Comunitat Valenciana

Associacions d'homeopatia a Montón: "No som ignorants que es deixen enganyar"

  • Mostren "indignació i desacord davant la lleugeresa amb la qual s'està tractant aquesta qüestió".
  • "Milions de pacients es beneficien diàriament de l'eficàcia dels medicaments homeopàtics", asseguren.
  • “Mereixem que s'aborde el debat des d'una perspectiva molt més informada, professional i respectuosa”, expliquen en un comunicat.
Productos homeopáticos, en una imagen de archivo.
Productos homeopáticos, en una imagen de archivo.
EUROPA PRESS
Productos homeopáticos, en una imagen de archivo.

Associacions d'homeopatia de diverses comunitats autònomes han expressat en un manifest conjunt la seua "indignació i desacord" davant la "lleugeresa" amb la qual creuen que la consellera de Sanitat, Carmen Montón, va emetre el requeriment a la ministra Dolores Montserrat perquè es retirara la condició de medicament a l'homeopatia. "Les persones que ens tractem amb homeopatia no som ignorants que es deixen enganyar".

Així ho han reivindicat en un comunicat que suposa la primera acció conjunta d'aquestes associacions -Acuahom (Canàries), Acpauh (Catalunya), Simila País Basc i Simila Andalusia-, en relació a la iniciativa que va presentar la setmana passada Montón per a "diferenciar clarament els productes que compten amb un suport de la medicina respecte dels quals no".

Per a açò, Sanitat també va remetre una instrucció als departaments de salut a manera de recordatori que l'homeopatia està exclosa de la cartera de serveis del Sistema Nacional de Salut, així com altres pràctiques descrites pel Ministeri com pseudociències, per la qual cosa es prohibeix la seua promoció o desenvolupament en centres públics.

En relació a aquestes "polèmiques suscitades entorn de l'homeopatia", les associacions d'homeopatia han mostrat la seua "indignació i desacord davant la lleugeresa amb la qual s'està tractant aquesta qüestió".

En primer lloc, destaquen que, a nivell internacional, "milions de pacients es beneficien diàriament de l'eficàcia dels medicaments homeopàtics". "Tant aquests milions de persones, com totes aquelles que no han entrat en contacte amb la medicina homeopàtica, mereixem que s'aborde el debat sobre l'homeopatia des d'una perspectiva molt més informada, professional i respectuosa", reivindiquen.

Enfront d'aquest objectiu, entenen que "actualment, estem assistint a la imposició d'un punt de vista dogmàtic" i que "opta per una perspectiva carregada de prejudicis que s'aparten de l'interès primordial pel benestar del pacient".

Critiquen la “posició obcecada” 

"Ningú té dret a expropiar-nos la gestió de la nostra salut i molt menys des d'una posició obcecada en no voler atendre a les raons d'un nombrosíssim grup de metges i de pacients, una posició que resulta inacceptable en una societat democràtica, moderna i oberta", denuncien.

Les organitzacions insisteixen així en què les persones que consumeixen productes homeopàtics no són "ignorants que es deixen enganyar per impostores sense escrúpols", sinó "persones adultes amb capacitats intel·lectuals i emocionals suficients per a decidir, juntament amb el metge que disposa dels coneixements necessaris, l'enfocament que més ens convé en la gestió de la nostra salut".

Com a exemple, han posat els resultats de la VIII Enquesta de Percepció Social de la Ciència a Espanya, elaborada per la FECyT1, segons la qual "el 52,7 per cent dels espanyols confia en l'eficàcia de l'homeopatia, sent les persones amb major nivell d'estudis els que més s'identifiquen amb aquesta afirmació". "La satisfacció dels pacients amb els tractaments ha de ser un element fonamental per a jutjar la seua efectivitat", subratllen.

"Constants èxits de curació"

En aquest sentit, destaquen la seua "experiència amb els tractaments homeopàtics al llarg dels anys" i els "constants èxits de curació davant patologies molt diverses". Segons el parer de les associacions, "constitueixen un argument de primer ordre que no pot ser ignorat en un debat en el qual està en joc, ni més ni menys, que nostra pròpia salut i la dels nostres".

"Els pacients tenim dret a disposar d'una informació completa i veraç, i a triar, una vegada considerats els pros i els contres, quin tractament desitgem seguir", insisteixen, per la qual cosa exigeixen que "s'aborde el debat sobre l'homeopatia des d'una perspectiva més profunda i objectiva, atenent a totes les evidències científiques disponibles i als èxits incontestables de la pràctica homeopàtica".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento