Comunitat Valenciana

Podem no tolerarà "perdre l'oportunitat de canvi" i urgix el Consell a "independitzar-se" de polítiques del PP

  • VALÈNCIA, 13 (EUROPA PRESS)
Antonio Estañ
Antonio Estañ
I. CABALLER/CORTS VALENCIANES
Antonio Estañ

El síndic del grup parlamentari de Podem en les Corts Valencianes, Antonio Estañ, ha advertit el president de la Generalitat, Ximo Puig, que la seua formació "no va a tolerar" que es perda l'oportunitat de canvi a la Comunitat Valenciana perquè "la nostra terra i la nostra gent no s'ho pot permetre", al mateix temps que ha urgit el Consell a què "s'independitze" de les polítiques i el model el PP que "tanta precarietat i patiment han portat".

Així ho ha indicat Estañ en la seua intervenció en el Debat sobre l'Estat de la Comunitat en la qual ha lamentat que en el seu discurs Puig haja advertit sobre el triomfalisme "per a després submergir-se en ell". En este sentit, ha enlletgit al cap del Consell que no haja fet "cap tipus d'autocrítica del camí recorregut" i li ha recriminat que s'haja emparat en xifres macroeconòmiques que justifiquen el creixement però que "no s'estan reflectint en la vida de la gent".

"Per descomptat que el país va millor que quan ens saquejava el PP, però la pregunta que hem de fer-nos és si este govern ha aconseguit asseure les bases d'un projecte país diferent al que ens trobem en 2015", ha remarcat. "S'està fent tot el necessari per a revertir les bases d'un model injust i ineficaç?", li ha preguntat el síndic de Podem.

Per al representant de Podem, ara s'està en un moment "crucial" en el qual es posa de manifest "l'esgotament del model territorial i l'absència d'una aposta per un projecte comú per part del govern estatal".

No obstant açò, ha lamentat que hi haja "una sort de "catalanització" de la política valenciana per part d'alguns grups. "Estem en la mitat de la legislatura que està just entre l'antic règim i l'oportunitat de construir un país valencià digne, just i fratern. Estem, per tant en un moment excepcional en el qual no podem permetre'ns que es repetisquen els errors del passat", ha subratllat Estañ, qui ha assenyalat que "gran part dels problemes" que hui ha de fer front la Comunitat "tenen el seu origen directe en els 20 anys del PP".

Després d'advertir que alguns "volen tornar a surfear en el tsunami del ciment" que va portar la Llei del Sòl d'Aznar, ha demanat als integrants de l'Acord del Botànic "fer front" a eixe "terrible model, basat en una dependència de la rajola i al "funest model del PP" que ha generat "corrupció, retallades en servicis públics i un estatut feble".

TAXA TURÍSTICA

A més, el portaveu de la formació morada ha qüestionat les mesures que ha engegat el Consell per a fer front els nous reptes del turisme i el fenomen de la 'turismofobia' en considerar que "s'han seguit les mateixes lògiques del PP: se seguix explicant el turisme al pes, se seguix posant en el centre als milions que ens visiten, però no a les 'kellys' que netegen les seues habitacions per dos euros".

Al seu juí, cal impulsar mesures com una taxa turística per a generar ingressos i millorar el turisme. Un impost que siga "progressiu en funció del preu de l'allotjament i els ingressos del qual revertisquen en els municipis", així com ha exigit més drets per a les ciutadans com a solució per a combatre la turismofobia i no campanyes d'hospitalitat.

Ha assenyalat que en el curt termini, la prioritat del Botánic hauria de ser garantir les condicions bàsiques i el compliment dels drets laborals enfront de les irregularitats que donen diàriament. En el llarg termini, ha considerat prioritari "assumir la transició energètica, la descarbonització del sistema productiu i caminar cap a una economia verda que permeta lluitar contra el canvi climàtic".

Així mateix, ha urgit el cap del Consell a aplicar el Pla d'Economia Submergida; millorar la vida dels agricultors perquè puguen guanyar-se la vida "dignament", un Pla Industrial i Polítiques Públiques que afavorisquen el sector cooperatiu valencià i a buidar les Diputacions. En matèria de residus, ha advocat per engegar el Sistema de Deposite, devolució i tornada d'envasos (SDDR) per a evitar l'abandó de brossa en el mig natural, per la qual cosa li ha instat a tindre "la valentia suficient" per a prendre mesures estructurals en esta matèria i introduir este sistema. "No podem conformar-nos amb pegats", ha asseverat.

Per al síndic de Podem, el Consell deu fer una aposta decidida per augmentar les polítiques públiques destinades a la distribució de les rendes i a consolidar l'estat de Benestar. "Tenim l'oportunitat que la Comunitat valenciana deixe de ser coneguda per la corrupció i passe a ser-ho per les seues conquestes socials, però "no podem conformar-nos amb pegats", ha remarcat per a insistir en la necessitat de treballar per una Llei de Renda Bàsica Valenciana.

En matèria sanitària, ha considerat que "falta molt per millorar en atenció primària" i ha subratllat que s'ha de "acabar amb les privatitzacions". "No volem seguir amb el mateix camí que amb Alzira, on hem tardat més de dos anys a revertir el contracte i on, de fet, la qual cosa ha ocorregut és que ha caducat la concessió. Volem que existisca un esforç actiu i contundent per part del Consell per a recuperar la gestió dels hospitals", ha apuntat.

També ha urgit a corregir les polítiques de "menyspreu al valencià" i assegurar que la cooficialitat i els drets lingüístics es garantisquen, però també ha considerat necessari un pla específic per a comarques castellanohablantes. "És moment de pensar en una política lingüística que cohesione el nostre territori i proposem posar-nos a treballar per aconseguir un marc legal de plurilingüisme que amplie i millore el decret", ha manifestat

"HEM VINGUT A CANVIAR EL RUMB"

Estañ ha mostrat el suport del seu grup a Puig en la reivindicació del finançament i ha assenyalat que no han arribat a les institucions "solament per a frenar el PP", sinó que volen construir un nou model per a la Comunitat.

"Hui molts es dediquen a parlar de Catalunya en comptes de centrar-nos en els problemes valencians. Estem en un moment excepcional en el qual no podem permetre'ns que es repetisquen els errors del passat. Des de Podem no anem a tolerar que perdem esta oportunitat: la nostra terra i la nostra gent no s'ho pot permetre", ha rematat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento