Comunitat Valenciana

Convalidat el decret llei de plurilingüisme amb l'absència de Cs i advertiments del PP sobre inconstitucionalitat

  • VALÈNCIA, 8 (EUROPA PRESS)

El ple de les Corts Valencianes ha convalidat este divendres en un ple extraordinari amb els vots del PSPV, Compromís i Podem el decret llei del Consell que regula l'aplicació este curs dels projectes lingüístics de centre en Infantil 3 anys després de la suspensió cautelar del decret de plurilingüisme dictada pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV). Tant Ciutadans -que s'ha absentat de la votació- com el PP -que ha advertit de la possible impugnació del ple- han criticat este "decret mordassa" i han advertit sobre els seus aspectes d'inconstitucionalitat".

El debat ha començat amb la petició de Cs i el PP que la Mesa de les Corts es reunira per a aclarir sobre la legalitat d'este ple, en considerar que s'incomplix el reglament per celebrar-ho abans que el Debat de Política General. El president de la Cambra, Enric Morera, ha reafirmat que tots els actes són supervisats per lletrats i el ple es desenvoluparia amb "tot rigor i normalitat que marca el reglament", davant les crítiques de la síndica del PP, Isabel Bonig, que li ha demanat que "no faça com Forcadell", en referència a la presidenta del Parlament de Catalunya.

En l'exposició del decret llei, el conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha justificat la necessitat extrema d'esta figura perquè el curs comence amb normalitat sense repetir el procés d'admissió i "respectant el que les famílies havien decidit" pel que fa a la llengua vehicular de l'ensenyament, "apartant batalles partidistes" i complint, al mateix temps, les resolucions judicials.

Ha explicat que han esperat fins ara la resolució dels recursos plantejats a les decisions judicials, que no compartixen, però ha aclarit: "Si es busca la confrontació del Consell amb el tribunal, no la van a trobar. Fan el seu treball, respectem el que decidixen, és el que han de fer i nosaltres fem el nostre treball". A més, ha recalcat: "Este govern no permetrà que els nostres xiquets estiguen condemnats al monolingüisme".

Marzà ha instat a posar "una mica de sensatesa" a este tema i no posar els interessos de partit per damunt dels de la ciutadania, com tampoc una llengua sobre una altra, i ha incidit que este decret llei regula els projectes lingüístics per als xiquets de 3 anys, el 5% de la comunitat educativa, i estos no tenen llibres de text ni assignatures com a tal.

Ara, estos alumnes "tindran garantida una escolaritat com toca", que no és obligatòria i que respecta les decisions judicials, que no compartixen però respecten el Consell.

PP: UN PLE I UN DECRET "MORDASSA"

La diputada del PP Beatriz Gascó ha lamentat este "ple mordassa per a un decret mordassa", ha criticat que Marzà està fent "de la mentida i el nyap el seu hàbitat natural" i amb este decret llei "ha intentat prendre-li el pèl al TSJCV, a les famílies i ara a esta Cambra" que té "aspectes d'inconstitucionalitat que clamen al cel" per no estar justificada la seua extrema urgència, atés que podia haver-se aplicat el decret de 2012.

Al seu entendre, este "ardit" només pretén "eludir el compliment d'una resolució judicial" perquè a Marzà "l'inici del curs li dóna exactament igual" ja que podia haver aplicat el decret de 2012. "És un atac vergonyós a la divisió de poders, substituïxen sentències judicials per triquiñuelas. Són uns temeraris. Amb eixos aspectes d'inconstitucionalitat volen donar estabilitat al sistema educatiu valencià?", ha indicat.

COMPARACIONS AMB CATALUNYA

A més, la portaveu 'popular', Isabel Bonig,

ha recordat als grups que sustenten al Consell que "açò, de moment, no és Catalunya i si el PP pot va a evitar que vostés convertisquen açò a Catalunya".

Per la seua banda, Ciutadans s'ha absentat de la votació al no voler ser partícips els seus diputats d'una presumpta il·legalitat per la convocatòria de la sessió i ha acusat el Consell que voler "trampear la sentència del TSJCV" perquè "no és una mesura urgent perquè no hi ha un buit normatiu".

La diputada Mercedes Ventura ha preguntat al conseller si entén per normalitat "imposar mesures educatives que vulneren drets fonamentals" i ha advertit: "Les seues polítiques educatives pareix que es nodrisquen de les catalanes".

El diputat de Compromís Josep Nadal ha ironitzat en assegurar que esperava les referències a Catalunya però ha trobat a faltar les de Veneçuela, al mateix temps que ha defès la urgència i necessitat d'est decrete llei davant un inici de curs que es preveia "caòtic a causa de la hipocresia i irresponsabilitat del PP, que se servix d'institucions com la diputació com a ariet en la seua estratègia judicial contra el Govern del Botànic".

Després d'acusar Bonig de "pontejar" al Consell en les seues reunions amb el ministre d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, ha assenyalat que "intentar segrestar la voluntat de canvi que va expressar el poble valencià en les urnes en 2015".

EL PP "SABOTEJA" UN MODEL "NOBLE"

El portaveu socialista, Manolo Mata, ha subratllat que Marzá és el conseller "demonitzat per la dreta" perquè tenen "por al poder de l'educació, que és el que crea ciutadans lliures, rebels, que qüestionen el sistema que coneixen". A més, ha defès la "aposta decidida pel trilingüisme" del Consell amb sis itineraris entre els quals han triat els propis centres.

També s'ha preguntat "què pinta la Diputació d'Alacant" qüestionant-ho quan, a més, promou "la cultura de l'esforç" per a aprendre llengües, i ha ironitzat que en este cas no es valore però sí es faça quan parla d'ella l'empresari Juan Roig. Al seu juí, la intenció del PP és "sabotejar un model educatiu noble i just".

Des de Podem, César Jiménez ha recolzat este decret per a "salvar l'inici de curs" però ha lamentat que el Consell no prevera esta situació, i ha emplaçat a treballar ara per a dissenyar "un model participat per tots els grups que no fan de la llengua un problema".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento