Comunitat Valenciana

El Consell recolzarà la manifestació pel finançament i avisa el Govern que "no hi ha més excuses" per a la seua reforma

  • El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha assenyalat este dijous que el Consell "donarà suport" a la manifestació per un finançament just, organitzada pels sindicats CCOO-PV i UGT-PV i que finalment es celebrarà el pròxim 18 de novembre, ja que ha subratllat que la reforma del sistema és una "reivindicació justa" que no pot esperar "més temps".
Ximo Puig en la tribuna de les Corts
Ximo Puig en la tribuna de les Corts
TWITTER PSPV-PSOE
Ximo Puig en la tribuna de les Corts

Per açò, ha demanat al Govern de Mariano Rajoy que "es deixe d'excuses" i complisca amb l'acordat en la Conferència de Presidents que era la reforma del sistema abans de concloure 2017. "És absolutament necessari que es complisquen lleis i les paraules donades", ha remarcat.

Així ho ha indicat Puig en la sessió de control d'este dijous en resposta a una pregunta formulada pel síndic del grup parlamentari de Compromís, Fran Ferri, sobre el fet que el Govern central "haja ajornat novament la necessària reforma del sistema de finançament".

Ferri ha assenyalat que el Govern del PP està en l'Executiu des de 2011 i el model porta "caducat" des de 2014 per el que creu que estos sis anys han sigut de "discriminació als valencians" baix l'excusa que hi havia una situació de crisi.

"Després van dir que s'havia acabat la crisi. Ara l'excusa és Catalunya i mentrestant els valencians estem sent tractats com una colònia, quan també som estat", ha subratllat, per a criticar que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, haja acusat el Consell de "plorar". "Del que ens hem cansat és de callar", ha remarcat.

El portaveu de Compromís ha lamentat que els valencians hagueren de pagar les festes de la Fórmula 1 i, en este sentit, ha indicat que en els contractes de Valmor s'apunta que els càterings de les celebracions per a les elits ascendien a 125 euros per comensal, mentre que per al personal ascendia a 1,5 euros.

"NO VOLEM PAGAR MÉS FESTES"

"Els valencians no volem pagar més festes. Volem un finançament just i volem, necessitem i mereixem un govern d'Espanya que ens respecte", ha remarcat.

Sobre este tema, Puig ha subratllat que és "absolutament necessari" que es "complisquen les lleis" i les "paraules donades" ja que ha recordat que en la Conferència de Presidents es va acordar solucionar el model de finançament abans de 2017. "Hi ha treball fet pels experts i és absolutament irresponsable no donar solució política a un problema polític", ha subratllat.

Per al cap del Consell, l'infrafinançament de la Comunitat és una situació "absolutament insuportable i inaguantable", especialment quan Montoro "té coneixement de la realitat". "Açò no és tolerable", ha manifestat per a incidir que "siga que com siga la conjuntura econòmica" ha d'haver "equitat".

Per açò, ha manifestat que ja "no poden posar més excuses", al mateix temps que ha remarcat que esta qüestió és "clau" per a superar el problema territorial que "no és sols Catalunya" sinó que afecta el conjunt de les comunitats autònomes i genera asimetries.

D'esta manera, ha animat a "persistir" en la reivindicació per a evidenciar "el problema valencià fora d'ací" i, en este sentit, ha afirmat que el Consell estarà "al costat d'esta reivindicació justa" perquè "no podem deixar passar més temps".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento