Comunitat Valenciana

El nou sistema d'alertes ràpides contra la corrupció estarà operatiu en 2018

  • La Generalitat Valenciana ultima una aplicació informàtica que permetrà obtenir informació per a detectar possibles irregularitats.
  • S'han destinat 60.000 euros per al desenvolupament d'activitats en matèria de bones pràctiques, mesures anticorrupció i antifrau i altres assimilables.
  • Transparència assegura que la ciutadania demanda cada vegada més mecanismes que eviten o dificulten aquestes males pràctiques i irregularitats.
Teclado de ordenador.
Teclado de ordenador.
PIXABAY
Teclado de ordenador.

La Generalitat Valenciana posarà en marxa el pròxim any el nou sistema d'alertes ràpides, un mecanisme nou i avançat en la lluita contra la corrupció. Una aplicació informàtica permetrà obtenir informació rellevant per a poder detectar possibles irregularitats en la gestió pública a partir de la base de dades de l'administració de la Generalitat.

En el desenvolupament d'aquest sistema d'alertes, la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació està treballant al costat de la Universitat Politècnica de València i experts en sistemes d'informació com Hervé Falciani o la Fundació Internacional Baltasar Garzón (FIBGAR). 

Al seu torn, per a iniciar aquest projecte, la Conselleria de Transparència va convocar el passat mes de juny les subvencions destinades a entitats socials per a la realització d'activitats en matèria de coneixement normatiu i tecnològic i de creació de xarxes de col·laboració social relacionades amb el sistema d'alertes ràpides en la lluita contra la corrupció.

Una inversió de 60.000 euros per a entitats

La quantia destinada al desenvolupament d'aquestes actuacions és de 60.000 euros, orientada a aquelles entitats sense ànim de lucre, preferiblement les que entre les seues finalitats perseguisquen la transparència i la lluita contra la corrupció per qualsevol mitjà i l'objecte del qual desenvolupe activitats en matèria de bones pràctiques, mesures anticorrupció i antifrau i altres assimilables, relacionades clarament amb la missió definida en les seues finalitats.

Les ajudes es destinen a les activitats vinculades amb el suport legal de desenvolupament normatiu en l'àmbit tecnològic que englobarà accions com l'organització de congressos, jornades o conferències que donen cobertura a l'ús de tecnologies per a la detecció i prevenció en la lluita contra el frau i la corrupció en la gestió. 

S'organitzaran reunions tècniques per a tractar el desenvolupament normatiu en aquesta matèria.

Així mateix, es dissenyaran accions informatives i de debat al més alt nivell acadèmic en matèria d'identificació de riscos, per a detectar i prevenir les males pràctiques, s'organitzaran reunions tècniques sobre el desenvolupament normatiu en aquesta matèria amb un enfocament global per a millorar els mecanismes de control i prevenció en tots els nivells de l'administració pública.

També, es fomentarà el coneixement de la legislació actual internacional relacionada amb el desenvolupament de sistemes i models d'alertes ràpides per a detectar pràctiques fraudulentes en la gestió pública. S'estudiaran comparats sobre normativa relativa a la detecció i prevenció en la lluita contra el frau i la corrupció en la gestió pública i el seu desenvolupament a nivell internacional, inclosos els desenvolupaments normatius necessaris en l'àmbit tecnològic. 

En aquest sentit, es detectaran els aspectes normatius mes sensibles en la lluita contra el frau que donen seguretat jurídica en qüestions tals com a l’ús de base de dades propietat de les administracions públiques, interconnexió amb bases de dades externes, protecció de dades de col·lectius desfavorits o sensibles, entre unes altres. A més, es donarà a conéixer la normativa d'organismes internacionals d'obligat compliment i la seua implicació en el marc normatiu existent. 

D'altra banda, aquestes ajudes també contemplen les activitats vinculades al coneixement dels desenvolupaments en l'àmbit tecnològic. Per això, es duran a terme reunions tècniques al més alt nivell en vigilància tecnològica i sistemes automàtics d'alertes que puguen ser emprats en la prevenció de la corrupció en la gestió pública i evitar les males pràctiques. Es dissenyaran activitats dirigides al coneixement en la creació, construcció i implantació de mètodes per a la vigilància tecnològica en les organitzacions públiques. 

De la mateixa manera, es duran a terme accions que fomenten la col·laboració entre entitats socials que tinguen com a objectiu la lluita contra la corrupció, la millora de la gestió pública i la transparència, per a la posada en marxa de models de vigilància tecnològica i sistemes automàtics d'alertes anticorrupció, antifrau i contra les males pràctiques, que permeten a més la implantació de la cultura de la transparència en les organitzacions públiques. 

Consulta pública 

Cal ressaltar que l'avantprojecte de llei d'Inspecció General de Serveis i del Sistema d'Alertes per a la prevenció de males pràctiques en l'Administració de la Generalitat i el seu sector públic instrumental ha passat per la consulta pública prèvia, procés que va finalitzar el passat mes de juliol per a arreplegar les opinions i propostes de la ciutadania, així com de les organitzacions i institucions interessades a realitzar aportacions. La ciutadania demanda cada vegada més que s'establisquen mecanismes que eviten o dificulten aquestes males pràctiques i irregularitats que estan en la base de la corrupció política.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento