La Generalitat critica l'"absolut cinisme" del Govern amb la Llei de Funció Social de l'Habitatge
La Generalitat critica l'"absolut cinisme" del Govern amb la Llei de Funció Social de l'Habitatge EUROPA PRESS

En estos termes s'ha pronunciat la directora general d'Habitatge, Rehabilitació i Regeneració Urbana, Rebeca Torró, després de la reunió de la Comissió Bilateral que han mantingut representants de la Conselleria i del Govern d'Espanya per a tractar d'arribar a acords amb les objeccions que havia formulat l'Executiu central davant un possible recurs d'inconstitucionalitat a la norma.

Torró veu "inacceptable" que el Govern d'Espanya "impossibilite fer efectiu el dret a l'habitatge a la Comunitat en buidar de contingut fins a l'extrem les mesures contemplades en la Llei per la Funció Social de la Vivenda", segons ha informat la Generalitat en un comunicat, en el qual ha explicat que en les qüestions plantejades per l'Executiu central, "s'ataca directament les mesures que permeten garantir este dret en qüestionar 23 dels 37 articles que contempla la llei".

"Solament deixa la porta oberta a reconéixer el dret subjectiu a la Comunitat però manté la seua intenció de recórrer tots els articles que ho poden fer efectiu, una cosa que demostra el seu absolut cinisme", ha indicat.

En este sentit, Torró ha recordat que esta llei, impulsada pel Govern valencià, va ser aprovada per les Corts amb el vot a favor de tots els grups parlamentaris, excepte el PP, i per tant, "tenim l'obligació de complir el mandat del Parlament valencià i aplicar esta llei per a garantir el dret a l'habitatge a la Comunitat Valenciana".

No obstant açò, ha lamentat que "la posició rígida" del Govern central "condiciona els pilars bàsics i fonamentals de la llei que té com a objectiu garantir el dret a l'habitatge a les persones que més ho necessiten amb mesures per a mobilitzar les més de 500.000 habitatges buits que hi ha a la Comunitat".

LIMITEN L'AUTONOMIA

Davant açò, Torró ha lamentat que el Govern es pose "una vegada més al costat dels bancs i deixa sense drets les persones que més ho necessiten" i ha apuntat que el Consell no pot acceptar estos plantejaments perquè "limiten la nostra autonomia per a donar solucions a la greu situació que viuen molts valencians i ho fem com han fet moltes comunitats autònomes sent valentes i legislant en una matèria que el Govern central té abandonada". "Una vegada més estan demostrant que actuen com el gos de l'hortolà perquè ni legislen ni deixen legislar", ha conclòs Torró.

ALTRES AUTONOMIES

L'administració estatal considera inconstitucionals aspectes com la funció social de l'habitatge per trobar-se deshabitada o la creació del registre d'habitatges deshabitats perquè consideren que afecten el dret de la propietat privada, "quan, per exemple, en altres autonomies com el País Basc o a Aragó, que han impulsat lleis similars, no s'han qüestionat estos aspectes", ha denunciat la Generalitat.

El Govern central també ha posat objeccions al fet que el Govern valencià "puga garantir la continuïtat de les persones afectades per una execució hipotecària en els seus habitatges habituals i únics que siguen propietat de 'grans forquetes', perquè comporta com a últim recurs l'expropiació de l'usdefruit temporal amb un màxim de tres anys". Així mateix, posa en dubte les sancions als bancs, el concepte de 'grans forquetes' o la possibilitat d'establir actuacions d'inspecció.

De fet, Torró ha recordat que la "posició del Govern d'Espanya "no solament està sent més dura a la Comunitat Valenciana sinó que fins i tot també va més enllà i és molt més restrictiva respecte a les observacions essencials que va realitzar el Consell Jurídic Consultiu i que el Govern valencià va incorporar a la llei".

SET MESOS EN VIGOR

Finalment, Torró ha apuntat que, des de fa set mesos que va entrar en vigor la llei, "s'ha avançat molt i s'està ajudant molta gent". De fet, ha explicat que des del primer moment es van engegar els espais InfoHabitatge en les tres províncies de la Comunitat per a atendre els ciutadans.

Així, s'han assessorat tots els ciutadans que han formulat les més de 1.669 consultes que han arribat; s'ha mediat en 43 casos de desnonament i s'han donat diferents solucions habitacionales a 554 famílies a través d'ajudes al lloguer o habitatges socials. "Amb esta llei estem ajudant la gent i resolent els seus problemes", ha indicat Torró.

Consulta aquí más noticias de València.