Comunitat Valenciana

Arranca el Consell de l'Audiovisual com a autoritat "independent de control polític" en mitjans de comunicació

  • El ple del Consell ha donat la seua conformitat este divendres a l'avantprojecte de Llei de creació del Consell de l'Audiovisual de la Comunitat Valenciana (CACV), organisme que es configura com a autoritat audiovisual independent per a vetlar en els mitjans audiovisuals pel respecte dels drets i llibertats reconeguts en la Constitució i l'Estatut d'Autonomia.
Imatge d'arxiu d'un plató de la radiotelevisió pública
Imatge d'arxiu d'un plató de la radiotelevisió pública
ARCHIVO
Imatge d'arxiu d'un plató de la radiotelevisió pública

D'esta forma, es traslladen les competències de la Generalitat en esta matèria a un organisme "plural i independent de control polític" i s'amplien els mecanismes d'accés i garanties de la ciutadania en la seua relació amb els mitjans audiovisuals, segons ha anunciat la vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, este divendres en roda de premsa després de la reunió del ple.

L'avantprojecte, que reforma la llei de 2006 del Sector Audiovisual i també crea l'Arxiu Audiovisual de la Comunitat, es remetrà al Comité Econòmic i Social i Consell Jurídic Consultiu (CJC) perquè emeten els dictàmens corresponents abans que la norma es debata en les Corts.

Amb el nou text, la Generalitat avança en el compliment de l'Estatut, que li atribuïx les competències per al desenvolupament legislatiu i l'execució del règim de radiodifusió i televisió.

La futura llei establirà les bases legals per a la creació i funcionament del CACV, que sorgix com una entitat de dret públic amb personalitat jurídica pròpia i "plena autonomia i independència respecte de qualsevol ingerència o control polític en les seues decisions".

Este òrgan se centrarà en radiodifusió sonora, televisió i qualsevol altre format de comunicació audiovisual destinat a la comunicació de masses, tant si els servicis són gestionats directa o indirectament per les administracions públiques com si queden sotmesos al seu àmbit de gestió. També exercirà les seues funcions en altres mitjans que realitzen emissions específiques per a la Comunitat.

L'aprovació de la futura llei no suposarà un major cost per a les arques públiques, ja que no implica un augment de les comeses que correspon realitzar a la Generalitat en l'àmbit de la comunicació audiovisual, sinó que estes competències es traslladen a una entitat de dret públic.

PARITAT DE GÈNERE

El CACV estarà compost per set membres triats entre persones que acrediten un mínim de 15 anys d'experiència professional en el sector de la comunicació audiovisual o de docència o investigació en l'àmbit. Entre ells es triarà un president que haurà d'acreditar un mínim de 20 anys d'experiència professional en el sector.

En la seua composició haurà de respectar-se una representació igualitària de dones i homes. Els components seran designats per un període de cinc anys i podran ser reelegides una sola vegada per un nou període de la mateixa durada.

En concret, cinc dels membres del CACV seran proposats les Corts i dos pel Consell. Els primers triats hauran de ser-ho a proposta de, com a mínim, la mitat dels grups parlamentaris, i ser ratificades, per una majoria de tres cinquens

del ple. Mentre, les altres dos s'escolliran entre persones pertanyents o propostes per organitzacions d'usuaris i treballadors del sector audiovisual, així com docents o personal investigador d'universitats.

La llei contempla un Comité Consultiu com a òrgan de participació ciutadana i d'assessorament del CACV, que estarà compost per 12 membres, 11 d'ells vocals i la presidència. La seua composició també haurà de ser paritària.

ATENDRÀ QUEIXES D'USUARIS

El CACV podrà adoptar resolucions de caràcter vinculant dirigides als operadors, tant per a garantir el compliment de la llei com per a atendre les queixes d'usuaris.

Així, actuarà per a "neutralitzar efectes de missatges o continguts en programació o publicitat que atempten contra la dignitat humana i la igualtat" i "molt particularment quan hagen sigut difosos en horaris d'audiència de públic infantil o juvenil".

També s'encarregarà de garantir els drets de la joventut, la infància i adolescència, de persones majors, amb diversitat funcional, migrants i altres col·lectius necessitats d'una major protecció, quant als continguts de la programació i a les emissions publicitàries.

DEFENSA D'IGUALTAT I DEL VALENCIÀ

En matèria d'igualtat de gènere, promourà activitats, models socials i comportaments no sexistes. I a l'àmbit lingüístic, busca garantir la presència del valencià en la producció i en la difusió de continguts audiovisuals.

El CACV incidirà així en la lliure expressió d'idees i opinions, la lliure producció, creació i difusió de continguts per qualsevol mitjà de difusió, el dret a una informació veraç i la seua compatibilitat amb els principis de pluralisme i lliure concurrència en el sector audiovisual, així com pel compliment de les funcions de servici públic.

En tots els àmbits, podrà sol·licitar d'altres administracions les emissions que es difonguen a la Comunitat i no queden subjectes a la seua autoritat, a més d'adoptar mesures davant conductes contràries a la legislació de programació i publicitat audiovisuals. El Consell de l'Audiovisual també podrà requerir l'actuació del Ministeri Fiscal en els casos en què les conductes detectades puguen ser susceptibles de sanció penal.

LLICÈNCIES I ASSESSORAMENT

D'altra banda, s'ocuparà de l'adequació dels recursos públics assignats i d'aprovar els plecs de condicions dels concursos de llicències de comunicació audiovisual, així com de conéixer les llicències que habiliten per a prestar el servici de comunicació audiovisual.

El CACV també assessorarà a les Corts i al Consell en les matèries relacionades amb el sector audiovisual i, en particular, s'ocuparà d'emetre un informe previ sobre els projectes i disposicions que puguen afectar el sector audiovisual. De la mateixa forma, podrà proposar la Generalitat l'elaboració de disposicions de caràcter general i de remetre anualment un informe sobre la seua actuació i la situació i perspectives del sector audiovisual valencià.

També remetrà periòdicament al parlament i al Consell els informes sobre el compliment del mandat i del contracte programa dels mitjans de comunicació autonòmics de titularitat pública, al mateix temps que atorgarà i renovarà les llicències que habiliten per a prestar el servici de comunicació audiovisual.

ARXIU AUDIOVISUAL DE LA COMUNITAT

D'altra banda, l'avantprojecte establix la creació de l'Arxiu Audiovisual de la Comunitat Valenciana per a coordinar els arxius i fons audiovisuals de la Generalitat i les seues institucions, principalment els de l'Institut Valencià de Cultura i els de la Ràdio Televisió Valenciana SAU en liquidació, així com d'aquelles altres institucions públiques o privades que vullguen adherir-se. Esta tasca es realitzava fins ara des de CulturArts.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento