Barcelona es converteix en una ciutat de solters joves
«Barcelona és ara una ciutat més jove, soltera, professional i amb més població amb estudis universitaris. I és consqüència de les migracions».

"Barcelona és ara una ciutat més jove, soltera, professional i amb més població amb estudis universitaris. I és consqüència de les migracions".

Els joves troben més fàcilment habitatge de lloguer i petit a la capital catalana
És la principal conclusió de la recentment premiada tesi doctoral Canvis residencials i moviments migratoris, del doctor en Demografia per la UAB
Antonio López, a la qual ha tingut accés 20 minutos.

La capital és triada pels solters perquè troben més fàcilment un habitatge de lloguer i petit, la modalitat preferida.

A més, entre els 25 i els 34 anys, un 68% dels solters es queda a la ciutat quan canvia de residència, davant el 55% dels casats.

I entre els moviments de les mateixes edats a les set comarques de la regió metropolitana, un 15% dels solters es muda a Barcelona, davant del 8% dels casats.

Barcelona recluta els més formats: el 70% dels universitaris s’hi queda, davant el 55% dels que tenen estudis obligatoris o mitjans. Perquè el sou és major? "No sempre. La feina és més a prop, tenen un estil de vida urbà, l’oferta cultural és major...", raona López.

Professionals 

També romanen més a Barcelona les parelles amb ocupacions professionals (73%) que els operaris (59%).

El que canvia és el pes percentual dels joves respecte al total (no tant la xifra absoluta), perquè Barcelona ha anat perdent població durant les darreres dècades, fins al 2001
Entre els que marxen, les parelles joves s’estableixen preferentment a 10-20 km de la capital.

Un 85% accedeix a la propietat, davant el 55% a Barcelona. I el pis és més gran (90 metres quadrats davant els 75 metres quadrats).

La tendència s’accentua

La tesi doctoral, premiada pel Consell de Treball (CTSEC), es basa en dades del darrer cens (2001). L’autor de Canvis residencials i moviments migratoris considera que l’entrada de joves i solters a Barcelona "és igual o s’ha accentuat encara més".

Ara s’afegeixen variables, com la immigració: "S’haurà de veure què fan perquè molts comencen a marxar fora de la capital".

És el segon any que viu a barcelona

Miquel Canal Arquitecte, 26 anys

"Aquí tinc la feina, la nòvia i els amics de la facultat·

Procedent de Mataró i llicenciat en Arquitectura, Miquel comparteix pis de lloguer amb dues noies a Gràcia.

"Tinc la feina a prop. Em vaig emancipar als 24. Barcelona m’atreu perquè la meva núvia també viu aquí. Els amics que vaig fer a la Facultat també", explica.

També hi troba més oferta cultural, "sobretot, teatres". Miquel, però, no pensa estar-s’hi tota la vida: "En el futur, m’establiré fora de Barcelona".