Sanitat obligarà a instal·lar desfibril·ladors en determinats espais públics
Sanitat obligarà a instal·lar desfibril·ladors en determinats espais públics CONSELLERIA DE SANIDAD

Els centres educatius de la Comunitat Valenciana amb un aforament igual o superior a 1.500 persones, les estacions de metro amb una afluència mitjana diària de 2.000 persones o més i els complexos esportius en els quals el nombre d'usuaris diari siga igual o superior a 500 hauran de tindre desfibril·ladors. Així, figura en el nou decret que regula la instal·lació i l'ús de desfibril·ladors automàtics i semiautomàtics externs (DESA) fora de l'àmbit sanitari, que ha presentat este dijous la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, i que demà serà aprovat pel ple del Consell.

Sobre este tema, ha recalcat que la Comunitat Valenciana "serà un territori cardioprotegit" quan dins d'un any entre vigor este decret per a deixar temps a totes les institucions, que hauran d'assumir el seu cost, a adaptar-se a esta mesura. Així, el decret fixa l'obligatorietat que els DESA estiguen disponibles en aeroports i ports comercials, estacions o baixadors d'autobusos o ferrocarril de poblacions de més de 50.000 habitants i establiments públics amb un aforament igual o superior a 1.000 persones.

A més, hauran d'estar" instal·lats en llocs visibles i localitzats de manera clara i senzilla" mitjançant la senyalització universal recomanada pel Comité Internacional de Coordinació sobre Ressuscitament. Així, hauran d'identificar-se degudament en els plànols o mapes informatius del lloc. A més, al costat del desfibril·lador es mostraran amb claredat i adequada visibilitat el telèfon d'emergències 112 i les instruccions d'ús del DESA.

Cadena de supervivència

Així mateix, el decret estableix com actuar davant una situació de parada cardiorrespiratòria per a seguir la cadena de supervivència. Així, qualsevol persona podrà utilitzar un desfibril·lador encara que manque de coneixements previs si no hi ha present cap persona amb la formació adequada.

No obstant açò, abans del seu ús s'haurà de cridar el Servici d'Emergències Sanitàries (SES), a través del Telèfon d'Emergències 112, per a activar de manera ràpida tota la cadena de supervivència i garantir la continuïtat assistencial de la persona afectada. Així, el personal d'emergències els proporcionarà una assistència continuada de com actuar.

No obstant açò, els experts han destacat que l'ús dels desfibril·ladors és "completament segur" encara que no es tinga formació sobre el seu ús ja que quan s'obri la caixa es poden escoltar instruccions precises per a aplicar-ho. A més, la descàrrega no es produeix mai si una persona no estrènyer el botó. En qualsevol cas, l'essencial, si hi ha una persona sola per a atendre la urgència, és no parar de realitzar un massatge de reanimació cardiopulmonar fins que arriben els servicis mèdics abans que aplicar el desfibril·lador.

Per açò, el pròxim curs escolar els estudiants de l'Ensenyament Secundari Obligatori (ESO) rebran formació en matèria de Primers Auxilis i Suport Vital Bàsic "que incloga, almenys, la petició d'ajuda al telèfon d'emergències 112, la Reanimació Cardiopulmonar (RCP) bàsica i l'ús d'un DESA".

Consulta aquí más noticias de València.