Ribó assegura que l'Ajuntament baixa el deute en 121 milions d'euros en dos anys, un 17%

  • Al tancament del segon trimestre, el deute de la ciutat es va situar en 616 milions d’euros, segons el Banc d’Espanya.
  • En 2012 "els deutes de l'Ajuntament van arribar a la xifra de 1.200 milions d'euros, el seu pic més alt", segons el consistori.
  • En base als ingressos i les despeses previstes, des de maig de 2015 fins a final de 2017 el deute s'haurà reduït en 156 milions d'euros, un 21%.
Joan Ribó
Joan Ribó
EUROPA PRESS

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha assegurat aquest dilluns que l'Ajuntament de la cituat ha reduït un 17 per cent el seu deute en dos anys, segons reflecteixen les dades del Banc d'Espanya al tancament del segon trimestre d'aquest exercici, que situen el deute de la ciutat en 616 milions d'euros, 121 milions menys.

Les dades recopilades per l'òrgan supervisor bancari -que analitza el deute dels ajuntaments de més de 300.000 habitants segons el denominat Protocol de Dèficit Excessiu (PDE)- reflecteixen una "acusada reducció" del deute del consistori valencià en els últims anys, ja que al maig de 2012 "els deutes de l'Ajuntament van arribar a la xifra de 1.200 milions d'euros, el seu pic més alt", segons ha informat l'Ajuntament en un comunicat.

La projecció realitzada sobre la base dels ingressos i les despeses previstes indica que el consistori acabarà l'exercici 2017 amb un deute de 582,5 milions, la qual cosa significarà que des de maig de 2015 el deute s'haurà reduït en 156 milions d'euros, un 21%.

Si es compleix la previsió, aquesta xifra "serà la més baixa des de l'any 2002 i suposarà que el deute estarà per baix del 75% dels ingressos anuals, que és el que sol·licita el Govern central que complisquen els ajuntaments". "Açò significa que l'Ajuntament podrà demanar nous préstecs sense l'obligació de sol·licitar autorització i estar tutelat pel ministeri d'Hisenda", afig.

Segons Joan Ribó, "es pot baixar el deute de les institucions valencianes i governar per a les persones, augmentant el desemborsament en despesa social i garantint la protecció de les persones més vulnerables o, incrementat la neteja i les dotacions públiques per a la ciutat, com el Parc Central, per exemple".

L'alcalde ha destacat que estan acabant "amb el mite que la dreta sap gestionar l'economia. Les dades demostren que només gestiona molt bé els seus propis interessos i recursos, però gestiona molt malament els recursos de tots, i ens ho estem trobant de forma evident en l'Ajuntament".

"No solament ens han endeutat fins a les orelles, no solament han arribat a una sèrie d'acords que ara són dificilíssims de gestionar, sinó també s'ha gestionat fatal. S'ha malgastat els diners per sobre de les responsabilitats. Ara amb responsabilitat i rigor en les polítiques econòmiques València va en el camí encertat", ha recalcat.

Comunitat Valenciana

Mostrar comentarios

Códigos Descuento