Comunitat Valenciana

L'excap de Desenvolupament de l'IVAM obeïa Ciscar i feia de "pont transmissor" per promocionar la carrera de Rablaci

  • L'excap del departament de Desenvolupament de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) María Ángeles Valiente ha afirmat davant la jutgessa que investiga presumptes irregularitats en el museu que "obeïa" en "tot" a l'aleshores directora Consuelo Ciscar i feia de "pont transmissor" per a promocionar la carrera del fill d'esta, Rafael Blasco, conegut com Rablaci.
Císcar en els jutjats
Císcar en els jutjats
Europa Press
Císcar en els jutjats

Valiente ha declarat este dimecres, en qualitat d'investigada, en el Jutjat d'Instrucció número 21 de València, on està imputada en una causa per presumptes irregularitats en la gestió del museu valencià en l'època de Consuelo Ciscar.

Segons informes policials, Valiente, entre 2008 i 2011, va participar en l'organització de les exposicions en l'estranger de Rablaci, en el transport d'obres d'art, en l'elaboració del seu currículum vitae, en la traducció dels seus textos, la redacció dels convenis amb galeries d'art en l'estranger, la redacció d'actes de donació d'obres d'art de l'artista, l'elaboració i impressió dels seus catàlegs, així com la intermediació amb altres artistes o galeries.

Preguntada per estos aspectes, la investigada ha seguit una línia de defensa similar al de resta d'imputats en este procediment i ha assegurat que obeïa ordres de Consuelo Ciscar "en tot". Així, únicament s'encarregava "d'executar" el que la seua cap li deia, tant en el seu treball en l'IVAM com en altres assumptes personals o relacionats amb Rablaci, segons ha pogut saber Europa Press.

Durant la seua declaració ha reiterat que feia d'intermediària entre Ciscar i altres proveïdors o museus, i ha assenyalat que traslladava tot allò que li comunicava la directora. Ha afirmat que no es va portar diners per estes tasques, ja que el seu sou provenia de l'IVAM.

En relació al curriculum vitae de Rablaci i interpel·lada per si es va encarregar de redactar-ho, ha afirmat que solament expressava les idees que li deia Consuelo Ciscar i que matisava o afegia alguna frase que ella li exposava.

Després de la declaració de Valiente estan citats a declarar per al 19 d'octubre l'assistenta personal de Consuelo Ciscar, Pilar Mundina; mentre que el fill de l'exdirectora compareixerà el dia 26 del mateix mes. El calendari es completarà el 7 de novembre, quan declararà el gerent de l'empresa que s'encarregava del transport de les obres d'art.

Al costat de Ciscar i Rablaci -fill del que fóra conseller 'popular' de Solidaritat de la Generalitat Valenciana Rafael Blasco, actualment a la presó pel frau de les ajudes a la cooperació -, estan investigades en l'anomenat cas IVAM altres huit persones pels delictes de malversació, prevaricació i falsedat.

Entre elles es troben diversos sotsdirectors generals en el període de la investigació i tècnics. A més de l'ús dels mitjans del museu per a la promoció artística de 'Rablaci', en les diligències, iniciades al juliol de 2015 després d'una denúncia de Fiscalia, s'investiguen els suposats sobrecostos en l'adquisició i transport d'obres d'art i en la contractació de publicacions.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento