La justícia dels Estats Units busca els dirigents del Fòrum

Per no presentar-se en un judici que tenien pendent per la denúncia de dues productores. Fins que no hi vagin han de pagar 3.000 dòlars diaris
Els membres del Consell d’Administració del Fòrum de les Cultures podrien tenir problemes per entrar als Estats Units, després de no haver-se presentat en una vista que tenien pendent. En menys d’un mes, una jutge nord-americana treurà de dubtes a la vintena d’alts càrrecs que van fer campana, tot i enviar els seus representants legals.
 
Sant Jordi
 
Els fets es remunten abans de l’inici del Fòrum, quan van començar les converses amb dues productores nord-americanes, per encarregar un documental en tres dimensions sobre el mite de Sant Jordi. Finalment, des del Fòrum, que diu que que no va firmar res, es van fer enrera i les productores els van denunciar perquè «ja portaven més d’un any treballant», segons va explicar el seu advocat, David Aineto.
 
Nova vista al juliol.
 
La sentència que condemna el Fòrum va sortir, curiosament, el dia de Sant Jordi del 2004 i es va obrir una nova vista per a l’abril de 2005, on s’havien de presentar els números del Fòrum, per poder embargar els béns. No hi va anar ningú i la jutge ho va aplaçar fins el passat juny però va avisar que si no es presentaven, cometrien un delicte de desobediència i, en anar a Estats Units, serien detinguts. S’hi van presentar dos advocats en representació dels membres del Consell d’Administració però a títol individual, de manera que el Fòrum, que ja s’ha dissolt, va tornar a fer campana i li van posar una multa de 3.000 dòlars al dia fins que es presenti. Pel que fa als 26 alts càrrecs imputats, la jutge els ha donat un mes per presentar els comptes de l’esdeveniment i explicar perquè no es van presentar al judici. En funció de si els arguments són prou convincents o no, els imputats podrien passar a estar en recerca i captura als Estats Units.
 
Fonts properes al Fòrum van assegurar que aquesta situació no s’arribarà a produir i van recordar que el Fòrum també ha denunciat les productores perquè els van amenaçar de denunciar-los si no tiraven endavant amb l’encàrrec.
 
Ministres i consellers, imputats
 
Entre els imputats per tot aquest afer hi ha fins a 26 alts càrrecs de les tres administracions. A l’Ajuntament de Barcelona reben pràcticament tots. Surten a la llista l’alcalde Clos (PSC) i també els tinents d’alcalde Xavier Casas (PSC), Jordi Portabella (ERC) i Imma Mayol (ICV-EUiA), a més dels presidents dels grups de l’oposició Xavier Trias (CiU) i Alberto Fernández Díaz (PP). La llista continua per la Generalitat, amb noms com el del conseller en cap, Josep Bargalló (ERC) o el de Josep Piqué (PP), entre d’altres, i passa al Govern de l’Estat, amb gent com la Ministra de Cultura, Carmen Calvo (PSOE). De moment la Generalitat i l’Ajuntament ja han contractat un important advocat dels Estats Units, que treballarà colze amb colze amb un altre advocat de renom, que ha estat contractat pel Govern de l’Estat. El proper 7 de juliol se celebra la vista que decidirà si tots aquests alts càrrecs han comès algun delicte.
 
Mostrar comentarios

Códigos Descuento