Comunitat Valenciana

Conclou un debat marcat per les acusacions de "bloqueig" i "vaga a la japonesa" cap al PP

  • PP i Ciutadans han criticat especialment en les seues intervencions la gestió de dues àrees, sanitat i educació.
  • S'han debatut 1.319 propostes de resolució, acusant al PP de presentar iniciatives "al pes", repetides o incompletes.
  • L'incendi en la Ciutat de la Justícia, el desafiament independentista o la taxa turística han sigut altres dels temes tractats.
Pleno de las Corts Valencianes durante el Debate sobre el Estado de la Comunitat
Pleno de las Corts Valencianes durante el Debate sobre el Estado de la Comunitat
FLICKR CORTS VALENCIANES
Pleno de las Corts Valencianes durante el Debate sobre el Estado de la Comunitat

El ple del Debat de Política General ha conclòs en les Corts, després de dues jornades maratonianes, que han estat marcades per la divisió fonamental entre el PP i la resta de grups, que han acusat als 'populars' de voler "bloquejar" el debat en presentar més d'un miler de propostes de resolució, en el que consideren una espècie de "vaga a la japonesa".

La segona jornada del debat, en la qual s'han presentat i debatut 1.319 propostes de resolució, ha estat marcada per les acusacions llançades cap al PP de presentar iniciatives "al pes", repetides o incompletes en alguns casos, i la defensa dels 'populars' del treball realitzat pels seus parlamentaris i retrets al "corró" que, al seu judici, han imposat els partits que sustenten al Consell. "No són a pes, són de pes", han incidit.

L'anècdota de la jornada s'ha produït en el moment en què el diputat Juan Ponce (Compromís) havia de defensar les propostes conjuntes de la seua formació amb el PSPV i no es trobava en l'hemicicle, al que ha accedit minuts més tard. El parlamentari ha pujat llavors a la tribuna, la qual cosa ha provocat la protesta del PP, que considerava que havia de decaure el seu torn. Finalment, la Presidència ha assenyalat que, efectivament, el bloc no podia ser defensat.

PP i Ciutadans han criticat especialment en les seues intervencions la gestió de dues àrees, sanitat i educació, que han qualificat amb adjectius com a "caòtica", "desastrosa" o "sectària". En l'àmbit sanitari, han censurat l'estat de les llistes d'espera o la falta d'actuacions, mentre que en l'educatiu el debat s'ha centrat en el plurilingüisme, l'escola concertada i la llibertat d'elecció de les famílies.

El PP suggereix el cessament de Montón

El PP, de fet, ha suggerit el cessament de la titular de Sanitat, Carmen Montón, com a millor manera d’avançar en aquest àmbit, tal com ha dit José Juan Zaplana, mentre que Cs ha plantejat en les seues iniciatives el cessament del responsable d'Educació, Vicent Marzà, al que ha acusat de "sectari" i de seguir un full de ruta independentista, en paraules de la diputada Mercedes Ventura. Teresa García (Compromís) ha qualificat de "cavernícoles" les propostes educatives de la formació taronja.

També Podem ha sigut crític en alguns aspectes amb l'Executiu valencià, parafrasejant l'última frase del discurs del 'president', Ximo Puig, en la qual va assegurar que tenen un pla. "Crèiem que teníem un acord, el Acord del Botànic", ha dit el seu exportaveu, Antonio Montiel, que ha advertit que els plans, quan es porta dos anys governant, són "un producte pobre".

Taxa turística i Catalunya, a debat 

Una altra de les qüestions clau que s'ha posat sobre la taula ha sigut la possibilitat d'implantar un impost sobre l'activitat turística que contribuïsca a millorar els serveis als turistes i les infraestructures turístiques, el foment i desenvolupament del propi sector i l'impuls de bones pràctiques.

L'estat de les infraestructures judicials, després del recent incendi en la Ciutat de la Justícia de València, també ha trobat el seu buit en la càmera, amb reivindicacions d'una major inversió en la reforma i modernització de les seus, amb el PP criticant el "menyspreu" a aquesta àrea.

El desafiament independentista s'ha colat novament en els discursos -com també en les propostes de resolució dels grups- i ha generat acusacions creuades entre PP i PSPV, com ja ocorreguera el dimecres. Els socialistes han tornat a advocar per la resolució del conflicte territorial "des de la política, el diàleg, l'acord i no solament des de la llei", mentre que el PP veu aquest discurs "perillós" perquè entén que "el problema de Catalunya es resol amb la llei en la mà".

Infrafinançament

Tant Compromís com PSPV han defensat la gestió realitzada pel Consell, han recordat els "pufos" heretats del PP i han assegurat que, encara que el desitjable seria anar més de pressa, s'està fent el possible donades les circumstàncies d’infrafinançament i infrainversió de la Comunitat. Així mateix, han eixit al pas de les acusacions de "corró" del PP: "El corró eren vostés i el diàleg som nosaltres",ha remarcat Juan Ponce (Compromís).

A més, els diputats de tots dos partits han qüestionat part de les iniciatives de l'oposició que, segons han dit, ja han sigut iniciades. Els seus impulsors les han defensat al·ludint al no compliment dels compromisos adquirits pel Consell o la baixa execució pressupostària.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento