El Peset realitza la seua primera extracció per a trasplantaments d'un donant a cor parat
El Peset realitza la seua primera extracció per a trasplantaments d'un donant a cor parat GVA

L'Hospital Universitari Doctor Peset de València ha realitzat la seua primera extracció d'òrgans per a trasplantament procedents d'un donant en asistòlia controlada, una modalitat de donació en la qual el pacient mor de parada cardíaca irreversible, per este motiu es coneix també com a "donació a cor parat", i que ha tingut un desenvolupament important en els últims anys.

"Este tipus de donació requereix una gran tasca de coordinació posat que, després de la parada cardíaca, la degradació dels òrgans és molt ràpida i estos deixen de ser viables, per la qual cosa s'ha de realitzar una extracció superrápida que evite al màxim un dany isquèmic irreversible en els òrgans, una cosa que no ocorre amb els donants en mort encefàlica", han assenyalat des de la Coordinació de Trasplantaments del centre valencià en un comunicat.

En el cas de l'Hospital Universitari Doctor Peset han intervingut més de 20 professionals entre Urologia, Cirurgia Vascular, Oftalmologia, Nefrología, Anestesiologia, Medicina Intensiva, Coordinació de Trasplantaments, Infermeria, Auxiliars, Celadors i personal de neteja, així com l'equip de trasplantament hepàtic de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe, que es va desplaçar per a l'extracció del fetge.

Els trasplantaments evolucionen favorablement

Gràcies a este treball en equip i a la solidaritat de la família del donant, ha sigut possible l'extracció dels dos renyons, el fetge i les dos còrnies, que van ser trasplantats immediatament a cinc persones diferents. Tots els trasplantaments evolucionen favorablement i, segons la Generalitat, "han permés demostrar una vegada més la preparació i alta qualificació dels professionals de la sanitat pública valenciana".

L'Hospital Universitari Doctor Peset va ser el centre en el qual es va realitzar el primer trasplantament renal de donant en asistòlia de la Comunitat Valenciana al gener de 2008, com a resultat de programes de col·laboració amb altres hospitals nacionals, en este cas de Madrid.

Des d'aleshores, este centre sanitari públic valencià, el programa del qual de trasplantament renal acaba de complir 20 anys, ha realitzat un total de 44 trasplantaments renals amb òrgans procedents de donants a cor parat. De fet, este mateix any, un 33% dels 50 trasplantaments de renyó que s'han efectuat en l'Hospital Universitari Doctor Peset ha sigut gràcies a la donació en asistolia controlada (a Espanya la mitjana és del 22%).

Augment dels transplantaments

L'èxit de la donació en asistòlia en els centres sanitaris públics valencians ha permèés incrementar els trasplantaments de renyó i també els de pulmó i fetge a la Comunitat, tal com es va marcar en el seu pla estratègic la Direcció del Programa de Trasplantaments de la Comunitat Valenciana de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

En 2016, l'Hospital Universitari Doctor Peset va realitzar 62 trasplantaments de renyó (cinc d'ells de donant viu), 30 trasplantaments de progenitors hematopoètics i 21 de còrnia. Així mateix, des de la Coordinació de Trasplantaments d'este centre, al front del qual estan cinc dones, s'està realitzant "un gran esforç per millorar la detecció de donants potencials, especialment en els servicis d'Urgències i Medicina Intensiva", ha indicat la Generalitat.

Consulta aquí más noticias de València.