Comunitat Valenciana

La baixa producció citrícola avança les compres i eleva els preus, segons AVA-ASAJA

  • L’augment generalitzat dels preus arriba a ser del 17% en alguns casos.
  • L’entitat estima que la collita serà un 27% inferior a la de la temporada passada.
  • El president de l’associació assegura que “en molts casos no van a compensar el descens general d'ingressos que patiran els productors valencians”.
NARANJAS
NARANJAS
PUBLIC DOMAIN PICTURES
NARANJAS

L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja) ha advertit aquest dimarts que l'escassetat de producció citrícola ha avançat les compres i provoca un augment generalitzat dels preus, que arriba a ser del 17 per cent en alguns casos.

Segons ha informat l'organització agrària en un comunicat, l’"acusada disminució" de la pròxima collita de mandarines i taronges a la Comunitat Valenciana -xifrada en un 27 per cent inferior a la temporada passada segons una estimació inicial de AVA-Asaja- "està tenint les seues primeres conseqüències en el camp".

Davant la "necessitat de garantir-se un subministrament amb la suficient antelació", molts operadors comercials estan mostrant "un interès lleugerament superior a l'habitual per a aquestes dates de l'any per tancar operacions de compravenda amb els citricultors, la qual cosa s'està traduint en un avançament de les compres, sobretot de varietats tardanes de taronges, i en un augment generalitzat dels preus que arriba a ser del 17% en alguns casos".

D'acord amb una anàlisi d’AVA-Asaja, elaborat a partir de les dades de la Taula de Preus de Cítrics del Consolat de la Llotja de València, les cotitzacions s'han incrementat respecte al mateix període de l'any passat en les dues varietats amb més implantació en la citricultura valenciana: tant en la Navelina (+17,5%) com en la Clemenules (+10,7%).

Així mateix, detecta que hi ha "encariments globals" en altres varietats com la Okitsu (+14%), Owari (+10,2%), Marisol (+8,8%) o Loretina-Mioro (+6%).

Entre les varietats en les quals alguns comerços s'han vist en la necessitat d'avançar les compres per a assegurar-se un volum amb el qual poder servir a la gran distribució europea, es troben la Navel (preu màxim de 0,294 €/kg); Navel Lane Batega (màxim de 0,306€/kg) i Clemenvilla (màxim de 0,306€/kg).

“No van a compensar de cap manera” el descens d'ingressos

El president d’AVA-Asaja, Cristóbal Aguado, ha apuntat que la llei de l'oferta i la demanda "hauria de regir en tot mercat que es precie de ser competitiu, eficient i equilibrat". En aquest sentit, assenyala que és "lògic que si es preveu menys producció la campanya haja començat animada i amb un alça dels preus en camp".

"La nostra previsió de collita, que és una previsió i no pretén ser cap espècie d'aforament, no deu caminar desencaminada quan les coses s'estan desenvolupant així. Amb tot, no cal llançar les campanes al vol perquè encara és prompte i perquè, encara que les cotitzacions acaben sent superiors, en molts casos no van a compensar de cap manera el descens general d'ingressos que patiran els productors valencians en el seu conjunt a causa d'aquesta disminució de la collita", afig Aguado.

Aguado també lamenta que, a hores d'ara, "hi haja operadors comercials que hagen renunciat a defensar un preu just en el mercat" i els insta a "remar braç a braç al costat dels agricultors per a evitar que seguisquen pagant els plats trencats i seguisquen abandonant els seus camps per falta de rendibilitat. Cal mantenir-se units perquè tots anem en el mateix vaixell". Quant als propis agricultors, el dirigent agrari fa una crida perquè actuen "amb cautela i calma a l'hora de vendre la fruita".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento