentre, el PPCV ha subratllat que es tracta d'una decisió judicial que "cal respectar sempre" i ha remarcat que a Espanya "no hi ha presos polítics". Per la seua banda, la síndica de Cs, Mari Carmen Sánchez, ha eludit valorar "decisions judicials" i ha mostrat el seu "respecte al poder judicial i a les decisions que d'ell emanen".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento