Comunitat Valenciana

1 Podem planteja en Corts una iniciativa per un referèndum pactat que no es debat pel rebuig de PP, PSPV i Cs

  • VALÈNCIA, 27 (EUROPA PRESS)
Corts Valencianes
Corts Valencianes
GVA
Corts Valencianes

El grup parlamentari de Podem en les Corts Valencianes ha presentat este dimecres en la Cambra autonòmica, a través d'una proposició no de llei "de tramitació immediata", una iniciativa per a propiciar en esta institució "un debat" sobre la situació de Catalunya amb la finalitat d'aconseguir un acord en favor d'iniciar un "diàleg sense condicions ni restriccions que permeta a la ciutadania catalana decidir el seu futur en un referèndum acordat amb l'Estat".

Esta proposta, que no ha prosperat i que no ha pogut entrar en el ple d'esta jornada per no comptar amb el respatler de PP, PSPV i CS, pretenia també instar el Govern central a "començar un procés de diàleg amb la Generalitat de Catalunya i el conjunt d'actors polítics per a buscar solucions polítiques i democràtiques al conflicte" d'eixa autonomia.

Així mateix, sol·licitava "fer un pas arrere en totes les mesures adoptades sense haver seguit escrupolosament els procediments que la pròpia Constitució Espanyola arreplega" i "reconsiderar aquells altres que, tot i tindre base legal, signifiquen una intromissió sense diàleg en les competències de la Generalitat" catalana.

La proposició no de llei plantejava a més instar l'Executiu central a "cessar en la seua política d'excepcionalitat i de repressió" perquè així "s'amenacen les llibertats fonamentals constitutives de la democràcia", i "parar qualsevol acció de força prevista a Catalunya", així com "permetre l'exercici de la llibertat d'expressió ideològica" i que "l'1 d'octubre la ciutadania catalana expresse la seua voluntat en els termes que considere".

L'entrada de la iniciativa de Podem en el ple d'este dimecres, a l'ésser de "tramitació d'urgència" requeria de la firma de tots els partits polítics amb representació en les Corts i ha sigut solament recolzada pel grup que la impulsava i per Compromís, atés que PP, PSPV i Cs no l'han firmat i açò ha fet que no es poguera debatre.

El diputat de Podem César Jiménez ha explicat que la seua formació ha decidit usar esta fórmula, de "tràmit excepcional", per a fer arribar la seua proposta per a debatre sobre el context de Catalunya tenint en compte que "l'1 d'octubre és ja el referèndum o estava convocat el referèndum" i donades les "successives decisions del Govern espanyol, de les últimes hores i els últims dies".

De la mateixa manera, Jiménez ha assenyalat que no s'ha formulat com a declaració institucional pensant que "es requeria d'un consens" per a presentar un text d'este tipus i atenent a l'objectiu de "propiciar un debat que no s'ha pogut donar en no tindre la firma de tots els grups".

OPINIÓ DE LES CORTS

"Lamentem que les Corts Valencianes no hagen tingut l'oportunitat d'opinar sobre una qüestió que si bé està centrada en el context de Catalunya té algunes derivades que podrien afectar-nos, entre d'altres, la manera d'entendre el Govern espanyol la forma d'afrontar este assumpte", ha exposat el parlamentari.

En este sentit, ha destacat que la proposta tractava "d'enfocar i debatre si els procediments de la política d'excepcionalitat que està aplicant el PP contínuament per a la qüestió catalana són de rebut".

Per la seua banda, el portaveu del PSPV, Manolo Mata, ha explicat que el seu grup no ha subscrit la iniciativa de Podem perquè estima que este tipus de proposta de "tramitació immediata" estan "pensades per a esdeveniments impredictibles d'alta importància per als valencians que mereixen ser discutits" amb immediatesa i que este no era el cas que es plantejava.

"RENDIBILITAT POLÍTICA"

Respecte a Catalunya, Mata ha opinat que "cal baixar la pilota" i "deixar que funcionen les institucions", al mateix temps que ha recordat que la posició dels socialistes és "defendre la legalitat vigent, criticar algun excés que es puga fer des d'algunes institucions del Govern de l'Estat i, a partir d'ací, buscar una solució el dia després per a una integració i habitabilitat de totes les nacionalitats de l'Estat espanyol en harmonia".

"Qui vullga traure una miserable rendibilitat política en el curt termini s'està equivocant. Espanya es juga massa, Catalunya es juga massa i els valencians ens juguem massa perquè és el nostre primer comprador, venedor i ens uneixen molts llaços històrics i culturals", ha agregat el síndic, que ha dit que no es compte amb el PSPV per a "fer oportunisme". Ha ressaltat que "els que cal fer és temperar els ànims i deixar que funcione la democràcia, que té moltes cantonades", para, "entre tots, resoldre este problema".

Mata ha agregat que "cal dir de tant en tant al poble català que els volem en Espanya i que no volem que hi haja situacions que siguen complicades" i ha apuntat que no creu que "el Parlament valencià haja de recriminar, qüestionar o insinuar decisions d'una altra comunitat autònoma ni el Congrés dels Diputats".

El portaveu de Compromís, Fran Ferri, ha assenyalat, respecte a la negativa del PSPV a recolzar la proposta de Podem, que els socialistes han sigut "coherents" amb la seua decisió de no subscriure este tipus d'iniciatives "immediates" i ha afirmat que no creu que hi haja un altre rerefons. "Eixa ha sigut la línia que ha seguit el PSOE i no crec que que siga perquè no vol que es debata sobre esta qüestió", ha asseverat.

"DEIXEN DE FER BARBARITATS"

La portaveu adjunteu del PP, Eva Ortiz, ha apostat per complir la llei i defendre la legalitat i ha declarat que "no pot ser que Compromís i Podem estiguen presumint de trencar amb la Constitució i amb la llei i de promoure que hi haja moviments i concentracions en les quals s'està incentivant anar contra un marc legal".

Així, ha dit que no entén que es porte a les Corts "la defensa de la il·legalitat i anar contra una norma i una sentència del TC" i ha demanat "altura de mires, sentit comú" i que "Podem i Compromís que deixen de fer barbaritats".

Pel seu costat, la portaveu de Cs, Mari Carmen Sánchez, ha explicat que el seu grup ha decidit no recolzar la iniciativa de Podem perquè "realment parlava de clar atac a la Constitució i a l'Estat de Dret" quan "on està ocorrent tot això és a Catalunya". Després d'açò, ha destacat la necessitat "d'estar tots units enfront d'eixe colp a la democràcia" i "a favor del compliment de la Constitució, de l'Estat de Dret i de l'ordenament jurídic vigent".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento