Comunitat Valenciana

Els jutjats de clàusules sòl de la Comunitat Valenciana reben més de 3.400 demandes des de juny

  • Els degans dels jutges de València, Alacant i Castelló demanen més mitjans humans i materials per tal de poder atendre totes les demandes rebudes.
  • El Jutjat d'Alacant ha celebrat este dimecres les primeres audiències prèvies, el de València ho farà dilluns i Castelló les celebrarà el 12 de desembre.
  • L'1 de juny es va posar en marxa el pla d'urgència aprovat pel CGPJ davant el previsible augment de litigis sobre clàusules abusives en escriptures hipotecàries.
Imatge de la Ciutat de la Justícia de València
Imatge de la Ciutat de la Justícia de València
EUROPA PRESS
Imatge de la Ciutat de la Justícia de València

Els tres Jutjats de Primera Instància de la Comunitat Valenciana especialitzats en la resolució de litigis sobre clàusules abusives en escriptures hipotecàries, que es van posar en funcionament al juny, han rebut 3.485 demandes entre eixe mes i el de juliol. Per províncies, el Jutjat de Primera Instància 25 bis de València ha rebut 2.004, Instància 5 bis d'Alacant, 1.257 i el Jutjat de Primera Instància 6 de Castelló, 224, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) en un comunicat.

El Jutjat d'Alacant ha celebrat este dimecres les primeres audiències prèvies, el de València ho farà dilluns que ve, mentre que l'òrgan especialitzat de Castelló les celebrarà el 12 de desembre.

En estes vistes prèvies es fixa l'objecte del litigi, les parts proposen prova i el jutge admet les que considera procedents per a resoldre el plet plantejat. Si les parts proposen només prova documental, i és previsible que en molts casos siga així, el juí quedaria vist per a sentència en eixa audiència. Si es proposa un altre tipus de prova, el juí se celebraria un altre dia.

Més de 2.000 demandes a València

El jutjat de Primera Instància 25 bis de València és el que més demandes ha rebut dels tres especialitzats de la Comunitat Valenciana, amb 2.004 reclamacions des que va començar a funcionar, el passat 1 de juny.

El degà dels jutges de València, Pedro Viguer, estima una entrada mitjana de 40 demandes diàries, "la qual cosa faria necessari celebrar 60 vistes o juís a la setmana", ha apuntat. "Conforme a estes dades, València necessita, i ja ho hem demanat, la incorporació de dos nous jutges en pràctiques. Amb tres jutges, podríem celebrar 90 audiències prèvies a la setmana. Però tenim un problema amb les sales de vistes. En este moment hem de prendre prestades les dels jutjats del Contenciós", ha assenyalat.

A més, Viguer considera necessari un reforç de tres funcionaris, dos tramitadores i un del cos d'auxili, "perquè el servici que es presta als ciutadans no es ressenta". El jutjat té previst celebrar la primera audiència prèvia el dia 11 de setembre.

Primera Instància 25 bis de València va dictar al juliol la primera sentència de la Comunitat Valenciana emesa per un jutjat especialitzat en esta matèria. En ella es va declarar nul·la, per abusiva, la clàusula sòl d'un préstec hipotecari firmat en 2010 i va condemnar al banc a eliminar-la i a retornar les quantitats cobrades de més. La sentència va ser dictada després d'un escrit d'aplanament del banc, que va mostrar la seua conformitat amb les pretensions del client demandant.

Reforços per a Alacant

El Jutjat de Primera Instància 5 bis d'Alacant, especialitzat en la província en els assumptes relacionats amb les clàusules sòl, ha rebut 1.257 demandes entre l'1 de juny i el 31 de juliol. Amb estes xifres, el jutjat supera el límit fixat pel Consell General del Poder Judicial -establit en 900-, per a la incorporació d'un segon jutge.

La Junta de Jutges d'Alacant va sol·licitar la creació d'un segon jutjat especialitzat per a la tramitació d'estos assumptes. A més, els jutges alacantins han demanat a la Conselleria de Justícia la incorporació de tres funcionaris (un gestor i dos tramitadores). Actualment, compta amb quatre funcionaris, un jutge en pràctiques (que també presta servici en els jutjats socials) i un lletrat de l'Administració de Justícia, que és el mateix per al jutjat d'Instància 5 i l'Instància 5 bis.

De cara a la incorporació de personal de reforç, el principal problema a Alacant és la "falta d'espai" existent en les dependències judicials per a poder situar estos reforços (jutge i funcionaris), en el cas que s'aprove la seua incorporació. El degà dels jutges d'Alacant, Salvador Bellmont, ha assenyalat la possibilitat de buscar este espai en la seu judicial d'Elx, extrem este que s'està estudiant.

224 demandes a Castelló

En la província de Castelló, el Jutjat de Primera Instància número 6 de la capital de la Plana és l'únic que rep demandes relatives a les clàusules sòl, però també coneix altres assumptes, encara que amb una exempció parcial de la càrrega de treball. Durant els mesos de juny i juliol el jutjat ha rebut 224 demandes. La Sala de Govern del TSJCV va aprovar al juliol una nova reducció de càrrega de treball en benefici d'Instància 6, després de la petició de la Junta de Jutges de Castelló.

Castelló ha sol·licitat el nomenament d'un jutge que es dedique en exclusiva a la tramitació d'esta matèria, com ha ocorregut en les províncies de València i Alacant. Per al Degà dels jutges de Castelló, José Luis Conde Pumpido, "és l'única solució perquè la resta de jutjats de Primera Instància no es vegen afectats en el seu funcionament".

El degà ha reiterat la sol·licitud formulada abans de l'estiu a la Conselleria de Justícia perquè nomene dos funcionaris de reforç (tramitadors) i dote al Jutjat de mitjans materials, especialment material d'oficina, petició que encara no ha sigut atesa.

Noves reunions de coordinació

El passat 1 de juny es va posar en marxa el pla d'urgència aprovat pel Consell General del Poder Judicial davant el previsible augment de litigis sobre clàusules abusives en escriptures hipotecàries com a conseqüència de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) de 21 de desembre de 2016 en relació amb les clàusules sòl.

El pla consistix en l'especialització de Jutjats de Primera Instància -un per província en la península i un en cadascuna de les principals illes dels arxipèlags canari i balear-, que des d'aleshores coneixen, de manera exclusiva i no excloent, dels litigis relacionats amb les accions individuals sobre condicions generals incloses en contractes de finançament amb garanties reals immobiliàries el prestatari de les quals siga una persona física.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento