Comunitat Valenciana

Descoberta una gran torre defensiva en les excavacions de la Pobla Medieval d'Ifac

  • Tenia la funció de defensar l'espai més proper al sistema d'ingrés a la pobla.
  • L’equip que ha realitzat la troballa està format per 36 estudiants d’Arqueologia de diferents universitats espanyoles.
  • Els treballs permetran la pròxima redacció del Pla Director de la Pobla d’Ifac "per a escometre la seua posada en valor i museïtzació".
Diputacion Alicante. Hallan Torre Defensiva Pobla Ifac
Diputacion Alicante. Hallan Torre Defensiva Pobla Ifac
DIPUTACIÓN DE ALICANTE
Diputacion Alicante. Hallan Torre Defensiva Pobla Ifac

L'equip arqueològic del MARQ ha descobert una gran torre defensiva en l'actual campanya d'excavacions de la Pobla Medieval del Penyal de Ifac. Es tracta d'un gran baluard defensiu amb més de quatre metres d'amplària i amb murs de càrrega d'1,30 metres folrats a l'exterior i a l'interior, segons ha informat la institució provincial en un comunicat.

El projecte, que va començar el passat 1 de juliol amb la col·laboració de l'Ajuntament de Calp i del Parc Natural del Penyal d'Ifac, conclourà el pròxim 31 d'agost i ha estat format per 36 estudiants d'Arqueologia de diferents universitats espanyoles i europees sota la direcció del tècnic del MARQ, José Luis Menéndez.

L'edificació descoberta està situada en el front oest del jaciment, en la plataforma situada al costat de l'actual pàrquing del parc natural i tenia la funció de defensar l'espai més proper al sistema d'ingrés a la pobla, tal com es mostra en

la imatge de les seues restes que apareix en el famós gravat del Penyal de Ifac realitzat pel viatger francés Alexandre de Laborde en 1809.

En el gravat Nº 20.965 es pot apreciar l'alçat d'aquest baluard les restes del qual s'incorporen al conjunt de les deu torres i els 800 metres lineals de muralla amb els quals compta aquest enclavament medieval.

Una comitiva encapçalada per l'alcalde en funcions de Calp, Manolo Cabrera, el cap de l'Àrea d'Arquitectura de la Diputació, Rafael Pérez, el president de la Junta Rectora del Penyal d'Ifac, Guillermo Sendra, i el propi Menéndez, han visita aquest dimarts aquesta torre.

D'altra banda, la Diputació d'Alacant ha informat que continua amb els treballs de conservació preventiva en el jaciment. Les labors s'han centrat en la consolidació i reintegració volumètrica d'un nou tram del recinte emmurallat.

Així mateix, la conservació preventiva també s'ha dirigit cap al manteniment de 19 fosses funeràries de les 57 tombes que formen la necròpoli medieval. El procés ha consistit en l'emplenat de les fosses, la conservació de les seues siluetes i la senyalització de les tombes amb graveta negra per a fer visible la seua presència en el conjunt.

Nou pla director 

Tots aquests treballs, segons ha explicat la Corporació Provincial, componen "el cos previ d'intervencions" que permetrà la pròxima redacció del Pla Director de la Pobla d’Ifac "per a escometre la seua posada en valor i museïtzació".

A més, la Diputació ha recordat que ja ha iniciat les negociacions amb la Junta Rectora del Parc Natural del Penyal d'Ifac i la Fundació de la Comunitat Valenciana MARQ per a la creació d'un Centre d'Interpretació en aquest enclavament medieval, "un espai museogràfic permanent que se situarà en les instal·lacions del parc natural".

L'acord permetria iniciar en 2018 els treballs d'instal·lació d’"una cuidada selecció de peces i pedra tallada" pertanyents als diferents edificis trobats en les excavacions, incloent la volta gòtica d'una de les capelles de l'Església d’Ifac com a peça "més destacada".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento