Comunitat Valenciana

Ideen un nou sistema intel·ligent per a monitoritzar xiquets amb malalties cròniques

  • Investigadors de la Universitat Politècnica de València -pertanyents a l'Institut IGIC del campus de Gandia- i de la Universitat de Granada han ideat un nou sistema intel·ligent per al monitoratge de xiquets que puguen patir alguna malaltia crònica, com asma, segons ha informat la institució acadèmica en un comunicat.
Sistema per a monotorizar xiquets amb malalties cròniques
Sistema per a monotorizar xiquets amb malalties cròniques
UPV
Sistema per a monotorizar xiquets amb malalties cròniques

Este nou sistema es basa en un xicotet dispositiu portàtil, connectat a un telèfon intel·ligent, que permet mesurar de forma contínua i precisa paràmetres com la freqüència cardíaca o la temperatura corporal, entre d'altres, la qual cosa ajudaria pares, mestres i metges a estar informats en tot moment sobre l'estat del xiquet.

Segons expliquen els investigadors de la UPV i la UGr, el sistema està controlat per un algoritme intel·ligent que permet detectar de manera autònoma si un paràmetre ha excedit un llindar, "la qual cosa podria implicar una emergència". La connexió entre el dispositiu portàtil i el telèfon es realitza mitjançant Bluetooth, mentre que el telèfon intel·ligent estaria connectat als pares, a través de la xarxa mòbil.

El sistema realitza un processament d'informació, en el qual es fusionen i combinen les dades procedents de tots els sensors i equip, la processa i empaqueta, analitzant-la de manera conjunta per a determinar si existeix alguna situació que precise assistència.

El director de l'Institut IGIC del campus de Gandia de la UPV, Jaime Lloret, ha explicat que açò permet "obtindre respostes més fiables quan es detecten situacions d'emergència" i si s'adverteix alguna anomalia, el sistema envia una alerta als pares, mestres i metges que estiguen a càrrec de la seua cura.

Entre els seus avantatges, els investigadors assenyalen que destaca fonamentalment perquè ajuda a reduir el nombre de falsos positius, augmentant la fiabilitat pel que fa als sistemes existents.

A més, no està lligat a un fabricant, és a dir, es pot emprar amb qualsevol telèfon, únicament es requereix que el telèfon tinga bluetooth i instal·lar l'aplicació desenvolupada. Per açò, podria resultar "més econòmic i a l'abast que qualsevol família", ha destacat.

Per la seua banda, la investigadora de la Universitat de Granada, Sandra Sendra, ha afegit que usant este tipus de tecnologia, "es pot millorar l'atenció mèdica i disminuir el nombre hospitalitzacions de xiquets, quan es produïsquen episodis d'estes malalties cròniques o acurtar estades hospitalàries, gràcies a la ràpida atenció del xiquet".

Actualment, els investigadors de la UPV i la UGr estan col·laborant amb diversos hospitals de la Comunitat Valenciana per a dur a terme la seua implementació per al seguiment de pacients -xiquets- crònics. Este treball ha sigut publicat en la revista 'Information Fusion'.'

Mostrar comentarios

Códigos Descuento