Comunitat Valenciana

Equip de Ribó anuncia el límit d'allotjaments turístics i acords per a expulsar els il·legals

  • VALÈNCIA, 20 (EUROPA PRESS)

L'equip de govern de l'Ajuntament de València, presidit per l'alcalde Joan Ribó i conformat per Compromís, PSPV i València en Comú, ha anunciat este dimecres, durant el Debat sobre l'Estat de la Ciutat, la decisió de "limitar el nombre d'allotjaments turístics en el centre dins del Pla Especial de Ciutat Vella", com ha avançat la regidora de Turisme i portaveu socialista, Sandra Gómez, durant el discurs que ha oferit en esta sessió.

La també primera tinent d'alcalde ha destacat que la capital valenciana va a ser "una de les primeres ciutats d'Espanya a arribar a un acord amb les plataformes d'apartaments turístics que permeta expulsar de l'oferta aquells pisos il·legals que pertorben la convivència i no compleixen amb les seues obligacions fiscals".

Gómez ha apostat per "generar una ciutat que conviu", que és "gaudida" pels seus visitants i, sobretot, "habitable" pels seus veïns. "Anem a garantir que els nostres barris més cèntrics seguisquen sent precisament això, barris. Barris més nets on visquen les famílies, amb ofertes de cultura i oci equilibrades que garantisquen la convivència i el descans dels veïns", ha exposat.

En esta línia, l'edil de Turisme ha assegurat que si es pretén "un centre que mantinga la seua identitat i, per tant, atractiu" és necessari "actuar perquè els seus carrers no perda la normalitat" del seu "dia a dia".

Per la seua banda, l'alcalde, que també ha parlat de turisme durant el discurs que ha oferit a l'inici del debat, ha instat a fer "una reflexió entorn del fort creixement turístic de la ciutat i la necessitat de la seua sostenibilitat", al mateix temps que ha precisat que açò "implica arribar a un punt d'estabilitat".

"EXCÉS"

"No pot haver-hi un creixement turístic il·limitat" perquè si era així "ens trobaríem amb problemes greus com pateixen ja Venècia, Amsterdam o Barcelona", ha assenyalat Joan Ribó, que ha afirmat que és "molt important avançar en la diversificació del turisme per a no generar problemes".

El primer edil ha apuntat, així mateix, la conveniència de "buscar solucions als excessos dels apartaments turístics, explicant, per descomptat, amb una legislació estatal que actualment és clarament insuficient".

TAXA TURÍSTICA

Joan Ribó s'ha referit també a l'aplicació d'una taxa turística i ha dit que es planteja la seua aplicació "per a finançar la sobrecàrrega sobre els servicis municipals que genera el turisme". El responsable municipal s'ha mostrat a favor que siga la Generalitat la que articule esta taxa i els ajuntaments la que la gestionen i apliquen en funció de les seues necessitats i de les característiques de cada localitat, pensant que ha de servir per a finançar servicis de la ciutat dels quals també gaudixen els turistes.

Respecte a este assumpte, el portaveu del PP en l'Ajuntament, Eusebio Monzó, ha considerat, durant la seua intervenció en el Debat sobre l'estat de la ciutat, un "disbarat dir que la taxa turística la gestionen els ajuntaments quan és autonòmica".

En resposta a Monzó, l'edil de Turisme ha indicat, en el torn de rèpliques, que ha de ser la Generalitat qui "estructure" esta taxa i els ajuntaments els qui la gestionen si el Consell i les Corts Valencianes "així ho estimen". Ha agregat que el PP ho contempla d'esta manera en la seua proposta de reforma de les hisendes locals.

"MILLORAR LA FORMACIÓ"

D'altra banda, en matèria de turisme, l'alcalde ha estimat necessari "millorar la formació dels treballadors del sector" i contribuir a "disminuir la precarietat laboral i els baixos salaris en gran part" d'esta activitat amb la finalitat de que "el gran pastís econòmic que suposa el turisme tinga una millor distribució entre tots".

Joan Ribó ha manifestat que el turisme és la "primera font de creació d'ocupació", per la qual cosa ha dit que "és impossible parlar d'economia i d'ocupació a València sense parlar d'ell". Així, ha subratllat la decisió del seu equip d'impulsar un Pla de Turisme, aprovat per unanimitat per la corporació local i que aposta per "la diversificació del turisme".

El responsable municipal ha dit que en la ciutat s'ha de "potenciar" el turisme cultural, el de festes, el de fires i congressos i el mediambiental, "sense oblidar el gastronòmic i el de sol i platja". Igualment, ha apuntat que "totes" les tasques en matèria de turisme en la capital valenciana "estan sent coordinades per la Fundació Municipal de Turisme, que treballa braç a braç amb la Diputació i la Generalitat en un projecte comú".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento