Comunitat Valenciana

El Consell aprova un decret llei sobre plurilingüisme per a "garantir la normalitat" en Infantil

  • Segons Marzà, amb aquest decret s’aconsegueix seguretat en l’inici de curs i el compliment de les decisions judicials.
  • Serà aplicable exclusivament per als alumnes que es matriculen per primera vegada aquest curs escolar, un 5% del total de l'alumnat.
  • Pel que fa a la resta de cursos a partir de quatre anys, segueixen vigents els programes que es van desenvolupar durant el curs passat.
Vicent Marzà en una imagen de archivo
Vicent Marzà en una imagen de archivo
CORST VALENCIANES/I. CABALLER
Vicent Marzà en una imagen de archivo

El ple del Govern valencià ha aprovat aquest divendres el Decret llei sobre plurilingüisme que s'aplicarà en el curs 2017-2018 per als xiquets de 3 anys i en les aules experimentals de dos anys, als quals ofereix tres programes lingüístics que responen a l'elecció de centre i la distribució curricular que van realitzar les famílies en la matriculació dels seus fills. L’objectiu és que el curs comence amb "total normalitat".

Sobre aquest tema, el conseller d'Educació, Vicent Marzà, ha destacat que amb aquest decret llei "es compleixen els objectius que la Generalitat volia aconseguir: seguretat en l'inici de curs per a l'alumnat, les famílies i el professorat valencians i el compliment de les decisions judicials" després de la suspensió cautelar per part del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana de l'anterior decret de plurilingüisme del seu departament.

Aquest decret serà aplicable exclusivament per als alumnes que es matriculen per primera vegada aquest curs escolar i que suposa un 5 per cent del total ja que la resta de l'alumnat, a partir de quatre anys, segueixen vigents per al curs 2017-2018 els programes que es van desenvolupar durant el curs passat.

Programes oferits

El Programa plurilingüe A se assigna als centres que han oferit en la matrícula del pròxim curs en aules experimentals de dos anys i en Infantil de tres anys una distribució curricular que conté entre 16 hores 30 minuts i 18 hores 30 minuts en valencià; 4 hores en castellà, i de 0 a 2 hores en anglés.

Aquest programa s'establirà en les aules de dos i de tres anys del 54% dels centres educatius. El Programa plurilingüe B correspon als centres que han oferit entre 8 i 9 hores en valencià; entre 11 hores 30 minuts i 14 hores i 30 minuts en castellà, i de 0 a 2 hores en anglés.

Aquest programa s'establirà en les aules de dos i de tres anys del 30% dels centres educatius. El programa plurilingüe C s'assigna a les escoles que imparteixen 4 hores en valencià; entre 16 hores 30 minuts i 18 hores 30 minuts en castellà, i de 0 a 2 hores en anglés. Aquest programa s'establirà en les aules de dos i de tres anys del 16% dels centres educatius.

Compliment de la suspensió cautelar

Aquesta mesura, a més, s'ha pres complint les determinacions judicials que han derivat en la suspensió cautelar del Decret 9/2017, aprovat en Ple del Consell el 27 de gener de 2017. El Decret llei entrarà en vigor en el moment de la seua publicació en el DOGV. Les Corts valencianes tenen 30 dies naturals per a convalidar la norma i ho faran abans que l'alumnat valencià inicie el curs escolar. Així mateix, estarà en vigor durant el curs 2017-2018. Pel que fa a la resta de cursos a partir de quatre anys, segueixen vigents per al curs 2017-2018 els programes que es van desenvolupar durant el curs passat.

“Vergonyosa martingala”

La portaveu d'Educació del grup popular en les Corts Valencianes, Beatriz Gascó, ha acusat el conseller del ram, Vicent Marzà, de "riure's" del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) amb aquest decret llei que ha qualificat de "vergonyosa martingala sense precedents" per a "burlar-se" de la resolució de l'alt tribunal que suspenia cautelarment l'anterior.

"Marzà es riu del TSJCV amb una estrategema política per a eludir les decisions dels tribunals", ha assegurat la diputada del PP, per a qui el conseller "solament vol enganyar". "La prova evident que amb este text no es torna al decret de 2012, i que per tant desobeeix l'acte judicial, és que segueixen possibilitant que en infantil no es done ni una sola hora d'anglés, quan el decret de 2012 arreplegava un temps mínim d'una hora. És a dir, segueix aplicant el decret del xantatge lingüístic suspés", ha sostingut.

Gascó ha indicat que amb este decret "aconsegueix burlar al TSJCV perquè ara solament pot ser el Govern central o la suma de 50 diputats o senadors els qui recórreguen". Al seu juí, el TSJCV "incomoda el Govern valencià i han buscat la fórmula perquè la justícia no entorpisca els seus plans d'adoctrinament".

"Però no solament riuen de la justícia, també es burlen de tota la comunitat educativa amb un text que ningú coneix, es riu dels pares i docents que han presentat recursos a la norma del xantatge lingüístic a més de negar a les famílies la possibilitat de poder seguir defenent legítimament els seus interessos i drets", ha insistit.

Ciutadans demana la reprovació de Marzà

El grup parlamentari Ciutadans (Cs) en les Corts Valencianes ha presentat una sol·licitud de reprovació del conseller d'Educació, Vicent Marzà, "per portar la comunitat educativa al caos absolut i anunciar, a quasi de 10 dies de començar el curs, un nou decret llei que solament és un pegat a la mala gestió de la Conselleria i una improvisació d'última hora després de la garrotada judicial del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana". Així ho ha anunciat la portaveu d'Educació de Cs en les Corts, Merche Ventura, que ha acusat Marzà "d'ignorar la justícia" amb el decret-llei.

Així mateix, ha acusat el conseller de generar "deliberadament" "major preocupació" en pares i docents. "Per què no es va anunciar este nou decret llei quan Marzà va parlar del suposat Pla B per al nou curs? La resposta és senzilla: el senyor conseller ha preferit perdre el temps, estar en les festes de Morella en lloc de donar una resposta a la comunitat educativa i, mentre, es resistia a acatar una sentència judicial", ha afegit Ventura.

La portaveu d'Educació ha assegurat també que "desconfia" d'esta nova normativa "perquè tot indica que el curs que ve es repetirà la mateixa situació d'incertesa". "Este decret afecta els xiquets de 3 a 5 anys, però també estava obert a la resta d'etapes", diu i s'ha preguntat: "Què va a passar ara amb els centres que en educació primària van optar per aplicar l'anterior decret?; qui va a assumir el cost dels llibres que els pares ja han comprat i que ara no van a servir per a res si canvia el model en els seus centres?", s’ha preguntat.

El Consell “compleix amb la legalitat”

El síndic socialista en les Corts Valencianes, Manolo Mata, ha assegurat este divendres que el Consell "ha demostrat que compleix amb la legalitat, amb la voluntat de les mares i pares, però sobretot, compleix amb el futur de les xiquetes i els xiquets de la nostra Comunitat".

"Hi ha un compromís ferm i decidit que els plans educatius garantisquen que els estudiants, en acabar l'educació obligatòria, siguen trilingües", ha indicat Mata en un comunicat, en el qual ha assenyalat que la mesura anunciada per la Generalitat reflecteix que "el curs va a començar "amb normalitat" i "no se'n va a causar cap perjuí, no va a haver-hi alteració de res".

Per este motiu, al seu juí, "totes les traves que posa el PP, són pedres en un camí que no tenen sentit". El síndic socialista ha recalcat que l'aprovació del decret llei "fa que li atorguem un rang legislatiu a l'inici del curs escolar i els alumnes i alumnes de 3 anys, que són els qui realment estan afectats pel decret del plurilingüisme, van a començar les seues classes com ho van sol·licitar les seues famílies i atenent a la voluntat dels centres".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento