Comunitat Valenciana

El primer dissabte de quiròfans oberts a la província de València registra 101 cirurgies

  • Sanitat inicia el pla per a reduir les llistes d'espera.
  • Els hospitals de València van iniciar el programa dissabte passat. 
  • La Conselleria contractarà aquest trimestre a 103 professionals per a configurar 21 nous equips mèdics.
Imagen de un quirófano
Imagen de un quirófano
GVA
Imagen de un quirófano

Els hospitals públics valencians van realitzar 101 operacions dissabte passat, el primer que els quiròfans dels centres sanitaris de la província van obrir les seues portes per a reduir les llistes d'espera. Així ho va explicar ahir la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón en Les Corts, davant les crítiques del PP a la seua gestió en aquesta àrea. Segons van precisar fonts d'aquest departament, el dissabte anterior ja es van produir 12 intervencions en hospitals d'Alacant, concretament sis en el de Sant Joan i altres sis en l'Hospital d'Elx.

Pel que fa a la província de València, dissabte passat van obrir per primera vegada els quiròfans per a realitzar 36 operacions en l'Hospital Clínic-Malvarrosa, 27 en La Fe, 12 a Requena i 26 en l'Hospital General. La consellera va anunciar el passat 20 de setembre la contractació aquest trimestre de 103 professionals per a configurar 21 nous equips quirúrgics amb l'objectiu de reduir les llistes d'espera gràcies a l'ampliació de les intervencions a les vesprades i els dissabtes. L'actuació, que se centra a potenciar l’autoconciert i abandonar l'anomenat Pla de xoc, la derivació a la sanitat privada, com “una mesura complementària” ja que va argumentar que resulta més cara.

Segons va dir, aquesta inversió permetrà configurar 21 equips quirúrgics complets, incloent especialistes en cirurgia, anestesistes, infermeres de quiròfan, zeladors o tècnics de cures auxiliars d'infermeria. A la Comunitat Valenciana hi ha 66.512 pacients a l'espera d'una intervenció quirúrgica programada, un 11% més que fa un any. Dels actuals, més de 40.000 esperen entre 0 i 90 dies, 14.225 es troben en la franja entre 91 i 180 dies, i 12.133 persones porten més de 180 dies esperant a ser operats. Les especialitats amb major embós de pacients en llista d'espera són traumatologia (22.702), oftalmologia (14.578) i cirurgia general (10.721), segons les dades publicades en la pàgina web de la Conselleria.

Sanitat va activar a l'inici de l'any un registre individualitzat de consulta de les llistes d'espera. Amb ell, els pacients poden consultar el temps aproximat que els queda per a ser intervinguts. Per a açò, han d'introduir en un formulari de la pàgina web de Sanitat el nombre SIP, la data de naixement i la data d'emissió de la targeta, la qual cosa donarà accés a tres ítems d'informació: el moment en el qual la persona va ser inclosa en la llista d'espera, quants dies porta en ella i quants dies li queden, aproximadament, per a ser intervinguda. L'elaboració d'aquest sistema ha comptat amb la col·laboració de grups de pacients en llista d'espera, als quals es va preguntar quina seria la informació més últil per a ells i com presentar-la.

Puig demana a l'IVO que no abandone

El president de la Generalitat, Ximo Puig, va reafirmar ahir la predisposició del Consell per a arribar a un acord amb la Fundació Institut Valencià d'Oncologia (IVO) per a la formalització de l'acord de l'acció concertada en oncologia i va defensar la legalitat del contracte plantejat. A més, va demanar al patronat que atenga a raons científiques i jurídiques per a arribar a un acord i va garantir als malalts l'atenció.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento