Comunitat Valenciana

La Unió de Llauradors instarà productors a cremar la palla encara que Conselleria no deixe fer-ho en tota la superfície

  • La Unió de Llauradors instarà els productors a cremar la palla encara que Conselleria d'Agricultura no deixe fer-ho en tota la superfície arrocera i ha anunciat que està disposada a convocar mobilitzacions de protesta "davant la falta de compromís de la Generalitat". L'organització agrària ha advertit en un comunicat que, si no es fa, es crearia "un greu problema mediambiental".
Camp d'arròs
Camp d'arròs
LA UNIÓ DE LLAURADORS
Camp d'arròs

L'organització creu que si la Conselleria d'Agricultura no autoritza a hores d'ara de campanya i amb la sega "a punt de finalitzar" la crema de la palla en la totalitat de la superfície arrocera, es crearà un "greu problema mediambiental" en el parc natural de l'Albufera i un "greu perjuí econòmic" als arrocers.

Per açò, ha assegurat que instarà els productors a cremar-la, encara que la Conselleria "no ho autoritze en tota la superfície de cultiu". En este sentit, s'ha mostrat disposada a "emprendre accions de protesta i a aconsellar als productors la crema de la palla en les seues explotacions si no s'adopten mesures consensuades amb l'Administració per a realitzar esta pràctica de forma ordenada amb la finalitat d'evitar possibles molèsties".

L'organització critica que, a la fi de setembre, i amb la sega ja "molt avançada", la Generalitat "no ha sigut capaç de donar solució a un problema que s'arrossega fa temps". En este sentit, recorda que l'any passat es va anunciar la creació d'una Comissió específica tècnica per a tractar esta situació, "de la qual es desconeixen els seus resultats".

"AUTÈNTICA MOFA"

"Passat un any, no es coneixen les seues conclusions ni s'ha consensuat res amb els actors de la principal activitat econòmica del Parc, els arrocers", ha denunciat l'organització. Segons La Unió, "açò, unit al fet que la Junta Rectora del Parc convoca reunions per a tractar la crema de la palla en plena campanya de sega, és una autèntica mofa al sector arrocero que no té justificació alguna".

La Unió ha apuntat que la "immensa majoria" de la palla segada esta campanya es troba "a cordó" en els camps i "no cremar-la ocasionaria uns perjuís encara majors que els coneguts per l'augment de l'anòxia, el fong de la Pyricularia Oryzae i les males herbes que han empitjorat de manera terrible en els últims anys".

L'organització ha recordat els "greus antecedents de putrefacció i males olors" que en anys anteriors es van produir amb les aigües negres.

"Els arroceros no tenim cap altra alternativa viable a la crema a hores d'ara i és una irresponsabilitat no autoritzar-la, no fer els deures quan toca i malgrat les promeses transmeses en el seu moment ens pareix molt perillós", ha denunciat Enric Bellido, responsable del sector de l'arròs de La Unió.

En esta línia, aposta per "realitzar una crema de la palla de forma racional, espaiada en el temps i únicament aquells dies en què realment no provoque molèsties, i tot tutelat per la pròpia Conselleria".

Segons Bellido, "els arrocers hem arribat a un nivell de fàstic que preferim cremar la palla de l'arròs dins de la nostra propietat que cobrar unes ajudes agroambientals que Conselleria d'Agricultura no paga des de fa dos anys".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento