Comunitat Valenciana

STEPV advoca pel valencià com a llengua vehicular del model plurilingüe i demana consens amb la comunitat educativa

  • El Sindicat de Treballadors i Treballadores de l'Ensenyament del País Valencià-Intersindical Valenciana (STEPV) considera que la proposta de nova Llei de plurilingüisme que han presentat els grups de PSPV, Compromís i Podem para la seua aprovació en les Corts "ha de contemplar el valencià com la llengua vehicular de tots els centres docents, públics i privats i de totes les etapes educatives".

El sindicat recorda que des de la seua fundació ha sigut "un ferm defensor del procés de normalització lingüística" i, per açò, advoquen per "una Llei d'Igualtat Lingüística que supere l'obsoleta LUEV".

"Hem recolzat el Decret d'usos institucionals i administratius de les llengües oficials en l'Administració de la Generalitat Valenciana, hem apostat per la urgent obertura d'À Punt i per un espai comunicatiu compartit amb la resta de territoris de parla catalana, estem exigint un augment de les partides pressupostàries destinades a la promoció i ús del valencià per a equiparar-nos als altres territoris amb llengua pròpia i hem defès un verdader plurilingüisme al sistema educatiu valencià, des de l'educació infantil en la universitat", asseveren.

STEPV avança que reunirà els seus òrgans sindicals per fer una valoració "acurada i participativa de la norma presentada i coneguda

hui mateix". Així i tot, des del sindicat es considera que una norma "tan important per al futur del sistema educatiu valencià ha de ser negociada i consensuada amb la comunitat educativa i, sobretot, amb els sindicats, ja que afecta directament les condicions laborals del professorat i el model educatiu valencià".

Per açò, reclama tractar estos assumptes en Mesa Sectorial d'Educació i el Consell Escolar Valencià, "sense que açò impedisca obrir altres espais de diàleg que ho faça possible".

D'altra banda, STEPV reitera que ha d'haver-hi un únic programa lingüístic per a tot el sistema educatiu valencià que reconega el valencià com la llengua vehicular. En este sentit, creu que "la majoria dels centres educatius poden impartir un mínim més ambiciós d'hores en valencià, almenys del 50%, en aquells casos que actualment compten amb menys presència" de la llengua autòctona.

STEPV també considera que la nova normativa "ha d'acabar amb la discriminació de l'alumnat de les comarques castellanoparlants". Per a aconseguir-ho, apunta, "fa falta una planificació lingüística que incloga, entre altres mesures organitzatives, pedagògiques i de personal, plans específics de formació del professorat, reducció de ràtios, dotació de professorat de valencià i l'eliminació de les exempcions, que són una evident discriminació cap a l'alumnat d'estes comarques".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento