Comunitat Valenciana

AVA-Asaja veu "molt preocupants" els plans del Consell per a limitar al màxim la crema de la palla de l'arròs

  • L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA) considera "molt preocupants" els nous plans de la conselleria d'Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural per a limitar al màxim l'autorització de la crema de la palla de l'arròs prevista per a l'actual campanya, segons ha indicat en un comunicat.

D'acord amb les informacions recaptades per esta organització agrària, els màxims responsables del departament agrari de la Generalitat -la consellera Elena Cebrián, el secretari autonòmic d'Agricultura, Francisco Rodríguez Mulero (PSPV-PSOE) i el secretari autonòmic de Medi ambient, Julià Álvaro (Compromís-Els Verds)- van mantindre una reunió en la qual van acabar per imposar-se les tesis d'este últim que són "favorables a l'establiment de severes limitacions en la crema de la palla de l'arròs, mentre que Cebrián i Rodríguez Mulero es van mostrar partidaris dels arguments que defenen els arroceros".

Segons AVA-Asaja, el plantejament que inicialment va prosperar durant esta trobada, i que este dijous serà traslladat als representants del sector agrari, consisteix a limitar al màxim la incineració del sobrant del cultiu, de tal manera que, en principi, únicament s'autoritzaria la crema d'unes 5.000 hectàrees -les que es troben en les zones més baixes- mentre que es prohibiria en les 10.000 restants -les radicades en les àrees més altes- que componen el parc natural de l'Albufera.

AVA-ASaja ha indicat que, al costat de les comunitats de regant, les cooperatives, altres organitzacions agràries i ajuntaments de la demarcació afectada, porten des de fa molt temps assenyalant que a data de hui "no existeix cap alternativa viable a la crema de la palla", per la qual cosa considera que esta opció és "la més plausible, raonable i avantatjosa tant des d'un punt de vista mediambiental com des d'una perspectiva fitosanitària i de la pròpia rendibilitat del cultiu".

A més, ha indicat que l'última decisió de la conselleria sobre este punt suposa "un canvi de rumb respecte als plans inicials que manejava", ja que existia un compromís verbal per a autoritzar enguany la crema i els arrocers estaven en espera de la resolució que formalitzara legalment l'engegada d'esta mesura.

Per al president d'esta organització agrària, Cristóbal Aguado, "la qual cosa està succeint en la conselleria d'Agricultura reflecteix la difícil cohabitació entre els partits que la dirigeixen i això és una cosa molt negativa perquè va en detriment dels administrats, dels agricultors".

El màxim responsable d'AVA-ASAJA exigeix "seny" als grups polítics que estan al capdavant del departament agrari de la Generalitat perquè reconduïsquen el conflicte i mantinga la decisió inicial d'autoritzar les cremes controlades. Aguado ha assenyalat que es tracta d'un assumpte "molt delicat" i ha avançat que si no es troba una solució adequada demanarà la mediació del president de la Generalitat, Ximo Puig.

"Estem en espera del que puga succeir demà perquè el malestar entre els arroceros és cada vegada major i si la situació no es canalitza degudament hi haurà mobilitzacions i no descartem prendre el centre de València amb els tractors", ha resolt.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento