Comunitat Valenciana

Acaip denuncia 644 incidents greus a la presó de Picassent fins a juny

  • D’ells, 94 han sigut amenaces greus i coaccions a funcionaris, 74 agressions entre reclusos i 8 intoxicacions per drogues.
  • Asseguren que falten més de 100 treballadors sobre el nombre mínim que estipula la Relació de Llocs de treball.
  • Reclamen que se’ls concedisca la condició d'Agent de l'Autoritat, per a tindre una major protecció jurídica i poder bregar millor amb els presos.
Imagen de archivo de una cárcel.
Imagen de archivo de una cárcel.
ARCHIVO
Imagen de archivo de una cárcel.

El sindicat Acaip ha denunciat aquest dijous un total de 644 incidents greus o molt greus en l'establiment penitenciari de Picassent (València) en el primer semestre de l'any, entre ells, sis agressions o intents d'agressió a funcionaris, en un centre reuneix el major nombre d'interns "molt perillosos" de tot l'Estat, malgrat no presentar "les condicions necessàries de seguretat" per a açò.

Acaip considera que en l'actualitat falten més de cent treballadors en la presó per a arribar al nombre mínim que hauria de tenir, d'acord amb la Relació de Llocs de treball del centre, segons ha denunciat el sindicat en un comunicat.

Dels 644 incidents, 94 han sigut amenaces greus i coaccions a funcionaris; 201 casos de resistència passiva; 142 de possessió d'objectes prohibits; 74 agressions entre reclusos, amb lesions; 31 casos d'inutilització de mobiliari del centre; 20 autolesions i quatre vagues de fam; 40 casos d'amenaces i coaccions a altres interns; vuit intoxicacions per drogues, set sostraccions d'objectes; cinc trencaments de condemna al no tornar del permís i una fugida durant una eixida a l'Hospital Extrapenitenciari, entre uns altres.

D'acord amb el sindicat, les agressions a funcionaris han consistit principalment en "punyades en la cara, puntades, mossegades i esgarrapades" i, en algun cas, el funcionari afectat va haver de romandre de baixa mèdica. Entre aquests supòsits, el sindicat descriu una agressió ocorreguda el 21 de febrer en el Mòdul 20 d'internes molt conflictives, on una reclusa es va negar a un escorcoll reglamentari i va intentar mossegar i va escopir a les treballadores, una de les quals va patir una lesió en una mà de la qual va haver de ser operada.

Acaip ha subratllat que l'administració penitenciària solament considera que hi ha agressió si hi ha un dany. "Si un intern li posa un punxó en el coll a un treballador, solament seria reflectit com a agressió si li'l clava", ha explicat el sindicat que, per a evitar aquestes situacions, reclama que la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries concedisca als funcionaris la condició d'Agent de l'Autoritat, doncs consideren que així tindrien una major protecció jurídica i podrien bregar millor amb els presos.

Quant al personal, Acaip ha criticat que en quatre anys s'haja perdut més d'un 15 per cent de la plantilla, que no s'estiguen cobrint les vacants per mort o jubilació i que actualment falten més de 100 treballadors sobre el nombre mínim que estipula la Relació de Llocs de treball, la qual cosa suposa que en períodes vacacionals "hi ha menys gent treballant que en una vaga" i que cada funcionari haja de fer-se càrrec de més de 100 reclusos tots els dies.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento